Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman opiskelupaikkaa

Kaikki eivät pääse toivomiinsa opiskelupaikkoihin ja joka vuosi nuoria jää myös kokonaan ilman opiskelupaikkaa. Mitä suositumpiin opiskelupaikkoihin hakee, sen kovempaa kilpailu paikoista on.

Jos opiskelupaikka jäi saamatta ysiluokan todistuksen keskiarvon takia, on numeroita mahdollista korottaa kymppiluokalla. Kymppiluokalla pohditaan opiskelu- ja uravalintoja ja laaditaan jokaiselle yksilöllinen opiskelusuunnitelma. Kymppiluokan jälkeen on taas uusi mahdollisuus hakea haluamaansa paikkaan paremmilla numeroilla ja lisäkokemuksella varustettuna.

Peruskoulun päättyessä voi käydä niinkin, ettei vielä tiedä lainkaan, minne haluaisi opiskelemaan tai millainen ura tulevaisuudessa kiinnostaa. Peruskoulun jälkeen voi hakea myös peruskoulun jälkeiseen valmistavaan koulutukseen kuten:
- kymppiluokalle
- ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA)
- maahanmuuttajille tarkoitettuun lukioon valmistavaan koulutukseen (LUVA)
- työhön ja itsenäiseen elämään valmentavaan koulutukseen (TELMA)

Peruskoulun jälkeiseen valmistavaan koulutukseen haetaan helmi-maaliskuussa yhteisessä valmistavien koulutuksen haussa. Haku on samaan aikaan ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaun kanssa. Keväällä ja kesällä voi hakea myös kansanopistojen pitkille linjoille.

VALMA-koulutus kestää noin lukuvuoden. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan yksilöllinen opiskelusuunnitelma, jossa tarkennetaan, mitä opintoja kukin suorittaa ja miten. Mahdollisia tavoitteita ovat kielitaidon kehittäminen, tiedonhankintataitojen parantaminen, eri aloihin tutustuminen, opiskelutaitojen kehittäminen, työelämään tutustuminen ja jatko-opintomahdollisuuksiin tutustuminen. Maahanmuuttajien lukioon valmistavassa koulutuksessa on mahdollista kerrata peruskoulussa opittua, parantaa ysiluokan päättötodistuksen arvosanoja ja tutustua lukio-opintoihin. Aikuislukioissa voi myös parantaa peruskoulun päättöarvosanoja ja tutustua lukio-opintoihin.

Hyvä vaihtoehto on myös nuorten työpajatoiminta. Työpajoissa hankitaan työelämässä ja opiskeluissa tarvittavia valmiuksia. Tekemällä oppiminen ohjaajan valvonnassa on turvallinen tapa päästä käsiksi kiinnostavaan alaan ja tuo arkeen rutiinia ja säännöllisyyttä. Suomessa on noin 250 erilaista työpajaa ja niiden toimintaan osallistuu vuosittain noin 15 000 henkilöä. Työpajoja ylläpitävät esimerkiksi kunnat, yhdistykset ja järjestöt. Lisätietoja voi kysellä opinto-ohjaajalta tai työ- ja elinkeinotoimistosta.

Toisille tieto ilman opiskelupaikkaa jäämisestä tulee yllätyksenä, kun taas toiset olettivat niin käyvänkin. Ilman jatkosuunnitelmia ei kuitenkaan kannata jäädä, sillä vaihtoehtoja on ja niihin kannattaa tutustua.

Lukion jälkeen ilman opiskelupaikkaa jääneet työttömät voivat hakeutua maksuttomiin työvoimakoulutuksiin. Koulutuksen tavoitteena on parantaa sijoittusmisedellytyksiä työmarkkinoille. Siksi se on räätälöity käytännönläheiseksi ja siihen voi sisältyä työssä oppimista. Koulutukseen hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston kautta ja paikan koulutuksissa saa noin puolet niihin hakeneista.

Kiinnostavatko työpajat? Katso, mitä alueeltasi löytyy Valtakunnallisen työpajayhdistyksen nettisivuilta.

Nuortenelämä.fi:n Nuorisotakuu-osiosta saat lisätietoa Nuorisotakuusta. Mikä se on, miten se toimii?  

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 24.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 10/03/2021 - 12:40
Vuosia kestää löytää mieluinen koulutus. Löytyykö mitään koulutuksia mitkä eivät maksa ja voi käydä tietokoneella kokonaan? Viimeksi oli Yrittäjän ammattitutkinto johon minua ei valittu.
Ma, 10/04/2021 - 09:35
Moi! Usein mieluisen alan ja koulutuksen valinta on tavalla tai toisella haastavaa. On niin paljon vaihtoehtoja, mutta toisaalta niistä ei välttämättä ole riittävästi tietoa, että mitä missäkin ammatissa käytännössä tehdään ja toisaalta, millainen työ olisi itselle sopiva. Hakemalla tietoa ja tutustumalla eri ammatteihin ja koulutuksiin pääsee jo hyvään alkuun. Netistä löytyy myös paljon ammatinvalintatestejä, jotka antavat suuntaa itselle mahdollisesti sopivista ammateista. Myös Ohjaamot ja TE-palvelun auttavat koulutuksen ja ammatin valinnassa.

Maksuttomia, verkossa suoritettavia koulutuksia kyllä löytyy. Millainen koulutustausta sinulla on tällä hetkellä? Minkä tyyppistä koulutusta haet? Ole rohkeasti yhteydessä paikkakuntasi Ohjaamoon tai TE-palveluihin, sieltä saat henkilökohtaista ohjausta koulutusvalintaan (esim. https://www.te-palvelut.fi/tyonhakijalle/ammatinvalinta-koulutus/ammattia-koulutusta-valitsemassa/tukea-ratkaisuihin)

Esimerkiksi jotkut ammattikorkeakoulut tarjoavat maksuttomia verkkokoulutuksia, kuten XAMK: www.xamk.fi/koulutus/avoin-amk/maksuton-koulutustarjonta

Esimerkiksi näiltä sivuilta voit selata verkossa toteutettavia muita koulutuksia, jokaisen kohdalla on mainittu erikseen, jos niissä on jokin maksu:
Aikuiskoulutusta: www.aikuis-koulutus.fi/koulutushaku/etaopiskelu
Suomen Yrittäjäopiston verkkokoulutuksia: www.syo.fi/verkkokoulutus

Tsemppiä koulutukseen hakeutumiseen! t. Riina | Nuortenelämä.fi