Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Uni

Riittävä uni on hyvinvoinnille aivan yhtä tärkeää kuin monipuolinen ravinto ja säännöllinen liikunta. Uni on tärkeää sekä fyysisen että henkisen palautumisen takia. Nuoret tarvitsevat unta 8–10 tuntia yössä. Univelkojen takaisinmaksu viikonloppuisin ei riitä, vaan on tärkeää huolehtia riittävästä unesta myös arkena. Säännöllinen unirytmi takaa parhaiten riittävän levon. Viikonloppuisin kannattaa nukkua korkeintaan 1–2 tuntia pitempiä yöunia kuin arkena.

Murrosiässä nukkumaan meno tuntuu kuin itsestään karkaavan yhä myöhemmäksi. Unirytmi siirtyy silloin luonnostaan yhdellä tai kahdella tunnilla eteenpäin. Tämän arvellaan johtuvan kehossa tapahtuvista hormonaalisista muutoksista, jotka siirtävät unettavan melatoniinihormonin erittymistä myöhemmäksi. Koska kouluun on herättävä aikaisin, tätä luonnollista unirytmiä ei voi täysin kuunnella. Säännöllisen vuorokausirytmin ylläpitäminen helpottaa nukahtamaan ajoissa ja heräämään virkeänä.   

Murrosiässä on erityisen tärkeää, että nukkuminen tapahtuu nimenomaan yöllä. Päiväunet eivät korvaa lyhyeksi jäänyttä yöunta. Syvän unen aikana keho tuottaa kasvuhormonia, joka on pituuskasvuun ja lihasten kehittymiseen tarvittava hormoni. Syvä uni on tärkeää myös oppimisen kannalta. Aivot lajittelevat silloin päivän aikana oppimiamme asioita lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin.

Unen tarve ei ole aina tasainen, vaan psyykkinen ja fyysinen ponnistelu lisäävät tarvetta nukkua enemmän. Voit huomata tarvitsevasi enemmän unta esimerkiksi kiireisen opiskelujakson tai rankan urheilun jälkeen. Unen aikana keho torjuu sairauksia ja tulehduksia, joten myös sairaana tarvitsemme enemmän unta.

Unta voivat tulla häiritsemään monet asiat. Ajoittaiset huonot yöunet eivät haittaa, mutta pitempiaikaisiin uniongelmiin kannattaa reagoida. Tarkastele ihan ensimmäiseksi, onko vuorokausirytmisi säännöllinen. Entä juotko päivän mittaan paljon kahvia tai energiajuomaa? Onko makuuhuoneesi riittävän hiljainen, pimeä ja viileä nukkumiseen? Mieti myös, voivatko iltarutiinisi aiheuttaa levottoman yön. Vaihda pelaaminen ja netin selailu vaikka kirjan lukemiseen. Nyytin nettisivuilta saat vielä lisää vinkkejä hyvään uneen.

Voit lukea lisää unesta ja sen tarpeesta Terve koululainen -nettisivulla ja Nuortennetistä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.