Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihmissuhteiden ongelmatilanteet

Kun kaksi ihmistä on tekemisissä keskenään, on selvää, ettei kaikesta voi olla samaa mieltä ja ristiriitatilanteita syntyy. Näin tapahtuu niin kaveriporukassa, lapsen ja vanhemman suhteessa kuin parisuhteessakin. Kyky puhua vaikeista asioista ja ilmaista omia tunteitaan on tärkeää sovun aikaansaamiseksi.

Parisuhteen ongelmissa on usein taustalla mustasukkaisuus. Katsoiko toinen muita liian pitkään? Miksi hän jutteli noin pitkään tuon toisen kanssa ja entä jos hän ihastuukin toiseen? Jos minä en riitäkään? Mustasukkaisuus saattaa kummuta omasta epävarmuudesta tai aikaisemmista kokemuksista.

Pieni mustasukkaisuus on normaalia. Toisen tekemisistä ja tuttavuuksista on luonnollista olla kiinnostunut. Liialliseksi mustasukkaisuus muuttuu, kun syntyy tarve kontrolloida toisen tekemisiä ja niistä syntyy riitaa. Mustasukkainen saattaa perustella itselleen, että hänen on pakko toimia näin, koska toinen ei kerro tarpeeksi. Ikävimmissä tapauksissa mustasukkainen päätyy tonkimaan kumppaninsa WhatsApp-viestit ja Instagram-hakuhistorian etsiessään todisteita petollisuudesta. Viimeistään tässä vaiheessa peli pitää puhaltaa poikki ja pohtia, miten tilanne selvitetään.

Mustasukkaisuuden kaveri on omistushalu. Tällöin toista pyritään pitämään alistetussa asemassa ja päätöksiä tehdään hänen puolestaan. Omistushalua voi perustella suojelunhalulla ja välittämisellä, mutta hyvässä suhteessa on kaksi täysivaltaista jäsentä, jotka päättävät itsenäisesti ja yhdessä asioista. Toisen tahtoon alistuminen voi tuntua riitojen välttämiseltä, mutta lopulta se kääntyy itseä vastaan, kun oma tahto on kateissa ja toinen tekee suhteen kaikki päätökset.

Ongelmatilanteiden paras apu on puhuminen. Mikään asia ei ratkea mököttämällä tai asioita vain omassa mielessä vatvomalla. Ennen kuin ongelmat kasvavat liian isoiksi käsitellä, niistä pitää puhua. Tärkeintä on ymmärtää, mistä ongelmatilanne sai alkunsa, mitä sille on tehtävissä ja kuinka tästä eteenpäin. Vaikka tuntuisi siltä, että itsetunto on saanut kolauksen, kannattaa selvittää miltä toisesta tuntuu ja mennä puolitiehen vastaan. Asiat selviävät kyllä suuntaan tai toiseen.

Väestöliiton nettisivuilta saat neuvoa, jos parisuhteesi on kriisissä.

Nuortennetistä saat apua sydänsuruihin.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 08/21/2019 - 23:04
Hei!

Eli ajattelin tässä avautua hiukan miun elämästä. Oon nyt 16-vuotias tyttö ja oon juuri alkanut opiskelemaan amiksessa.

Miun isoin ongelma on varmaankin se, että, miul ei oo sinänsä kavereita, mutta se johtuu suoraan sanottuna miusta itestäni, koska mie en saa minkäänlaista iloa yms. muitten kanssa sosiaalisoimisesta ja se uuvuttaa miuta edelleen hirveesti.

Oon mie kai parantunu täs kait vähä varsinkin 7.lk alusta jolloin miul ei ollu energiaa puhua kenellekkään ja aina koulust tultuu istuin vaan omas huonees, joka saikin sitten miun vanhemmat huolestuu ja jouduin terapiaan, mut olisin pääsemäs nyt pois.

Oon iloine et pääsen sinänsä pois koska se tarkoittas vähemmän sosiaalista toimintaa joten pääsen helpommalla. Mulle piti tehdä psykologisia testejä, kun epäilivät aspergeria, mutta mie en pytyny siihen, koska A) miulle sanottiin, että mult ei kysytä mitään henkilökohtast, mut ne kumminkin aloitti niillä.. B) En kestäny miun psykologin ääntä yhtään, joten olin hiljaa, kun tuntu et olisin vaan halunnu lyyä tajun pois iteltään..

Peruskoulun "kavereille" en oo kauheemmi puhunu enään ei kiinnosta. Varsinki yks, joka lähti pois 7.lk, joka oli sinänsä hyvä juttu, koska hän tavallaan esitti mun parasta kaveria sinne asti, vaikka samalla hän puhu paskaa musta kaikkialle ja varsinkin se jäi mieleen, kun oltiin hyvin pieniä hän uhkas repii mun käden verisuonet pois, jos puhun yhelle meidän kummankin ystävälle ja 7.lk aloin hänen jälkeen syyttää itteeni, koska mie olisin vaa voinu lopettaa sille puhumisen..

Miul oli joskus 9.lk lopus hiukan viiltelyy, mut en oo enää sitä tehny ku pääsen eroon tosta terapiast nii voin olla rauhas taas. Vaikka vähä miuu surettaa miun äiten syy siihen et mie tuun pois sieltä ku se vaa sano et en mie oo hullu nii puhut vaa niille ku ei se oo niin vaikeeta kumminkaan ja muutenkin must tuntuu et se aliarvioi mut ja pitää mua huonompana välillä ku muita vaikkei se sitä myönnä.

Sit niitä pienempii juttui. Elikkäs mie oon nähny koko elämäni näkyi ne ei oo ikin mitenkää pahoi ja niit näkyy vanhemmiten vähemmän (esim. nyt nään n. päivittäin mut ne on suht pieniä ja suttusia kun taas ihan nuoren mie pystyin näkee ihmisii joille välillä puhuin)

Ja vielä miul on sellanen jännä "oma maailma" miun pään sisällä, joka kehittyy koko ajan ja on ollu lapsuudest lähtien. Täältä pystyn välillä edelleen näkemään tiettyjä henkilöitä ja hyvin harvoin puhumaan niille. Mie oon aina tienny et mikä on totta ja mikä ei, vaikka välillä ne on hyvin realistisia, jolloin voi olla vaikeaa.

Muistin yhden pahempiin kuuluvan näyn olin tällöin alle kouluikänen ja olin meidän tiellä (asutaan keskellä ei mitään ei liiku autoja yhtään) ja yht äkkiä kaikkialta alkaa tulla autoja ja mie melkeen jäin niitte alle, en sillo ees tajunnu et se ei ollu totta, joten jäi mieleen ja tässä kuulu muistaakseni myös ääniä mikä on harvinaista.

To, 09/05/2019 - 15:47
Hei! Kuulostaa siltä, että sulla on ollut todella rankkaa. :/
Et varmasti ole huonompi kuin joku muu, vaan olet hyvä ja arvokas just sellasena kuin olet. <3
Jos sinulla on jotain kysyttävää tai kaipaat neuvoja, voit kirjoittaa viestin Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tahtoisitkohan jutella näistä asioista lisää? On olemassa esimerkiksi erilaisia nuorille tarkoitettuja chatteja, joissa voit jutella huolistasi ja sinulle tärkeistä asioista. Tarvittaessa sinua ohjataan eteenpäin sopiviin palveluihin. Nuorten chatteja löytyy Netarista: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Tsemppiä hurjasti ja mukavaa alkanutta amista!
Haleja, Riina