Säännöllinen suun terveydestä huolehtiminen on tärkeää. Hampaat pestään aamuin illoin, hammasvälit puhdistetaan hammaslangalla ja suuvesi raikastaa ja pitää suun puhtaana. Sokeripitoisia juomia nautitaan vain kohtuudella. Jokapäiväisellä hoidolla ehkäistään esimerkiksi hammaskiveä ja kariesta eli hampaiden reikiintymistä. Hampaiden hoitamatta jättämisellä on negatiivisia vaikutuksia myös yleiseen terveydentilaan.
Koululaiset pääsevät säännöllisesti hammaslääkärin tarkastukseen. Opiskelijoiden suun terveydestä huolehtii opiskelijaterveydenhuolto. Kaikissa tarkastuksissa kannattaa käydä, sillä niiden tarkoitus on ennaltaehkäistä tulevia ongelmia ja hoitaa jo olemassa olevat ongelmat kuntoon. Hammaslääkärille on mahdollista hakeutua myös kunnan terveydenhuollon kautta tai yksityisesti.
Harva kokee hammaslääkärituolin mukavana paikkana. Käyntejä ei silti kannata lykätä. Joka kolmas suomalainen kärsii hammaslääkäripelosta. Siihen ovat voineet vaikuttaa esimerkiksi huonot kokemukset, pelko kivusta, epämiellyttävä tilanne tai ahdistavat välineet. Nykyaikana on kuitenkin keinoja helpottaa pelkopotilasta. Omasta pelosta kannattaa kertoa jo aikaa varatessa. Tällöin hoitohenkilökunta osaa suhtautua potilaaseen eri tavalla, ja he kertovat rauhallisesti, miten hampaiden tutkiminen etenee. Mitään sellaista ei tehdä, mihin et itse suostu.
Jos kipu pelottaa, on siitäkin hyvä keskustella. Puudutusaineet ja käytetyt välineet kehittyvät jatkuvasti, joten toimenpiteiden mahdollisesti aiheuttama kipu on minimoitavissa. Pahimmissa pelkotapauksissa hammashoito voidaan tehdä jopa nukutuksessa.
Säännöllisyys kannattaa. Kun hampaat hoidattaa kuntoon vuoden-parin välein, ei suuria ongelmia pääse syntymään. Jos hammaslääkäriä välttelee pelon vuoksi vuosikaudet, toimenpide on todennäköisesti pitkäkestoisempi ja epämiellyttävämpi kuin säännöllisesti hammashoidossa käyvillä. Hyvin hoidettu suu palkitsee potilaan kauniilla hymyllä.
Neuvoja suun ja hampaiden hoitamiseen saat Hammaslääkäriliiton nettisivuilta.
Lue lisää suun terveydenhuollosta sosiaali- ja terveysministeriön nettisivuilta.
Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.
Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.
Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.