Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Kiusaaminen

Kiusaaminen on ongelma, johon voi törmätä missä ja milloin tahansa. Koulujen lisäksi kiusaamista tapahtuu myös työpaikoilla. Koskaan se ei kuitenkaan ole oikein ja siihen tulee aina puuttua.

Kiusaaminen voi olla fyysistä tai henkistä. Fyysisesti kiusattu voi joutua tönityksi, hänen tavaroitaan rikotaan tai piilotetaan tai häntä pahoinpidellään. Henkisen puolen kiusaaminen on muista eristämistä ja syrjimistä, nimittelyä tai perättömien juorujen levittelyä. Usein kiusatuksi joutunut kokee tätä kaikkea.

Jos olet kiusattu, voi tuntua siltä, että kukaan ei välitä eikä ymmärrä, joten kenellekään on turha sanoa mitään. Kiusaaja saattaa uhkailemalla estää kiusattua kertomasta asiasta eteenpäin. Toimi kuitenkin rohkeasti, sillä muuten vaihtoehtona on, että kiusaaminen saattaa jatkua vielä vuosikausia ja pahentua entisestään. Kiusaajaa ei pidä suojella.

Paitsi kiusaamisen uhri, myös kiusaamista nähnyt voi kertoa näkemästään eteenpäin. Esimerkiksi koulukiusaamisella on yleensä silminnäkijöitä: oppilaita, jotka eivät kiusaa, mutta eivät myöskään puutu siihen. Heidän tehtävänsä on kertoa näkemästään eteenpäin esimerkiksi tukioppilaille tai koulun henkilökunnalle. Moni jättää kertomatta peläten, että joutuu seuraavaksi kiusaajan uhriksi. Yksi tai muutama kiusaaja pääsee siis terrorisoimaan jopa kymmeniä muita pelon ilmapiirillä. Sen ei pidä antaa jatkua. Kannattaa siis miettiä, miten toimit kiusaamistilanteessa.

Kiusaamisella on vakavat seuraukset. Kolhuja saanut itsetunto nostaa vielä vuosikymmenien päästäkin kivuliaita muistoja esille. Pahimmissa tapauksissa kiusaaminen masentaa uhrin ja hän saattaa kärsiä itsetuhoisista ajatuksista. Toiset onnistuvat kääntämään tuskaiset kokemukset hyödyksi ja taistelevat tiensä menestykseen, mutta kaikki eivät ole näin onnekkaita. Pahaa oloa saatetaan lääkitä väärin keinoin, kuten päihteiden väärinkäytöllä.

Kiusaaminen on ongelma, joka tulee aina ottaa vakavasti. Sen kanssa ei pidä jäädä yksin, sillä apua on saatavilla, vaikka kiusatusta saattaakin tuntua, ettei näin ole. Jokainen ihminen on yhtä arvokas ja jokaisella on samat oikeudet käydä koulua turvallisesti ja viettää aikaa kavereiden kanssa. Jos koet, että nämä oikeudet eivät toteudu, ota ensimmäinen askel ja kerro asiasta eteenpäin. Apua löytyy aina.

Kohtasitko nettikiusaamista? Lue lisää nettikiusaamisesta Nuortenelämän Netti ja media -osiosta

Kiusataanko sinua tai kaveriasi koulussa? RIKUn sivulta saat neuvoja, kuinka toimia. 

Lisää neuvoja, ja vertaistukea kiusatulle löytyy Nuortennetistä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.