Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ilman ystäviä

Miksi muilla on kavereita, mutta minulla ei? Olenko muita huonompi tai pukeudunko väärin? Miksi pahimmalla kiusaajalla on noin paljon kavereita? Pitäisikö minunkin muuttua sellaiseksi? Tällaiset kysymykset voivat pyöriä yksinäisen mielessä, kun kaikilla tuntuu olevan seuraa, mutta itsellä ei.

Jokainen tarvitsee kavereita. Kavereiden kanssa tehdään asioita, he auttavat toisiaan läksyissä, heille voi kertoa salaisuuksia ja aina on joku, jolle voi soittaa. Jos kavereita ei ole, yksinäisyys nostaa päätään. Yksinäisyyttä voivat tuntea ihan kaikki, aina lapsesta vanhukseen saakka.

Jokainen tuntee joskus olonsa yksinäiseksi. Yleensä se on ohimenevää ja unohtuu pian, kun uutta tekemistä ja ajateltavaa taas löytyy. Joskus yksinäisyyden tunne jatkuu ja jatkuu, eikä ympärillä ole ketään kaveria, jonka kanssa voisi viettää aikaa. Tämä voi johtaa mielialan laskuun ja huonoon minäkuvaan. Kavereita siis kannattaa etsiä, eikä antaa yksinäisyydelle valtaa.

Muista, että olet yhtä arvokas kuin muutkin. Jokainen näyttää ja kuulostaa erilaiselta ja jokaisella on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, myös sinulla. Kun arvostat itseäsi, on muidenkin helpompi arvostaa sinua. Jos vahvinta alaasi ovat esimerkiksi käsityöt tai kuvaamataito, yritä etsiä läheltäsi ihmisiä, joilla on kiinnostusta samaan. Yhteisen harrastuksen kautta voi aina aloittaa keskustelun. Aktiivisuus kannattaa, se antaa sinusta sosiaalisen ja ystävällisen kuvan.

Kavereita kannattaa etsiä myös koulun ulkopuolelta. Aloittamalla uuden harrastuksen voi saada parin uuden kaverin sijaan esimerkiksi kokonaisen jalkapallojoukkueen kaverikseen. Yleensä paljon kavereita on juuri niillä, jotka harrastavat paljon ja ovat monessa mukana, vaikkapa vapaaehtoistyössä. Kunnissa toimii myös erilaisia nuorten vertaisryhmiä, joihin on helppo mennä mukaan. Tietoja niistä voi kysellä esimerkiksi nuorisotyöntekijältä.

Yksinäisyyttä voi lievittää myös netin keskustelupalstoilla. Anonyymisti on helpompaa kertoa yksinäisyydestään. Saatat yllättyä, kuinka monilla on vastaavia kokemuksia ja kuinka monta nettituttavaa löydät. Nettimaailman takia ei kuitenkaan pidä unohtaa ihan oikeaa maailmaa ikkunan takana. Virtuaalikaverit eivät voi olla mukana kaikkialla.

Joskus ihminen vain haluaa olla yksin, sulkea oven ja olla ihan hiljaa itsensä kanssa. Tässä ei ole mitään outoa. Sosiaalisinkin henkilö tarvitsee joskus omaa aikaa.

Jos tunnet olosi yksinäiseksi, käy lukemassa lisää Nuortennetistä ja Nyytin nettisivuilta.

Tutustu myös Mieskaveritoimintaan, Punaisen Ristin Nuori nuorelle -ystävätoimintaan ja MLL:n kaveritoimintaan

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 9.7.2019.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Weight: 
0
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 10/18/2019 - 19:52
Oon 16 vuotias ja opiskelen taide alaa ja siel on kyl 3 juttukaverii mut niil on omat porukat ja en haluu niihin mukaa. Oon yleensä siis yksin koulus. Vapaa ajal on kavereit mut ne asuu 15 km päässä ja ne jotka asuu lähellä nii niil on omat jutut ja haluisin löytää vaa ihmisen joka on samanlainen kun minä, sellai joka ymmärtää täysin kaiken mussa. Miks aina kaikki taiteelliset on yksin?
Ke, 09/11/2019 - 14:53
Moi. Oon 05 tyttö ja oon siis kasilla. Mulla on semmonen ongelma, että vapaa-ajalla mulla ei oo oikeen kavereita. Koulussa nään luokkalaisia tyttöjä joiden kanssa sitten mä oon, mutta tunnen oloni aika yksinäiseks. Mulle kerrotaan aina viimeisenä kaikki asiat ja ei tsempata. Muita kyllä kaikki tsemppaa.... Vaan ei mua ja en tiedä syytä. Mä oon luonteeltaan huono tutustumaan uusiin ihmisiin ja oon kyllä saanut pari tuttua tässä vähässä aikaa, mutta niillä taas aivan eri jutut kun mulla. Kukaan ei koskaan kysy multa, että voinko mä olla vaan mä joudun joka kerta kysymään sitä, mutta vastaus on melkein aina "en :(".... Ja silloin kun sitten oon joidenki kavereiden kanssa niin niillä on ilman mua hauskempaa. Ja kaikilla on vielä joku "paras ystävä" jolle voi kertoa kaiken ja aina parina kaikessa. Mulla ei oo ees koskaan ollut semmosta. :( Harrastan pesäpalloa ja pesikseen liittyvässä asiassa on kyllä kavereita, mutta ei niin hyviä, että vapaa-ajalla voisin olla niiden kanssa. Mitä voisin tehdä?
Ke, 10/09/2019 - 17:05
Hei kannattaa tutustua naapureihin sain uuden kaverin mutta se ystävyys katosi suosittelen ottamaan kavereita erilaisista harrastuksista partiossa kavereita saa hyvin. En osaa auttaa muuten Kiitos ja autoin näin Miten osaan Kiitos että saan auttaa sinua Näkemiin
To, 09/26/2019 - 09:39
Hei! Tosi kurja juttu, että sulla ei oo ystäviä ja sua ei tsempata. :/ Muista, että sussa ei oo mitään vikaa, oot hyvä ja arvokas sellaisena kuin olet. <3 Ansaitset hyvää kohtelua. Kannustan sua juttelemaan näiden sun kavereiden kanssa avoimesti siitä, miltä susta tuntuu ja että tahtoisit oikeesti olla heidän ystävänsä. Ystävät ovat tasavertaisia keskenään ja kohtelevat toisiaan kunnioittavasti ja ottavat mukaan hauskanpitoon.

Voit myös jutella tilanteestasi ja ystävien puuttumisesta jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Koulussa esimerkiksi kuraattori auttaa oppilaita yksinäisyyteen ja kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa, joten kannustan sua menemään hänen juttusille. Jos et tiedä, kuka koulusi kuraattori on, kysy vaikkapa joltakin opelta tai katso koulusi nettisivuilta. Lisäksi Netarista löydät avoimia chatteja, joissa voit jutella luottamuksellisesti ja saada neuvoja ja tukea: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Toivottavasti myös yllä olevasta artikkelista on sinulle hyötyä ystävien saamiseen.
Tsemppiä ja ihanaa syksyä sinulle. <3 Lämpimin terveisin, Riina
Pe, 08/30/2019 - 18:56
oon 07 tyttö oulusta ja mul ei oo kavereit, jos alan avautuu jollekkin aikuselle asiasta ne ei usko, ne luulee et mä esitän. koulussa oon lähes aina yksin jollei opettajat patista mua jonkun meijän luokkalaisen seuraan, huomaan et aina kun oon jonkun kanssa, ne vaikuttaa siltä että ne ois missä tahansa muualla mielummin kun mun seurassa. mul oli aiemmin paljon kavereita mut sit me muutettiin. kaikki sanoo et mä vaan kuvittelen kaiken tän mut ne ei tajuu kuin paljon se satuttaa kun kukaan ei usko.
Ma, 09/09/2019 - 13:27
Hei!
Tosi kurja juttu, että sulla ei oo kavereita. Oon tosi pahoillani. :/ Harmi, että aikuiset, joille olet kertonut asiasta, tuntuvat ajattelevan, että vain esität. Tuntuu ihan ymmärrettävästikin pahalta. :/ Kannustan sua silti vielä puhumaan sun ajatuksistasi ja kavereiden puuttumisesta jonkun aikuisen kanssa. Koulussa esimerkiksi kuraattori auttaa oppilaita yksinäisyyteen ja kaverisuhteisiin liittyvissä asioissa. Myös terkkari, opettajat, vanhempasi, sukulaisesi ja muut lähiaikuisesi ovat henkilöitä, joille voit jutella. Myös kaupunkisi nuorisotiloille olet tervetullut viettämään aikaa, tutustumaan uusiin tyyppeihin tai vaikkapa juttelemaan nuorisotyöntekijän kanssa.

Lisäksi Netarista löydät avoimia chatteja, joissa voit jutella luotettavan aikuisen kanssa luottamuksellisesti ja saada neuvoja ja tukea: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Tsemppiä hurjasti ja mukavaa syksyä. <3
Haleja, Riina
Su, 08/11/2019 - 17:49
Moi! Haluun ny kertoo jossai miltä must tuntuu nyt. Oon 07 poika ja erinlaisempi ku muut pojat (yleensä). Mul on pitkät hiukset , oon kiltti, en kiroile, en pelaa pelejä, vaitsi kun tulee halu pelata niitä, en ole kauhean sporttinen, mutta lenkillä käymine ja "urheilupelit" ovat ihan kivoja, tykkään piirtä ja katsoa elokuvia ja sarjoja. Oon nykyään lähes aina yksin välköillä. Jos on parityötä mulle jää aina yksi tietty henkilö kenestä en persoonallisesti tykkää. Mul ei oo koskaa ollu aitoo kaveria, joten en tiiä ees miltä se tuntuu. Toisaalta viihdyn paremmin yksin enkä tykkää siitä, jos toinen koskee tai halaa, mutta sekin saattaa olla siitä koska ne ei ole vain "aitoja kavereita". Joskus oikeesti mietin, et mikä mus on vikana. Onks se se et uskollan olla oma itteni? Jos asuisin kaupungissa saattaisin olla sosiaallisempi, mutta kirjaimellisesti maalla ei voi tehdä mitään, koska pelejä ja puhelimia on keksitty. Olin koko kesän aivan yksin kotona. En jaksa kirjottaa lisää :(
To, 08/22/2019 - 14:24
Hei! Ikävä kuulla, että olet ollut koko kesän aivan yksin kotona, eikä sinulla tunnu olevan koulussakaan kavereita. :/ Tuntuu varmasti pahalta. Usko kuitenkin, että sinussa ei ole mitään vikaa. Hienoa, että uskallat olla oma itsesi - olet hyvä ja arvokas just sellaisena. <3
Koulussa kaveriasioissa auttaa kuraattori, joten käy ihmeessä juttelemassa hänen kanssaan. Voit saada häneltä tukea ja neuvoja, ja huolista juttelu usein helpottaa oloa.
Voit myös jutella luotettavan aikuisen kanssa jossakin nuorille suunnatussa chatissa: www.netari.fi/avoimet-chatit/.
Toivottavasti myös yllä olevasta artikkeleista ja linkkivinkeistä on sinulle hyötyä.
Tsemppiterkuin, Riina
Ma, 07/08/2019 - 15:56
Hei,olen sara olen viisitoista vuotias ,muutin Vuosaareen eikä minulla olle yhtäkään kaveria täällä .
Ma, 07/15/2019 - 15:40
Hei Sara! Ikävää, että sinulla ei ole Vuosaaressa yhtään kaveria. :/ Jos olet vasta muuttanut Vuosaareen, on ihan ymmärrettävää, että et ole vielä ehtinyt solmia kaverisuhteita. Kannustan sinua olemaan oma-aloitteinen ja tutustumaan uusiin ihmisiin rohkeasti. Ihan varmasti vielä saat uusia kavereita sieltä, vaikka se voikin vaatia vaivannäköä ja mukavuusalueelta poistumista. Nyyti ry:n sivulta saat hyviä vinkkejä, kuinka saada uusia kavereita: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/mina-ja-muut/kaverit-ystavat-taydentavat-elamaa.

Voisitkohan jutella jonkun kanssa tilanteestasi ja uusien kavereiden löytämisestä? Kannustan sinua käymään rohkeasti alueesi nuorisotalolla. Siellä voit jutella mukavien nuoriso-ohjaajien kanssa. Se on myös hyvä paikka tavata ja tutustua toisiin nuoriin. Lue lisää: www.vuosaari.fi/nuorisotalot.

Tsemppiä ja rohkeutta uusiin ihmisiin tutustumiseen! :) Kesäterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi

Sivut