Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Nettiystävyys

Netti on erinomainen keino pitää yhteyttä kavereihin ja saada uusia. Pikaviesteilyssä voi kysäistä kuulumiset ja ideoida vaikka kouluprojektin aihetta yhdessä. Aikaa säästyy ja etäisyyskään ei ole ongelmana.

Netissä on usein helpompaa puhua asioistaan kuin kasvotusten. Jos jokin asia painaa mieltä, voi siitä keskustella muiden kanssa nimettömänä. Vertaistukea ja neuvoja on tarjolla runsaasti. On hyvä huomata, ettei ole ongelmiensa kanssa yksin: muillakin on samanlaisia ongelmia. Näistä keskusteluista voi kehkeytyvä hyviäkin ystävyyssuhteita, vaikka koskaan ei olisi kasvotusten tavattukaan.

Nettiystävyyden voi jättää netin tasolle tai sitten yrittää tavata kasvokkain. Jos asutaan lähekkäin, tapaaminen onnistuu helposti, mutta toiselta puolelta maailmaa ei tapaaminen niin helposti järjestykään. Mikäli ystävyys on päässyt ihastumisen tasolle, voi tuntua pakahduttavalta ajatella, ettei suhde voi toteutua etäisyyden vuoksi. Tällaisen suhteen ei pidä kuitenkaan antaa vallata koko elämää: Kivan poika- tai tyttökaverin voi löytää lähempääkin. Netissä vietetty aika saattaa olla pois ajasta, jolloin kohtaat vaikka kahvilassa kivan tyypin.

Nettitutun tapaamisessa piilee myös vaaransa. Netissä kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää ja saman ikäiseksi itsensä esitellyt tyttö saattaakin olla aikuinen mies. Tällainen suhde voi johtaa vahingollisiin seurauksiin, jos suostuu kaikkiin pyyntöihin ja tapaamiseen. Vaikka tuntuisi, että juuri tämä henkilö ymmärsi minua parhaiten ja hänelle oli helppo puhua, se saattaa olla vain esitystä, jolla luottamus toiseen herätetään. Luotettava nettituttu ei koskaan pyydä sinua lähettämään arveluttavia kuvia itsestäsi tai ehdota tapaamista suoraan kotiinsa. Nettitutut tulee aina tavata julkisella paikalla, mielellään isommalla porukalla.

Netissä vietetty aika voi viedä mennessään. Kivojen keskustelujen parissa aika kuluu huomaamatta, yöunet lyhenevät ja kavereita nähdään harrastusten parissa yhä harvemmin. Mikään netissä vietetty aika ei kuitenkaan korvaa kavereiden tapaamista kasvokkain. Mukava kaveriporukka viihtyy yhdessä sekä netissä että sen ulkopuolella.

Lue lisää nettiystävyydestä Nuortennetistä.

Pelastakaa Lapset ry on koonnut nuorille Tunteiden verkko -aineiston, joka on tarkoitettu tueksi silloin, kun seksuaalinen toiminta netissä mietityttää. Se löytyy Pelastakaa Lapset ry:n sivulta.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 11.7.2019.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 02/09/2015 - 10:04
kyseessä nettikaveri, ei olla livenä nähty, juteltu jonku aikaan)
Onko poika kiinostunut, hän useesti laittaa esim pusuhymiön kun toivottaa netissä hyvät yöt, sanoen samalla mua mukavaks, kutsuu mua välillä jopa rakkaakseenkin, huolehtii kovasti mun syomisistä , usein heittää vitsillä että kyllä sä viel jonku löydät, ja heittää oman nimensä samin ja vink silmä, tekee tota lähes aina, mistä asiasta tahansa onkin kyse,hän kääntää sen itseesnä aina jollain tapaa.. kun aloitimme juttelun en tiennyt että hänellä on jotain juttua toisen kanssa aluillaan, vasta nyt sain siitä kuulla, mutta hän silti jatkaa tota tollaista söpöilyä vaikka tapailee tätä toista (mua ei oo tavannu), useesti heittää kaikenlaista läppää, vaikka kerran tokas vissiin ihan vaan säikähtäneenä et mut ollaanhan me ystäviä kun vissiin luuli että lopetan juttelemisen jne, tokasin että tottakait, jotenki tuntuu et se salaa tykkäis musta, se on aina vitsaileva kääntää jutut itseensä, vaikka sain justiin selville hänen olevan puoliks varattu nykyisin, tykkääköhän hän minusta?
Ma, 02/09/2015 - 10:04
unohdin tekstistä pois tärkeän seikan.. uskon jollain lailla, että hän olisi jotenkin salaa ihastunut muhun. mut ei vaan halua myöntää sitä mulle (eikä varmaan itelleensäkkään) (johtuen varmaan siitä että asun liian kaukana)..
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Kiitos viestistäsi! Kysymyksesi on siirretty Kysyttävää-palstalle vastattavaksi. Saat siihen vastauksen ammattilaiselta muutaman päivän kuluessa. Kysyttävää-palstan linkki löytyy sivun ylälaidasta. Kysymys on aihealueen Ihmissuhteet ja seurustelu alla. Suora osoite on www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

- Heidi / Nuortenelämä.fi:n ylläpito