Suomessa on laajat opiskelumahdollisuudet, mutta myös ulkomailla opiskelusta voi olla hyötyä. Kansainvälinen kokemus, kielitaidon kertyminen ja uudet tuttavat rikastuttavat elämää ja lisäävät mahdollisuuksia työmarkkinoita ajatellen.
Ulkomailla voi opiskella niin nuorena kuin aikuisenakin, ja siellä vietetty aika voi vaihdella viikosta jopa useisiin vuosiin. Monelle nuorelle ensikosketus itsenäisyyteen ja kansainvälisyyteen onkin parin viikon kielikurssi esimerkiksi Englannissa.
Mikäli alaikäinen haluaa suorittaa kokonaisen tutkinnon ulkomailla, hän tarvitsee siihen luvan huoltajaltaan. Kaikissa maissa ei ole edes mahdollista, että nuori asuu maassa itsenäisesti. Tällaisista seikoista, kuten myös muista kohdemaan järjestelyistä, tulee ottaa selvää jo hyvissä ajoin ennen lopullista päätöstä lähteä. Opiskelu ulkomailla saattaa poiketa paljonkin suomalaisesta käytännöstä eikä kaikkialla opiskelu ole ilmaista. Esimerkiksi lukukausimaksujen suuruus voi yllättää.
Vaihto-opiskelu on suosittu tapa lähteä ulkomaille opiskeluaikana. Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijat voivat lähteä ulkomaille opiskelemaan vaihto-ohjelman kautta, ja useissa koulutusohjelmissa ulkomaankokemukseen kannustetaan vahvasti. Myös lukiolaiset ja ammattikoululaiset voivat lähteä vaihto-oppilaaksi ulkomaille. Jotkut oppilaitokset ovat mukana kansainvälisissä hankkeissa, joiden kautta lähtö ulkomaille sujuu turvallisesti. Näistä saa lisätietoja koulun opinto-ohjaajalta.
Peruskoululaiset pääsevät lyhyille ulkomaanjaksoille, mikäli koululla on esimerkiksi ystävyyskoulutoimintaa tai koulu on osa kansainvälistä hanketta.
Mikäli ulkomaat kiinnostavat, kannattaa selvittää asioita etukäteen. Joka matka tuo mukanaan yllättävää ja suunnittelematonta, mutta huolellinen valmistautuminen lisää kokemuksen turvallisuutta ja niin saa matkasta eniten irti. Kokemukset ulkomailla ovat yleensä sellaisia, joita muistellaan vielä vanhempanakin, ja parhaassa tapauksessa matkamuistoksi jää vankka kielitaito, rohkeutta toimia itsenäisesti ja pysyviä ystävyyssuhteita.
Suuntana ulkomaat? Vinkkejä ulkomaille opiskeluun lähdöstä löydät Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMOn Maailmalle.net -palvelusta.
Lue lisää opiskelusta ulkomailla Opintopolku.fistä
Kelan nettisivuilta saat tietoa tukiasioista, kun lähdet ulkomaille opiskelijana.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 24.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.