Kaikki eivät pääse toivomiinsa opiskelupaikkoihin peruskoulun jälkeen. Mitä suositumpiin opiskelupaikkoihin hakee, sen kovempaa kilpailu paikoista on. Toisille tieto ilman opiskelupaikkaa jäämisestä tulee yllätyksenä, kun taas toiset olettivat niin käyvänkin.
Peruskoulun päättyessä voi käydä niinkin, ettei vielä tiedä lainkaan, minne haluaisi opiskelemaan tai millainen ura tulevaisuudessa kiinnostaa. Ilman jatkosuunnitelmia ei ole kuitenkaan hyvä jäädä, sillä vaihtoehtoja on ja niihin kannattaa tutustua. Nuori on lisäksi oppivelvollinen siihen asti, kunnes hän on suorittanut toisen asteen tutkinnon tai täyttänyt 18 vuotta. Lue lisää Oppivelvollisuus-tietoartikkelista.
Jatkuvan haun kautta voi hakea kevään yhteishaussa vapaiksi jääneille ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen opiskelupaikoille.
Valmentavissa koulutuksissa on mahdollista vahvistaa opiskelijan erilaisia taitoja yksilöllisten tavoitteiden mukaan:
Kansanopistojen hakuajat ajoittuvat yleensä kevääseen ja kesään. Koulutuksiin haetaan vapaamuotoisella hakemuksella tai opiston hakulomakkeella. Kansanopistosta voi kysyä vapaista opintopaikoista myös kesken lukuvuoden. Peruskoulun päättävät nuoret voivat hakea kansanopistoon myös oppivelvollisille tarkoitettuun vuoden pituiseen Opistovuosi-koulutukseen yhteishaun kautta. Kansanopistoissa voi myös suorittaa TUVA-opintoja, aikuisten perusopetuksen opintoja, lukio-opintoja, avoimen yliopiston opintoja, ammatillisia tutkintoja tai tutkinnon osia. Monet kansanopistot tarjoavat myös lyhytkursseja erilaisista aiheista.
Oppisopimuksella voivat opiskella kaikki 15-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Oppisopimuksella voidaan suorittaa ammatillinen tutkinto työsuhteen aikana. Oppisopimuspaikkaa haetaan niin kuin työpaikkaa. Ennen työnhakua on hyvä miettiä, mikä ala kiinnostaa eniten ja missä haluaisi tehdä töitä. Lue lisää Oppisopimus-tietoartikkelista.
Nuorten työpajatoiminta on myös hyvä vaihtoehto. Työpajoissa hankitaan työelämässä ja opiskeluissa tarvittavia valmiuksia. Tekemällä oppiminen ohjaajan valvonnassa on turvallinen tapa päästä käsiksi kiinnostavaan alaan ja tuo arkeen rutiinia ja säännöllisyyttä. Suomen kunnista noin 90 % järjestetään työpajatoimintaa. Toimintaan osallistuu vuosittain noin 20 000 henkilöä. Työpajoja ylläpitävät esimerkiksi kunnat, yhdistykset ja järjestöt. Lisätietoja voi kysellä opinto-ohjaajalta tai TE-toimistosta.
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille yli 20-vuotiaille työnhakijoille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa. Koulutuksen tavoitteena on parantaa sijoittusmisedellytyksiä työmarkkinoille. Siksi se on räätälöity käytännönläheiseksi ja siihen voi sisältyä työssä oppimista. Koulutukseen hakeudutaan TE-toimiston kautta.
Jäitkö ilman korkeakoulupaikkaa? Tutustu mahdollisuuksiisi Opintopolussa (avautuu uuteen välilehteen).
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 8.7.2022.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.
Hannu
Nuortenelämä Riina
Maksuttomia, verkossa suoritettavia koulutuksia kyllä löytyy. Millainen koulutustausta sinulla on tällä hetkellä? Minkä tyyppistä koulutusta haet? Ole rohkeasti yhteydessä paikkakuntasi Ohjaamoon tai TE-palveluihin, sieltä saat henkilökohtaista ohjausta koulutusvalintaan (esim. https://www.te-palvelut.fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta-koulutus/ammattia-koulutusta-valitsemassa/tukea-ratkaisuihin)
Esimerkiksi jotkut ammattikorkeakoulut tarjoavat maksuttomia verkkokoulutuksia, kuten XAMK: www.xamk.fi/koulutus/avoin-amk/maksuton-koulutustarjonta
Esimerkiksi näiltä sivuilta voit selata verkossa toteutettavia muita koulutuksia, jokaisen kohdalla on mainittu erikseen, jos niissä on jokin maksu:
Aikuiskoulutusta: www.aikuis-koulutus.fi/koulutushaku/etaopiskelu
Suomen Yrittäjäopiston verkkokoulutuksia: www.syo.fi/verkkokoulutus
Tsemppiä koulutukseen hakeutumiseen! t. Riina | Nuortenelämä.fi