Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Seurustelu

Ihastuminen ei katso aikaa eikä paikkaa. Jos tunne ei ole vain yksipuolinen, saattaa tuttavuus syventyä seurusteluksi. Nuoret seurustelevat ensimmäisen kerran hyvin eri-ikäisinä. Tutkimusten mukaan yhdeksäsluokkalaisista tytöistä vajaa neljäsosa seurustelee vakituisesti, ja pojista vajaa viidesosa. Jos kaveripiirissä siis seurustellaan, se ei tarkoita, että kaikki muutkin seurustelevat.

Oikea aika seurustelulle on, kun joku tietty ihminen kiinnostaa ja hänen kanssaan haluaisi viettää enemmänkin aikaa, ehkä saada myös hellyyttä ja välittämistä. Seurustelua seurustelun vuoksi tai kavereille näyttääkseen ei kannata harrastaa, sillä tällöin vaarana on, että toinen osapuoli loukkaantuu ja kokee tulleensa huijatuksi. Kun molemmat haluavat viettää aikaa yhdessä ja molemmista tuntuu hyvältä, seurustelu on mielekästä kummallekin.

Nuorten seurustelusuhteet eivät välttämättä johda vakaviin pitkiin parisuhteisiin. Vaikka jokainen suhde tulee ottaa vakavasti, sen päättymisen ei saa antaa kaataa koko maailmaa. Kaveripiirissä saattaa käydä jopa niin, että ihastuksen kohde alkaakin seurustella jonkun kaverisi kanssa. Sen näkeminen varmasti satuttaa, mutta tällaiset vastoinkäymiset ovat osa elämää. Vaikka itseä harmittaa, voi ainakin yrittää olla tyytyväinen kaverin puolesta: ehkä heillä on hauskaa yhdessä ja itsekin löydän pian jonkun vielä kiinnostavamman tyypin.

Seurustelukumppanin löytää parhaiten olemalla oma itsensä ja käyttäytymällä ystävällisesti. Pieni hymy ja moikkaus kiinnittävät toisen huomion. Keskustelut voivat koskea ihan tavallisia arkisia asioita ja aloitteen voi tehdä helposti esimerkiksi netissä tai somessa. Jos kiinnostuksen kohde ei vastaa tunteisiin, tämä ei tarkoita, että sinussa olisi vikaa. Ehkä hänellä on kiikarissa joku toinen, tai hänen elämäntilanteensa ei nyt salli seurustelua.

Parisuhteita on monenlaisia. Tuntemalla itsensä osaa antaa myös parisuhteelle parastaan. Siksi seurustelu kannattaa aloittaa vasta sitten, kun on sujut oman itsensä kanssa eikä hae esimerkiksi hyväksyntää muilta seurustelun avulla.

Lue lisää seurustelusta Nuortennetistä, Väestöliiton Hyväkysymys-palvelusta ja Nyytin nettisivuilta.  

Parisuhdekeskus Katajan nettisivuilta saat tietoa parisuhteen hoitamisesta.

Kirkkohallituksen parisuhteen palikat voivat auttaa keskustelemaan parisuhteesta ja ymmärtämään sitä paremmin.

Katso tästä linkistä Seta ry:n tuottama Moninaisuus on meissä! -video. Moninaisuus on meissä - seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus nuorten elämässä on Setan tuottama video kahdeksasta nuoresta. Se kertoo omaa elämäänsä pohtivista nuorista maailmassa, jonka sukupuolittuneisiin muotteihin ja rooleihin kaikki eivät mahdu. Kahdeksan nuorta, kahdeksan erilaista tarinaa, yksi yhteinen ilta. (2017) 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 29.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 10/14/2022 - 11:20
mä oon ihastunu mun mutsiin auttakaa!!!!
Pe, 10/14/2022 - 15:30
Hei! Kannustan laittamaan viestiä Kysyttävää-palstalle, jossa kysymyksiä voi esittää nimettömästi. Palstalla kaikki 13-30-vuotiaat nuoret saavat tietoa ja neuvontaa elämäänsä liittyvissä asioissa. Kysymyksiin vastaavat eri alojen ammattilaiset ympäri Suomen. Kaikkiin kysymyksiin vastataan viidessä arkipäivässä. Siirry Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttävää

Ystävällisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 10/14/2022 - 10:29
MINUN MUNANU ON LIIAN ISO