Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Suhteet aikuisiin

Aikuiset eivät ymmärrä, eivätkä he tiedä, millaista on olla nuori? Opettaja ei käsitä, että läksyjä on liikaa, kun harrastuksetkin vievät aikaa? Joskus tuntuu, että aikuiset tekevät nuoren elämästä hankalaa ihan kiusallaan. Eikö vain voisi tehdä asioita kuten itse haluaa?

Oma perhe on tärkeä ja perhesuhteet kestävät läpi koko elämän. Vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat muodostavat perustan, jonka pohjalta maailmalle ponnistetaan. Heidän tehtävänsä on antaa rakkautta, suojaa ja tukea, jotta kotiin olisi aina hyvä tulla. Perheitä on kuitenkin erilaisia ja aina kotiin meneminen ei tunnu mukavalta tai turvalliselta. Tällöin koko perhe voi tarvita apua. Kriiseistä on mahdollista selvitä.

Jokaisella nuorella olisi hyvä olla ainakin yksi aikuinen, jolle voi turvallisesti kertoa huoliaan. Se voi olla joku perhepiiristä, mutta aivan yhtä hyvin sellaisen voi löytää kodin ulkopuoleltakin. Mukava ja luotettava naapuri tai vaikka parhaan kaverin äiti saattaa muodostua henkilöksi, jolta mieltä askarruttavia asioita voi kysyä ja joka osaa antaa neuvoja. Jollekin oma isovanhempi on se tärkein henkilö, kun on huolia jaettavana.

Jos lähipiiristä ei löydy aikuista, jolta neuvoja voisi saada, on mahdollista puhua kouluterveydenhoitajalle, opinto-ohjaajalle tai kuraattorille. Heidän velvollisuutensa on auttaa ja olla tukena. Pienikin mieltä askarruttava asia saattaa saada suuret mittasuhteet, jos siitä ei pääse puhumaan kenellekään. Siksi on tärkeää tietää, että aina on olemassa joku kuunteleva aikuinen, joka ei jätä ongelmien kanssa yksin.

Tiettyihin ikäkausiin kuuluu se, että aikuisia vastaan tekee mieli kapinoida. He ovat aina väärässä ja haluavat vain kiusata rajoittamalla tekemisiä. Normaali kapinahenki kuuluu asiaan, mutta sen ei pidä antaa päästä valloilleen. Omat mielipiteet saa ja tuleekin esittää, mutta ilman huutoa ja ovien paiskontaa. Aikuiset kyllä kuuntelevat asiasi, jos osaat esittää sen perustellusti ja rauhallisesti. Jos heidän mielensä ei muutu, yritä kuunnella heidän perustelunsa ja hyväksyä ne. Ehkä seuraavalla kerralla he antavatkin luvan laskettelureissulle tai yökyläilylle kaverin luona.

Rajojen asettaminen osoittaa, että vanhemmat välittävät. He haluavat tietää, missä nuori milloinkin kulkee ja kenen kanssa. Vaikka se voi tuntua turhalta kyttäämiseltä ja asioihin puuttumiselta, se on silti merkki rakkaudesta. Juuri sinä olet heille tärkeä.

Jos perheessäsi on huolia, saat neuvoa Nuortennetistä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 29.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.