Omasta kehosta ja mielestä kannattaa pitää huolta. Terveellisen elämän peruspilareita ovat liikunta, oikeanlainen ravinto, riittävä uni ja mielekäs tekeminen.
Terveelliset elämäntavat omaksutaan jo nuorena. Jos kotoa on saanut mallin esimerkiksi oikeanlaisesta ravinnosta, sitä tulee noudattaneeksi myöhemmässä elämässään helpommin. Sama koskee urheilua. Lapsena ja nuorena harrastettu liikunta jatkuu luontevasti aikuisenakin. Koskaan ei silti ole liian myöhäistä aloittaa.
Ravinnossa tärkeintä on, että sitä nauttii sopivasti – ei liikaa tai liian vähän – ja siinä on tarpeeksi eri ravintoaineita, kuten vitamiineja, kuituja ja proteiinia. Kasvikset ovat osa terveellistä ruokaympyrää ja niitä kannattaa käyttää runsaasti. Kasviksista on tarjolla paljon vaihtoehtoja: jos kukkakaali ei maistu, voi kokeilla porkkanaa tai paprikaa. Makuaisti kehittyy kokeilemalla. Valmisruoat ovat toisinaan kiireen keskellä paikallaan, mutta niistä ei kannata tehdä jokapäiväistä tapaa. Itse tehty ruoka on edullisempaa, riittoisaa ja siitä tietää tarkasti, mitä se sisältää.
Unen tarve on yksilöllistä. Keskimäärin ihmisen tulisi nukkua noin kahdeksan tuntia vuorokaudessa. Liian vähäinen uni vaikeuttaa uuden oppimista ja keskittymistä, aiheuttaa mielialan ja vireen laskua ja voi aiheuttaa painonnousua, sillä väsynyt ihminen valitsee helpommin epäterveellisiä ruokia lautaselleen. Nukkuminen vahvistaa vastustuskykyä ja sairauksista toipumista. Siksi flunssassa on tärkeää malttaa pysyä peiton alla.
Moni suomalainen kärsii univaikeuksista, ja niitä voi olla myös nuorilla. Jos ennen nukahtamista on pelannut tietokoneella jännittävää peliä, käynyt myöhäisissä urheilutreeneissä tai katsonut pelottavan elokuvan, voi nukahtaminen olla vaikeaa. Ilta kannattaakin rauhoittaa liioilta tekemisiltä; pieni iltapala ja kevyt lukeminen auttavat uneen.
Nuortennetistä saat vinkkejä terveelliseen elämään.
Lue lisää elementeistä terveelliseen elämään Terve koululainen -nettisivulta.
Vinkkejä nuoren urheilijan ruokailuihin saat Martat -nettisivulta.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.