Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Jokamiehenoikeudet

Suomalainen jokamiehenoikeus on laajuudessaan ainutlaatuinen koko maailmassa, ja se koskee jokaista Suomessa oleskelevaa. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää luontoa maksutta ja ilman erillistä lupaa riippumatta siitä, kuka on alueen omistaja. Luonnossa saa liikkua jalan, hiihtäen, ratsailla tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla. Myös peltoja, niittyjä ja istutuksia tulee välttää, jotta ne eivät vahingoitu. Talvella pellon saa ylittää.

Liikkumisen lisäksi myös tilapäinen majoittuminen toisen mailla on sallittua. Telttailla siis voi melko vapaasti, kunhan pitää sopivan etäisyyden asumuksiin. Avotulta ei toisen maille kuitenkaan saa tehdä, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Kannettavan keittimen tai grillin käyttöä ei kuitenkaan lasketa avotuleksi.

Luonnon antimia saa hyödyntää vapaasti. Marjat, sienet ja rauhoittamattomat kukat ovat kaikkien poimittavissa ja onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja. Muuhun kalastukseen tulee olla lupa. Vesistöjä saa hyödyntää myös uima- tai peseytymistarkoituksiin ja talvisin jäällä on lupa kulkea.

Oikeudet tuovat mukanaan vastuun. Jokamiehenoikeudella liikkuva ei saa aiheuttaa häiriötä tai haittaa toiselle. Lintujen pesät ja poikaset on jätettävä rauhaan, samoin muut metsän eläimet. Kasvavia puita ei saa kaataa tai vahingoittaa, eli saunavihdan tai pajunkissojen keruu toisen mailta ei ole sallittua. Havut joulukoristeisiin kerätään maasta. Kuivunutta tai kaatunutta puuta ei saa toisen mailta ottaa, kuten ei myöskään varpuja tai sammalta. Roskia ei jätetä luontoon vaan ne tulee ottaa mukaan ja hävittää asianmukaisesti.

Toisen mailla ei saa ajaa luvatta moottoriajoneuvolla. Myös kalastus ja metsästys vaativat viralliset luvat.

Lue lisää jokamiehen oikeuksista Ymparisto.fi-palvelusta.

Vinkkejä ja ajantasaista tietoa retkeilystä löydät Luontoon.fi-palvelusta.

Tutustu rauhoitettuihin lajeihin Ymparisto.fin Rauhoitetut lajit -osiosta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset&osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 16.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.