Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihmissuhteiden ongelmatilanteet

Kun kaksi ihmistä on tekemisissä keskenään, on selvää, ettei kaikesta voi olla samaa mieltä ja ristiriitatilanteita syntyy. Näin tapahtuu niin kaveriporukassa, lapsen ja vanhemman suhteessa kuin parisuhteessakin. Kyky puhua vaikeista asioista ja ilmaista omia tunteitaan on tärkeää sovun aikaansaamiseksi.

Parisuhteen ongelmissa on usein taustalla mustasukkaisuus. Katsoiko toinen muita liian pitkään? Miksi hän jutteli noin pitkään tuon toisen kanssa ja entä jos hän ihastuukin toiseen? Jos minä en riitäkään? Mustasukkaisuus saattaa kummuta omasta epävarmuudesta tai aikaisemmista kokemuksista.

Pieni mustasukkaisuus on normaalia. Toisen tekemisistä ja tuttavuuksista on luonnollista olla kiinnostunut. Liialliseksi mustasukkaisuus muuttuu, kun syntyy tarve kontrolloida toisen tekemisiä ja niistä syntyy riitaa. Mustasukkainen saattaa perustella itselleen, että hänen on pakko toimia näin, koska toinen ei kerro tarpeeksi. Ikävimmissä tapauksissa mustasukkainen päätyy tonkimaan kumppaninsa WhatsApp-viestit ja Instagram-hakuhistorian etsiessään todisteita petollisuudesta. Viimeistään tässä vaiheessa peli pitää puhaltaa poikki ja pohtia, miten tilanne selvitetään.

Mustasukkaisuuden kaveri on omistushalu. Tällöin toista pyritään pitämään alistetussa asemassa ja päätöksiä tehdään hänen puolestaan. Omistushalua voi perustella suojelunhalulla ja välittämisellä, mutta hyvässä suhteessa on kaksi täysivaltaista jäsentä, jotka päättävät itsenäisesti ja yhdessä asioista. Toisen tahtoon alistuminen voi tuntua riitojen välttämiseltä, mutta lopulta se kääntyy itseä vastaan, kun oma tahto on kateissa ja toinen tekee suhteen kaikki päätökset.

Ongelmatilanteiden paras apu on puhuminen. Mikään asia ei ratkea mököttämällä tai asioita vain omassa mielessä vatvomalla. Ennen kuin ongelmat kasvavat liian isoiksi käsitellä, niistä pitää puhua. Tärkeintä on ymmärtää, mistä ongelmatilanne sai alkunsa, mitä sille on tehtävissä ja kuinka tästä eteenpäin. Vaikka tuntuisi siltä, että itsetunto on saanut kolauksen, kannattaa selvittää miltä toisesta tuntuu ja mennä puolitiehen vastaan. Asiat selviävät kyllä suuntaan tai toiseen.

Väestöliiton nettisivuilta saat neuvoa, jos parisuhteesi on kriisissä.

Nuortennetistä saat apua sydänsuruihin.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 9.7.2019.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Weight: 
0
Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.