Kaveripiirin koko ja tiiviys vaihtelee. Yhdellä on bestis, toisella kymmenittäin hyviä tuttuja ja joku tietty kolmikko liikkuu aina yhdessä. Kaverit ovat tärkeitä jokaiselle ja heitä tulisi osata arvostaa.
Kaverisuhde muodostuu monin eri tavoin. Jotkut ovat olleet kavereita pikkulapsesta lähtien, toiset tapaavat yhteisen harrastuksen parissa tai uuden koulun myötä. Harva osaa selittää tarkasti, miksi kaveeraa juuri tiettyjen ihmisten kanssa: Kaverisuhteet syntyvät itsekseen eikä niitä voi pakottaa. Koskaan ei voi tietää, kenestä lopulta tulee läheinen ja kuinka kauan kaveruus kestää.
Tiiviissä kaveripiirissä luotettavuus on tärkeää. Kun kerrot parhaille kavereillesi salaisuuden, sinun tulisi voida luottaa siihen, etteivät he kerro sitä eteenpäin. Tämä on hyvän kaverisuhteen merkki. He ovat myös tukenasi elämän vaikeissa kohdissa, ovat rehellisiä ja kannustavat sinua.
Yhdellä ihmisellä voi olla useita kaveripiirejä. Koulu- ja opiskelukaveripiirin sekä harrastekavereiden lisäksi saattaa olla vielä naapurissa asuva kaveri, jonka kanssa aikaa vietetään koulun ja harrastusten ulkopuolella. Jokainen kaverisuhde on tärkeä ja vaatii huomiota osakseen.
Joskus saatat huomata, ettei vanha ja tuttu kaveripiiri enää olekaan sama kuin ennen, tai huomaat ajautuneesi sellaiseen seuraan, jonka toiminta on omien ajatustesi ja arvojesi vastaista. Tällöin irrottautuminen kannattaa tehdä pikaisesti suurempien ongelmien välttämiseksi ja ennen kuin saa itsekin ikävän maineen. Muita kiusaava kaveriporukka saattaa tuntua vahvalta ja yhtenäiseltä, mutta taustalla on aina jotakin ikävää: pönkitetäänkö kiusaamalla omaa heikkoa itsetuntoa?
Hyvät kaverit voi aina esitellä vanhemmille, ja heidän kanssaan voi olla eri mieltä tai vaikka riidellä, sillä lopulta heidän kanssaan on silti aina hyvä ja turvallinen olla. Parhaat kaverisuhteet kestävät läpi koko elämän ja jatkuvat, vaikka tapaamisten välillä olisi vuosiakin.
Lue lisää kaveruudesta Nuortennetistä.
Lue lisää ystävyydestä opiskeluaikana Nyytin verkkosivuilta.
Oletko yksinäinen? Vinkkejä yksinäisyyden taltuttamiseen löydät Nuortenelämä.fi:n Ilman ystäviä -osiosta.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.
Riitta