Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Seksuaalisuus

Seksuaalisuus ja valmius seksiin ovat eri asioita. Seksuaalista käytöstä ilmenee jo pienillä lapsilla, mutta seksiin toisen ihmisen kanssa on valmis vasta, kun se tuntuu molemmista osapuolista hyvältä ja luontevalta ajatukselta. Seksiin ei koskaan pidä suostua vain miellyttääkseen toista tai painostuksen alaisena.

Laki kieltää seksin harrastamisen alle 16-vuotiaan kanssa, jos on itse yli 16. Sitä nuorempien keskinäiset seurustelu- ja seksisuhteet ovat sallittuja. Seksin aloittamiselle kannattaa miettiä syitä: Teenkö sen vain siksi, että kaikki muutkin ovat jo harrastaneet seksiä? Välitänkö kumppanistani oikeasti ja haluammeko molemmat seksiä yhtä paljon? Koskaan ei kannata kiirehtiä. Oikea kumppani antaa tilaa ja aikaa, jos toinen ei ole vielä valmis.

Omaan kehoon ja seksuaalisuuteen kannattaa tutustua rauhassa. Kun hyväksyy oman ulkonäkönsä ja tietää mistä pitää, on helpompaa puhua niistä asioista myös kumppanin kanssa. Ei pidä suostua asioihin, joita ei ole halukas tai valmis tekemään. Aina voi sanoa ei. Toisen ihmisen rajoja on kunnioitettava.

Seksuaalisuutta on monenlaista. Joskus saattaa olla seksuaalisia ajatuksia parhaasta kaverista tai jostakin toisesta saman sukupuolen edustajasta. Tämä ei välttämättä tarkoita, että olisi homo- tai biseksuaali. Moni tietää jo varhain olevansa muuta kuin heteroseksuaali, toiset havaitsevat sen vasta myöhemmällä iällä. Ajan kuluessa valtaosa löytää oman seksuaalisuutensa ja tietää, haluaako esimerkiksi elää suhteessa miehen vai naisen kanssa.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen ja hyväksyä itsensä. Silloin seksuaalisuus on yksi elämän parhaista asioista.

Lue lisää seksuaalisuudesta Nuortennetistä, Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta ja Setan sivuilta.

Seksi on PALJON muutakin kuin yhdyntää! Lue Hivpointin sivulta. Hivpointin sivuilta löydät myös esimerkiksi tietoa seksitaudeista.

Kysy seksuaalisuudesta ja ihmissuhteista Sexpon nuorten nettineuvonnasta. Sexpon Asiaa-osiosta saat lisää tietoa seksuaalisuudesta. 

Väestöliiton Q&A Seksuaalisuudesta nuorille -palstalla voit kysyä muun muassa seksualisesta hyvinvoinnista, murrosiästä ja seurustelusta, jos olet 13-19-vuotias. 

Testaa seksi- ja seksitautitietämyksesi Buenotalkin sivulla Mitä tiedät seksistä? & Mitä tiedät seksitaudeista? -testien avulla! 

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 29.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 08/04/2022 - 21:53
Kyllä