Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Opintojen rahoitus

Suomessa opiskelu on pääosin maksutonta. Tällä taataan se, että kaikilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet kouluttautua riippumatta esimerkiksi perheen varallisuustasosta. Yhteiskunta myös tukee opintoja.

Opiskelijan tärkein tulonlähde on opintotuki, joka koostuu opintorahasta, asumislisästä ja valtion takaamasta opintolainasta. Sitä voi saada 17 ikävuodesta eteenpäin ammatilliseen ja lukiokoulutukseen sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opintoihin, jotka ovat päätoimisia ja kestävät vähintään kaksi kuukautta.

Monet opiskelijat rahoittavat opintojaan myös työskentelemällä opiskelun ohella. Se onkin hyvä tapa tienata hieman lisää ja saada samalla tuntumaa ja suhteita työelämään. Se saattaa kuitenkin hidastaa opintoja ja olla pidemmän päälle raskasta. Sopivan työ- ja opiskelutahdin löytäminen on tärkeää: myös ystäville ja levolle on oltava aikaa.

Työskentely opintojen ohella vaikuttaa opintotukeen alentavasti. Kela neuvoo, kuinka paljon saat tienata ilman että tuet vähenevät. Jos tukia on maksettu liikaa, Kela voi periä ne takaisin. Mikäli havaitset tulorajojen ylittyvän, ota yhteyttä Kelaan. Tukien vapaaehtoinen palauttaminen on takaisinperintää edullisempaa ja tällöin tuet säilyvät myöhempää käyttöä varten.

Opintoja voi rahoittaa myös apurahoilla tai stipendeillä. Niitä myöntävät erilaiset järjestöt ja säätiöt ja niitä voi hakea esimerkiksi ulkomailla opiskelua, päättötyötä tai jatko-opintoja varten. Osa apurahoista on kohdennettu tietyille erityisryhmille, kuten ruotsinkielisille tai tietyn alan opiskelijoille. Ohjeita hakemiseen saa suoraan apurahaa myöntävältä taholta.

Opintojen rahoituksesta voit lukea Opintopolku.fi -nettipalvelusta.  

Kelan nettisivuilta saat tietoa opintotuesta. Kuka sitä voi saada, kuinka paljon ja miten sitä haetaan? 

Kelan selkokielisiltä nettisivuilta saat tietoa opintotuesta selkokielellä. 

Suomen ylioppilaskuntien liiton sivuilta voit lukea erilaisista apurahoista ja stipendeistä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 24.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 12/13/2019 - 12:28
tilanne nyt huonompi kuin ennen,liiton rahoilla opiskelu,silloin työttömyysajan päivät eivät kuluneet lainkaan,joten 1v.koulutus-toi saman verran lisää työttömyysetuus päiviä.ammattisuoja 3kk-ei riitä minekään,sellaisia koulutuksia ei ole jotka johtaisivat suoraan töihin,tai sitten on saatu etuoikeus-tutu käsikauppa,jolla surffailet jonon ohi.halpuutus,sähköinen työnhaku,pitävät sinut suomalaisena ulkona,koska rakenettu vain ulkomaalaisille-maahanmuuttajille.