Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Vanhempien ero

Elämässä voi tulla eteen kriisikohtia ja vanhempien ero on yksi yleisimmistä elämänkriiseistä. Tilanne voi tulla eteen yllättäen tai sitten olet saanut jo vihiä asiasta. Toisille vanhempien ero voi olla jopa pikemmin helpotus kuin shokki. Missään nimessä ero ei ole lasten syy. 

Vanhempien ero voi saada aikaan monenlaisia tunteita. Jotkut voivat kokea olonsa esimerkiksi hylätyksi, turvattomaksi, surulliseksi, ahdistuneeksi, kiukkuiseksi tai yksinäiseksi, kun toinen aikuinen ei enää olekaan fyysisesti läsnä jokapäiväisessä elämässä ja lapsuuden perhe hajoaa. Kaikki tunteet ovat sallittuja ja omat tunteet onkin hyvä kohdata rohkeasti. 

Toisilla ero ei välttämättä suoranaisesti näy tunnepuolella, mutta voi saada aikaan kehollisia reaktioita, kuten esimerkiksi unettomuutta, väsymystä tai keskittymisvaikeuksia. Toisista taas saattaa tulla ylikilttejä tai varovaisia. Kehoja on erilaisia ja eron aiheuttamat tuntemukset näkyvät jokaisella hieman eri tavalla. 

Ero saattaa vaikuttaa omaan tunnelämään myös niin, että alkaa pohtia omia ihmissuhteitansa. On kuitenkin muistettava, että vanhempiesi parisuhde ei ole sinun parisuhteesi. Kenenkään parisuhdetta ei voi täysin verrata omaansa. 

Voit kokea, että on itsenäistyttävä nopeasti. Niin ei kuitenkaan tarvitse tehdä. Vaikka ero kasvattaakin henkisesti, ei se tarkoita sitä, että sinun oletetaan olevan aikuinen. 

Muistathan, että sinun ei tarvitse toimia kummallekaan vanhemmallesi terapeuttina eikä sinun pidä toimia viestinviejänä vanhempiesi välillä. On aikuisten tehtävä ratkaista nämä ongelmat kypsästi. Sinulla on oikeus rakastaa molempia vanhempiasi, olivatpa he sitten yhdessä tai eronneet.

Jossain vaiheessa kuvioihin voivat tulla vanhempien uudet kumppanit. Oman vanhemman kumppanin etsintä ja seksuaalisuus voivat tuntua oudoilta ja epämiellyttäviltä asioilta. Jos mahdollista, voitte sopia vanhemman kanssa, miten teidän perheessänne menetellään, jotta kukaan ei tuntisi oloaan vaivaantuneeksi.

Tärkeintä on jutella omista kokemuksistaan vanhempiensa kanssa. Apuun voi ottaa ihan ulkopuolisen henkilön, johon turvautuu vaikeina hetkinä. Esimerkiksi koulun/terveyskeskuksen psykologi voi toimia kuunteluapuna. Myös lääkäriin saa aina olla yhteydessä, jos ero aiheuttaa voimakkaita oireita. Paikkakunnittain löytää apua perheneuvolasta sekä lapsille suunnatuista eroryhmistä. Jos mukaan tulee itsetuhoisia ajatuksia, olisi hyvä kertoa ajatuksistaan turvallisen aikuisen lisäksi myös lääkärille, jotta kriisitilanne saadaan vakautettua.

Kriisit ovat ikäviä, mutta niistä on mahdollista selvitä.

Allaolevien linkkien kautta löydät lisätietoa aiheeseen liittyen.

Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n sivuilta.
Nuorten Mielenterveystalosta saa henkistä tukea.
Mannerheimin Lastensuojeliiton ero-opasta nuorilta vanhemmille voi näyttää tai tulostaa vanhemmille.
Apuaeroon.fi-sivustolta löydät 100 asiaa erosta.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 29.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.