Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa tai laittaa viestiä. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta ystävällisen kuvan ja voi johtaa tutustumiseen vielä paremmin.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla. 

Uusia ystäviä voi löytää esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Somessa on olemassa erilaisia ryhmiä, kuten paikalliset puskaradiot, joissa on silloin tällöin keskustelunaloituksena kaverihaku. Sellaisen aloituksen voi itsekin tehdä.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Omia ystävyys- ja vuorovaikutustaitoja voi parantaa. Katso vinkit vuorovaikutustaitojen kehittämiseen MIELI ry:n sivulta.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös MieskaveritoimintaanPunaisen Ristin ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan.

Löydä uusia ystäviä Kohdataan-somessa. Kohdataan on tarkoitettu kaikille vähintään 15 vuotta täyttäneille.

Löydä uusia ystäviä Frendie-sovelluksessa. Frendie on suunnattu 13–18-vuotiaille nuorille.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Zekki kartoittaa esimerkiksi ihmissuhteidesi tilannetta ja ohjaa sinut tarvittaessa tilanteeseesi sopivan tuen ja avun äärelle.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 18.5.2022.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää. Emme julkaise kenenkään yhteystietoja tai some-tilien tietoja palstalla, jotta jokainen pysyisi tunnistamattomana turvallisuussyistä. Omien yhteystietojen jakaminen julkisella sivustolla on aina riski. 

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 04/15/2021 - 18:19
Mulla ei oo kavereita. Taino 1 samasta harrastuksesta Oon 6lk ja siirryn syksyllä yläasteelle.
Oon kaikkien mielestä lapsellinen,koska leikin vielä sen takia välillä olenkin 3tai 4luokkalaisten kanssa heistäkääm ei ikävä kyllä kukaan ole kaverini.
Itse kuljen talvella toppahousuilla/takilla pipo,hanskat,kaulahuivi , kun taas luokkalaiseni nilkat paljaana, farkuilla takki auki. Tämä on ikävää mutta tottunut olen. Äitini tietää asiasta kyllä. En voi omalle persoonalleni mitään ja sen yakia tämäkin ärsyttää .

Anteeks kirjotusvirheet/kirjainvirheet
Ti, 04/27/2021 - 14:56
Moi! Olen pahoillani, että sulla ei oikein ole kavereita.. Huippua kuitenkin, että sinulla on edes se yksi kaveri harrastuksesta.
Kyllä monet ikäisesi leikkivät. Et siis ole ainut, vaikka ympärillä olevat ikätoverisi antaisivat niin ymmärtää. Kannustan sinua edelleen jatkamaan leikkejä, joista pidät.

On ennen kaikkea järkevää käyttää talvella talvivaatteita, kuten pipoa, toppahousuja ja -takkia. Hienoa, että huolehdit itsestäsi ja käytät säähän sopivia vaatteita! Kavereiden pukeutumisesta ei välttämättä kannatakaan ottaa mallia.

Hienoa, että äitisi on tietoinen tilanteestasi. Kannustan juttelemaan myös opettajasi tai koulusi kuraattorin kanssa siitä, että sinulla ei oikein ole kavereita. He ovat koulussa sinua varten ja osaavat tukea sinua ja olla avuksi, miten voisit kaverustua vaikkapa muiden koululaisten kanssa. Olet hyvä ja arvokas sellaisena kuin olet, ja varmasti moni haluaisi olla kaverisi, kunhan vain pääsevät tutustumaan sinuun!

Vinkkejä kavereiden hankkimiseen löydät myös yllä olevasta artikkelista. Kannattaa lukaista ja kurkata myös linkit!
Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 03/14/2021 - 21:37
Moi oon ollu jo useamman vuoden kiusattu ja oon meidän koulun vihaituin tyttö
Mulla ei oo kavereita ja jos on niin ne käyttävät hyväksi pyytävät asioita ja tekevät asioita josta minä joudun vastuuseen vaikka he ovat sen takana
La, 10/08/2022 - 17:50
Moi, olen 15 v poika, mulla ei oo kavereita vapaa ajalla mutta koulussa on
To, 10/13/2022 - 09:42
Moi! Onpa mukava kuulla, että sinulla on kavereita koulussa. Jos haluat neuvoja kavereiden saamiseen myös vapaa-ajalla tai sinulla on mielen päällä jotain muuta kysyttävää, suosittelen kirjoittamaan kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Kaikkiin kysymyksiin vastataan viidessä arkipäivässä. Palvelu on maksutonta ja voit kirjoittaa kysymyksesi nimettömänä.

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 03/15/2021 - 13:49
Moikka!

Ikävä kuulla, että sinua kiusataan, eikä sinulla ole kavereita. Kiusaamisen kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan kannattaa rohkeasti kertoa asiasta opettajille ja aikuisille. Ketään ei saisi kiusata ja muista, että syy ei ole koskaan sinun.

Ehkä voit koettaa etsiä uusia ystäviä somen kautta? Suosittelen tutustumaan Kohdataan-someen osoitteessa kohdataan.fi, jossa voit tutustua uusiin ihmisiin. Kannattaa myös tutustua MLL:n kaveritoimintaan ja Punaisen Ristin ystävätoimintaan.

Yllä olevassa artikkelissa löydät myös paljon vinkkejä ja linkkejä. Käy ihmeessä myös tutustumassa MLL:n nuortennettiin, jonka löydät osoitteesta nuortennetti.fi. Sieltä löydät tietoa ja neuvoja esimerkiksi kiusaamisesta kertomiseen ja miten voit toimia, jos sinua kiusataan.

Tsemppiä kevääseen!

T. Sini – Nuortenelämä.fi
La, 12/26/2020 - 19:53
Noh itse olen aina tuntenut olevani yksin vaikka olisi ystäviä ympäröimänä mut siis nyt olen viettänyt joulun yksin ja tuntuu kivalle mut silti kaipaan ystäviäni mut eihäb mua kiinosta ja on ollut itsetuhoisia aiheita ja ties vaikka en enää elä 2021vuotta
Ma, 01/04/2021 - 12:25
Moi Nekku!
Oon pahoillani, että susta tuntuu yksinäiseltä.. Itsetuhoisten aiheiden miettiminen on merkki siitä, että kaikki ei oo ihan ok.. Oot tervetullut juttelemaan tilanteestasi ja fiiliksistäsi lisää Nuortenelämä.fi-chattiin. Se on avoinna tällä sivustolla aina maanantaisin ja tiistaisin klo 14-16. Voitaisiin yhdessä miettiä, mitä tilanteessasi voisi tehdä, jotta olosi helpottuisi. Muitakin nuorten chatteja löytyy osoitteesta netari.fi/avoimet-chatit
Omien huolien, yksinäisyyden ja itsetuhoisten ajatusten kanssa ei tarvitse eikä kannata jäädä yksin.

Voimia vuoteen 2021!
T. Riina
Pe, 10/30/2020 - 14:39
Moi mä en tiedä enää miten niitä kavereita voisi saada kun oon kokeillu kaikkee oon yrittäny tustuu ihmisiin omassa koulussa, olen nyt 8lk ja omalta luokalta on niin sanottuja feikki kavereita ja olen tosi ujo koska mua on kiusattu neljä vuotta, eikä harrastuksista kaan ole kaveria löytynyt ja kotona vanhemmat hokee että mee ulos ku oon vaan kotona eikä ne ymmärrä sitä että ei ole niitä kavereita ja puolentoista vuoden päästä pitäs lähtee Tampereelle opiskelemaan. Olen laittanut facebookissa erillaisiin ryhmiin viestiä mutta täältä kuopiosta ei ole löytynyt ketään. voisikohan täällä vaikka jakaa oman snäpin T.14v poika
Ma, 11/02/2020 - 13:31
Moi
Tämäpä harmillista kun ei ole löytynyt kavareita. Tuohon kiusaamiseen pitää puuttua ja voit esimerkiksi puhua siitä lähimmän aikuisen kanssa kehen sinulla on luottamus. Onko sinulla vaikka mummoa tai ukkia. Myös kouluissa on kolupsykologi tai terveydenhoitaja joilla on vaitiolovelvollisuus asioistasi. samoin myös Opettajilla. tiedän ,että kiusaamisesta on vaikea puhua ja se on arka asia. Snäpin jakamista ei voi täällä julkaista tietosuojan takia. Emme voi suositella sinun jakavan omia tietojasi muissakaan sosiaalisessa mediassa. Kannattaa olla hyvin tarkka omista tiedoista jottei kukaan käytä sinun henkilökohtaisia tietoja väärin. Ole vaikka yhteydessä alueesi nuorisotyöntekijöihin vaikka discordissa tai voit vaikka soittaa suoraan nuorisotalolle. Nuoriso-ohjaajat mielellään tukevat sinua ja voivat myös löytää sinulle mukavaa tekemistä ja jopa ryhmän josta voisi löytää kavereita. Samoin myös kun puhut tuossa, että olet muuttamassa Tampereelle niin sielläkin on hyvä nuorisotiloja ja ammattitaitoisia ohjaajia joille voit puhua sekä vaikka käydä tiloilla tutustumassa. Kiusaamiseen vielä tietoa löytyy täältä samoin yhteystietoja sekä apua.
http://www.koulukiusaaminen.fi/
https://www.riku.fi/oppaat-ja-ohjeet/kuinka-toimia-koulukiusaamistilanteissa/

Sivut