Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Ihastuminen

Ensimmäinen ihastuksen kohde voi olla laulaja, urheilija tai elokuvatähti. Oman suosikin kuvat koristavat seiniä, hänen uraansa seurataan lehtien palstoilta ja elämän kohokohdaksi nousee esimerkiksi suosikkibändin keikalle pääsy. Kaukorakkaus on turvallista ja omasta ihastuksesta haaveilu valmistaa nuorta myöhemmän iän ihmissuhteisiin.

Teini-ikää lähestyttäessä ihastumisen kohteet löytyvät lähempää: viereisen pulpetin ihana tyyppi tai rinnakkaisluokan kaunokainen alkaa kiinnostaa. Hänessä on varmasti jotain erityistä, joka saa haaveilemaan lähemmästä tuttavuudesta. Ensi-ihastus harvoin johtaa kaveruutta syvempään suhteeseen, eikä sen tarvitsekaan. Ihastuksen voi pitää salassa ja ajatella häntä salaa muilta, tai sitten jakaa ihastumisen tunteen kavereiden kanssa.

Ihastua voi myös samaa sukupuolta olevaan kaveriin. Ihastuminen voi olla ohimenevää. Oman seksuaalisuuden löytäminen kestää aikansa ja sen kanssa opetellaan elämään koko nuoruuden ajan, joskus vielä aikuisenakin. Tärkeintä on, että hyväksyy itsensä ja muut sellaisena kuin he ovat. Elämä olisi kovin yksitoikkoista, jos jokaista kiinnostaisivat täsmälleen samanlaiset asiat ja ihmiset.

Jossain vaiheessa, yleensä teini-iän aikana, ihastuminen etenee seurustelusuhteeseen. Tällöin ihastuminen on molemminpuolista ja pari haluaa tutustua toisiinsa rauhassa - välillä kahden kesken, välillä isommalla porukalla.

Vaikka ihastuminen voi joskus tuntua suorastaan raastavalta, kun kohde ei vastaakaan tunteisiin, on se silti mukava tunne vatsanpohjassa, kun toinen hymyilee tai sanoo pari kivaa sanaa. Ihastumisen tunteita koetaan läpi elämän, myös eläkeiässä. Ihastumiset ovat mukava osa ihmisenä olemista.

Nuortenelämä.fi:n Miten lähestyä ihastusta? -jutusta sekä Hyvä kysymys -palvelun Kuinka lähestyä ihastusta? -artikkelista saat vinkkejä, kuinka lähestyä ihastusta ja tutustua häneen.

Lue lisää ihastumisesta Nuortennetistä ja Ylen artikkelista Rakkauden kemikaalicocktail saa elimistön sekaisin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 26.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 10/31/2022 - 15:08
Minä ja mun kaveri tykätään kahdesta samasta pojasta ja ne nauraa aina meijän jutuille ja kattoo meitä ja me niitä ja punastuu jos katotaan silmiin ♡︎
Ma, 10/31/2022 - 17:09
Hei! Vaikuttaa siltä että tykkäätte pojista, ja he teistä! Jos haluatte kertoa tunteista ne voitte lähestyä poikia olemalla siellä missä he viihtyy, katsomalla silmiin ja hymyilemällä, ja teidän tunteet saattaa selkiintyä enemmän! Ihanaa loppusyksyä ja vuotta!
Pe, 10/14/2022 - 12:49
minun ihastukseni on * täältä koulusta opettaa liikuntaa * se on niin ihanaa kun hän katsoo minua suoraan silmiín

*kommentin sisältöä moderoitu: kommentista poistettu henkilötietoja. /Nuortenelämä.fi-palvelun ylläpito
Ke, 08/03/2022 - 13:34
Mä ja mun kaveri tykätään kahesta samasta pojasta eli me molemmat tykätään kahesta samasta pojasta ja ne pojat nauraa aina meidän jutuille, ja aina hymyilee meille sit ne kattoo meitä aina pitkään ja puhuu meille kokoajan , ja me ollaan kerran jopa hakattu niitä ku ne on antanut meille tikkarit, mutta mitä meijän pitäis tehä?
Pe, 08/12/2022 - 09:26
Moikka, kiitos kommentistasi!

Ymmärrän viestistäsi, että viihdytte näiden poikien seurassa hyvin ja kuulostaa myös siltä, että nämä pojat viihtyvät teidän seurassanne. :) Jos haluatte viettää entistä enemmän aikaa heidän kanssaan, voitte esimerkiksi hakeutua sinne, missä pojat viettävät aikaansa tai ehdottaa heille suoraan jotain yhteistä tekemistä. Tekemisen ja yhteisen ajanvieton lomassa tutustutte toisiinne varmasti entistä paremmin ja sen perusteella on helpompi valita, miten haluatte toimia heidän suhteensa. Tutustuessa paremmin omat tunteetkin yleensä hahmottuvat selkeämmin. (Eli esimerkiksi vahvistuuko ihastumisen tunteenne vai kenties laantuuko ne ja ketä kohtaan. Sen mukaan voi sitten päättää lähestyä tai olla lähestymättä häntä/heitä.)

Jos myöhemmin tai ehkäpä jo nyt haluatte lähestyä ihastuksianne kertomalla tunteistanne, voitte poimia tältä sivulta teille sopivimmat vinkit: www.nuortenelama.fi/miten-lahestya-ihastusta.
Itse joka tapauksessa valitsette, miten toimitte. Kannustankin miettimään ihan ensiksi, mitä te tahdotte. :)

Jos haluatte lisää neuvontaa, kannustan kirjoittamaan kysymyksenne Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Kaikkiin viesteihin vastataan 5 arkipäivän kuluessa.

Mukavia yhteisiä hetkiä teille ja kivaa loppukesää!
Lämpöisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 06/26/2022 - 19:24
Oon 010 girll ja tykkään yhestä mun luokan pojasta. Tiiän että se tykkää musta koska se on sanonut niin (face to face). Se on kysynyt haluisinko olla sen GF, mutta en ole uskaltanut sanoa että joo. En tiedä miten kertoisin sille tunteistani sillä ihastukseni kaverit kertoisivat koko koululle. =(

Kiitos jos joku auttaa <3 <3 <3 <3
Ke, 06/29/2022 - 13:08
Heips! :) Ompa ihana kuulla, että olet ihastunut ja että ihastuksellasi on samanlaisia tunteita sinua kohtaan! Jos alatte seurustella, se on sinun ja ihastuksesi välinen asia. Joskus juorut uusista seurustelukumppanuksista toki leviävät nopeasti, ja asia voi herättää kiinnostusta puolitutuissakin. Ihastuminen ja seurustelu eivät kuitenkaan missään tapauksessa ole yhtään hävettäviä tai noloja juttuja, päinvastoin!

Jotkut haluavat kertoa seurustelusta heti kaikille, kun taas jotkut pitävät seurustelusuhteensa salassa tai kertovat siitä vain parhaille kavereille. Seurustelua myös on tosi monenlaista. Seurustelusuhteen osapuolet itse päättävät, millaista heidän välinen seurustelunsa on ja keille kaikille asiasta on ok kertoa.

Tunteista kertomiseen ihastukselle on monia tapoja: esimerkiksi viesti, ääniviesti, video, kirje tai ihan kasvokkain juttelu. Samassa yhteydessä voit ottaa puheeksi, jos et halua, että ihastuksesi kertoo asiasta muille.
Seurustelu on yleensä jännittävä asia, jota monet haluavat fiilistellä esimerkiksi bestiksensä kanssa. Näistä jutuista voi kuitenkin sopia yhdessä seurustelukumppanin kanssa. Eli siis voitte yhdessä jutella, keille olisi ok kertoa. Kysymällä ja kommunikoimalla asiat yleensä etenevät. :)

Ihastumisen ihanasta tunteesta kannattaa nautiskella. <3 Tsemppiä ja ihanaa kesää sinulle!
terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 05/24/2022 - 21:12
Oon ihastunut yhteen pari vuotta nuorempaan samaan sukupuolta olevaan. Luulen että ollaan liian erilaisia, mut en voi ajatella mitään muuta kuin sitä..esim. meijän tyylit on ihan erilaisia ja en oikeen usko et meitä kiinnostaa samat asiat :/
Ke, 06/01/2022 - 10:28
Moi! Ihana kuulla, että olet ihastunut. Usein kuulee sanottavan, että vastakohdat täydentävät toisiaan - mikä pitää monesti paikkaansa. Erilaisuus voi rikastaa ihmissuhteita, mutta esimerkiksi erilaiset tulevaisuuden suunnitelmat puolestaan voivat erkaannuttaa. Tutustumalla ihastuksen kohteeseen entistä paremmin selviää, missä määrin kiinnostuksen kohteenne kohtaavat. Erityisesti jos toista ei oikein vielä tunne, ei voi tietää, millainen tyyppi oikeasti onkaan kyseessä, ennen kuin tutustuu. Ihastuksen tunteista voi toisaalta nautiskella itsekseenkin, jos asian suhteen ei halua edetä. Uusiakin ihastuksia varmasti vielä tulee!

Jos sinulla on jotain kysyttävää tai haluat neuvontaa, voit kirjoittaa meille viestin Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Viesteihin vastataan viidessä arkipäivässä.

Ihanaa kesää ja kaikkea hyvää sinulle! t. Riina | Nuortenelämä.fi
Ti, 03/22/2022 - 15:18
Ensimmäisenä Vilhelmi syvällisiä tunteita olen ihastunut Vuoksen juhlapaikassa ilta bahtin hienon naisen ja käveli linjastossa ja se oli ihana Rebecca joka oli nyt tiktokissa aikoja sitten nyt mä sanon sulle ihan selkeästi suoraan a mun tunteet kohtaniemi rakastan sinua Oikeasti

Sivut