Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ikärajat

Ikärajat on asetettu muun muassa rajaamaan tuotteen tai palvelun käyttöä joko lainsäädännön tai suosituksen kautta. Esimerkiksi alkoholin ostoon ja moottoriajoneuvon kuljettamiseen on säädetty ikärajat. Myös moni elokuva on rajattu vain tietyn ikäiselle yleisölle.

Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta. Se päättyy, kun toisen asteen tutkinto (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) on suoritettu tai 18-vuotiaana, jos toisen asteen tutkinto on suoritettu tätä ennen. Oppivelvollisuus tarkoittaa velvollisuutta suorittaa peruskoulun oppimäärä.

12-vuotiaan lapsen etu- ja sukunimeä ei voida muuttaa ilman hänen suostumustaan ja hänellä on itsenäinen puhevalta häntä koskevissa viranomaisasioissa. 

Sinä vuonna, kun nuori täyttää 14 vuotta, on hänellä mahdollisuus tehdä kevyttä työtä, josta ei ole haittaa hänen terveydelleen, kehitykselleen tai koulunkäynnille. Loma-aikana tehty työ saa olla enintään puolet loman kestosta.

15-vuotias voidaan tuomita rikoksesta lievennetyllä asteikolla. Mikäli oppivelvollisuus on suoritettu, voi 15-vuotias ottaa vastaan kokopäivätöitä, solmia työsopimuksen ja hallita itse tienattuja rahojaan sekä tehdä testamentin. Tässä iässä on laillista ajaa moottorivenettä sekä mopo- ja traktorikortti. Mikäli vanhemmat antavat luvan, voi 15-vuotias liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota sellaisesta, sekä vaihtaa nimensä. Rippikoulu voidaan aloittaa tässä iässä, samoin on mahdollista ryhtyä kummiksi.

16 vuotta on Suomessa seksuaalista kanssakäymistä koskeva suojaikäraja. Tämä tarkoittaa sitä, että kaksi 16 vuotta täyttänyttä saavat harrastaa seksiä keskenään. 16 vuotta täyttänyt ei saa harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa. 16-vuotias saa ajaa kevytmoottoripyöräkortin ja äänestää seurakuntavaaleissa.

Kelan maksama lapsilisä päättyy, kun nuori täyttää 17 vuotta, ja opintotukioikeus alkaa. Asevelvollisuus alkaa sen vuoden alusta, jolloin mies täyttää 18 vuotta. Naisille asevelvollisuuden suorittaminen on vapaaehtoista. Autokoulun voi aloittaa kuusi kuukautta ennen 18-vuotissyntymäpäivää. Traficomista anottavalla poikkeusluvalla ajokortin voi saada jo 17-vuotiaana, mikäli siihen on erityisiä syitä. Poikkeusluvasta voit lukea lisää Traficomin sivuilta.

18-vuotias on Suomessa täysi-ikäinen. Tällöin hänen huoltajansa ei ole enää vastuussa hänen tekemisistään. 18-vuotias saa äänestää ja asettua ehdolle valtiollisissa vaaleissa ja hän voi alkaa ASP-asuntosäästäjäksi, joka tarkoittaa sitä, että asunnon hankkija sopii pankin kanssa säästävänsä 10 % asunnon hinnasta, ja kun säästötavoite on saavutettu, pankki antaa edullisin ehdoin lainaa. 18-vuotias voi mennä naimisiin tai rekisteröidä parisuhteensa sekä pelata rahapelejä.

Täysi-ikäisyys mahdollistaa perheen sisäisen adoption, jossa äidin tai isän uusi puoliso adoptoi puolisonsa jo olemassa olevan lapsen. Ajokortin kuljettajantutkinnon saa suorittaa 18 vuotta täytettyään, samoin liittyä uskontokuntaan tai erota sellaisesta. Tässä iässä on mahdollista hankkia mietoja alkoholijuomia sekä tupakkaa, saada passi ilman huoltajan lupaa ja toimia yhdistyksen puheenjohtajana. Rangaistukset rikoksista toteutetaan täyden asteikon mukaisesti. Jos on syntynyt sukusolujen luovutuksen seurauksena, on täysi-ikäisenä oikeus saada tieto luovuttajan henkilöllisyydestä. Mikäli anniskeluravintola ei vaadi korkeampaa ikää, pääsee sinne sisälle 18-vuotiaana. Ilma-aseen ostoikäraja on 18. Lue lisää täysi-ikäisyyden tuomista muutoksista osoitteesta suomi.fi/18v.

Lue lisää tärkeistä ikärajoista NuortenOulusta.

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin KAVIn nettisivuilta löydät tietoa elokuvien, televisio-ohjelmien ja pelien ikärajamerkinnöistä.

Alkoholijuomien myynnin ikärajoista voit lukea Alkon Asioinnin pelisäännöistä.

Tietoa pelien ikärajoista ja merkinnöistä löydät PEGIn nettisivuilta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 31.5.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 04/25/2022 - 10:42
Massikeisarit vauhdissa
To, 03/11/2021 - 15:12
Hei! Muistakaa päivittää oppivelvollisuuteen liittyvää tietoa, ettei joku ymmärrä väärin. :)
To, 03/11/2021 - 16:33
Hei, kiitos erittäin hyvästä huomiosta. :) Tietosivujen järjestelmällinen päivittäminen onkin parhaillaan käynnissä. Päivitämme tämänkin sivun mahdollisimman pian.

Terveisin, Riina
To, 04/30/2020 - 11:05
Rahaq