Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihastuminen

Ensimmäinen ihastuksen kohde voi olla laulaja, urheilija tai elokuvatähti. Oman suosikin kuvat koristavat seiniä, hänen uraansa seurataan lehtien palstoilta ja elämän kohokohdaksi nousee esimerkiksi suosikkibändin keikalle pääsy. Kaukorakkaus on turvallista ja omasta ihastuksesta haaveilu valmistaa nuorta myöhemmän iän ihmissuhteisiin.

Teini-ikää lähestyttäessä ihastumisen kohteet löytyvät lähempää: viereisen pulpetin ihana tyyppi tai rinnakkaisluokan kaunokainen alkaa kiinnostaa. Hänessä on varmasti jotain erityistä, joka saa haaveilemaan lähemmästä tuttavuudesta. Ensi-ihastus harvoin johtaa kaveruutta syvempään suhteeseen, eikä sen tarvitsekaan. Ihastuksen voi pitää salassa ja ajatella häntä salaa muilta, tai sitten jakaa ihastumisen tunteen kavereiden kanssa.

Ihastua voi myös samaa sukupuolta olevaan kaveriin. Ihastuminen voi olla ohimenevää. Oman seksuaalisuuden löytäminen kestää aikansa ja sen kanssa opetellaan elämään koko nuoruuden ajan, joskus vielä aikuisenakin. Tärkeintä on, että hyväksyy itsensä ja muut sellaisena kuin he ovat. Elämä olisi kovin yksitoikkoista, jos jokaista kiinnostaisivat täsmälleen samanlaiset asiat ja ihmiset.

Jossain vaiheessa, yleensä teini-iän aikana, ihastuminen etenee seurustelusuhteeseen. Tällöin ihastuminen on molemminpuolista ja pari haluaa tutustua toisiinsa rauhassa - välillä kahden kesken, välillä isommalla porukalla.

Vaikka ihastuminen voi joskus tuntua suorastaan raastavalta, kun kohde ei vastaakaan tunteisiin, on se silti mukava tunne vatsanpohjassa, kun toinen hymyilee tai sanoo pari kivaa sanaa. Ihastumisen tunteita koetaan läpi elämän, myös eläkeiässä. Ihastumiset ovat mukava osa ihmisenä olemista.

Nuortenelämä.fi:n Miten lähestyä ihastusta? -jutusta sekä Hyvä kysymys -palvelun Kuinka lähestyä ihastusta? -artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Lue lisää ihastumisesta Nuortennetistä ja Ylen artikkelista Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Su, 06/26/2022 - 19:24
Oon 010 girll ja tykkään yhestä mun luokan pojasta. Tiiän että se tykkää musta koska se on sanonut niin (face to face). Se on kysynyt haluisinko olla sen GF, mutta en ole uskaltanut sanoa että joo. En tiedä miten kertoisin sille tunteistani sillä ihastukseni kaverit kertoisivat koko koululle. =(

Kiitos jos joku auttaa <3 <3 <3 <3
Ke, 06/29/2022 - 13:08
Heips! :) Ompa ihana kuulla, että olet ihastunut ja että ihastuksellasi on samanlaisia tunteita sinua kohtaan! Jos alatte seurustella, se on sinun ja ihastuksesi välinen asia. Joskus juorut uusista seurustelukumppanuksista toki leviävät nopeasti, ja asia voi herättää kiinnostusta puolitutuissakin. Ihastuminen ja seurustelu eivät kuitenkaan missään tapauksessa ole yhtään hävettäviä tai noloja juttuja, päinvastoin!

Jotkut haluavat kertoa seurustelusta heti kaikille, kun taas jotkut pitävät seurustelusuhteensa salassa tai kertovat siitä vain parhaille kavereille. Seurustelua myös on tosi monenlaista. Seurustelusuhteen osapuolet itse päättävät, millaista heidän välinen seurustelunsa on ja keille kaikille asiasta on ok kertoa.

Tunteista kertomiseen ihastukselle on monia tapoja: esimerkiksi viesti, ääniviesti, video, kirje tai ihan kasvokkain juttelu. Samassa yhteydessä voit ottaa puheeksi, jos et halua, että ihastuksesi kertoo asiasta muille.
Seurustelu on yleensä jännittävä asia, jota monet haluavat fiilistellä esimerkiksi bestiksensä kanssa. Näistä jutuista voi kuitenkin sopia yhdessä seurustelukumppanin kanssa. Eli siis voitte yhdessä jutella, keille olisi ok kertoa. Kysymällä ja kommunikoimalla asiat yleensä etenevät. :)

Ihastumisen ihanasta tunteesta kannattaa nautiskella. <3 Tsemppiä ja ihanaa kesää sinulle!
terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 05/24/2022 - 21:12
Oon ihastunut yhteen pari vuotta nuorempaan samaan sukupuolta olevaan. Luulen että ollaan liian erilaisia, mut en voi ajatella mitään muuta kuin sitä..esim. meijän tyylit on ihan erilaisia ja en oikeen usko et meitä kiinnostaa samat asiat :/
Ke, 06/01/2022 - 10:28
Moi! Ihana kuulla, että olet ihastunut. Usein kuulee sanottavan, että vastakohdat täydentävät toisiaan - mikä pitää monesti paikkaansa. Erilaisuus voi rikastaa ihmissuhteita, mutta esimerkiksi erilaiset tulevaisuuden suunnitelmat puolestaan voivat erkaannuttaa. Tutustumalla ihastuksen kohteeseen entistä paremmin selviää, missä määrin kiinnostuksen kohteenne kohtaavat. Erityisesti jos toista ei oikein vielä tunne, ei voi tietää, millainen tyyppi oikeasti onkaan kyseessä, ennen kuin tutustuu. Ihastuksen tunteista voi toisaalta nautiskella itsekseenkin, jos asian suhteen ei halua edetä. Uusiakin ihastuksia varmasti vielä tulee!

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai haluat neuvontaa, voit kirjoittaa meille viestin Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Ihanaa kesää ja kaikkea hyvää sinulle! t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 03/22/2022 - 15:18
Ensimmäisenä Vilhelmi syvällisiä tunteita olen ihastunut Vuoksen juhlapaikassa ilta bahtin hienon naisen ja käveli linjastossa ja se oli ihana Rebecca joka oli nyt tiktokissa aikoja sitten nyt mä sanon sulle ihan selkeästi suoraan a mun tunteet kohtaniemi rakastan sinua Oikeasti
Ma, 02/21/2022 - 21:53
Moi!
Oon ihastunut meijän luokkalaiseen poikaan mutta se tykkää kait yhestä toisesta. En oo kuiteskaan kertonu sille. Ärsyttää vaan ku se ei todennäkösesti tykkää must ja se on meijän luokalla sellanen poika josta tosi moni tykkää
Ke, 03/02/2022 - 09:41
Moikka! On ihan ymmärrettävää, että ärsyttää, jos tunteet oman ihastuksen kanssa eivät kohtaa. Viestistäsi ymmärrän, että olet itse päätellyt, ettei hän tykkää sinusta, mutta et tiedä asiaa varmuudella. Jos haluat edetä asian suhteen, voit joko jutella asiasta suoraan pojan kanssa tai ensin tutustua häneen vielä paremmin.

Kun tutustutte, hän voi huomata kuinka ihana tyyppi sinä oletkaan, ja ihastua sinuun. Toisaalta tutustuessa paremmin voi käydä esim. niinkin, että sinä huomaat, ettei poika ehkä olekaan sellainen kuin unelmoit ja tunteet laantuvat. Tai voi käydä niin, että tutustuessasi häneen ihastut entistä voimakkaammin! Tässä kohtaa voi vain arvailla. Asia selviää vain tutustumalla.

Toki yksi vaihtoehto tilanteessa myös on, ettei asian suhteen tee mitään liikkuja. Ihastumisen tunteesta voi nautiskella ihan itsekseenkin, jos kokee, ettei ole valmis tai halukas lähestymään ihastusta. Uusiakin ihastumisia varmasti tulee.

Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
La, 02/12/2022 - 20:58
Olen ihastunut 20vuottiasen
Ke, 02/16/2022 - 14:37
Ihana kuulla, että olet ihastunut! :) Jos sinulla on kysyttävää tai haluat jutella ihastumisesta, voit tulla juttelemaan Nuortenelämä.fi-chattiin. Chat on avoinna joka toinen maanantai klo 14-16 osoitteessa nuortenelama.fi (sivuston alareunassa). Tietoa ja neuvontaa saat myös Kysyttävää-palstalla (osoitteessa www.nuortenelama.fi/kysyttavaa). Chat ja Kysyttävää-palsta ovat tarkoitettu 13-30-vuotiaille.

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ke, 11/17/2021 - 22:59
Olen ihastunut poikaan jonka veli on ihastunut muhun mitä mun pitäis tehä?

Sivut