Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Seksuaaliterveys

Seksuaalisuus koostuu monista asioista. Jotta seksielämän voi aloittaa turvallisesti ja siitä voi nauttia, olisi sekä henkisen että fyysisen puolen oltava kunnossa.

Henkisen puolen seksuaaliterveyteen kuuluvat oma vapaa tahto päättää siitä, milloin seksiä harrastaa ja kenen kanssa, turvallinen olo kumppanin kanssa sekä positiivinen ja kunnioittava asenne toista kohtaan. Peiton alle tulee mennä vain oikeista syistä, ei esimerkiksi näyttämisenhalusta tai siksi, ”kun kaikki muutkin jo ovat olleet”. Hyvä itsetunto auttaa tekemään oikeita päätöksiä.

Fyysisellä seksuaaliterveydellä tarkoitetaan esimerkiksi perhesuunnittelua ja raskauden ehkäisyä, turvaseksiä eli sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisyä ja säännöllisiä lääkärintarkastuksia.

Tietoa seksistä ja seksuaalisuudesta on tarjolla kaikkialla. Oikean tiedon erottaminen väärästä ja jopa haitallisesta ei ole aina helppoa. Jos kysymykset vaivaavat mieltä, voi apua pyytää esimerkiksi omilta vanhemmilta. Asioista voi puhua myös ulkopuolisen tahon kanssa. Kouluterveydenhoitaja osaa vastata kysymyksiisi, eikä kerro niistä muille.

Itsensä suojaaminen on tärkeää. Paitsi raskaudelta, kondomi suojaa oikein käytettynä myös seksitaudeilta. Jokaisen tulisi kunnioittaa kumppaniaan ja hänen terveyttään, ja ehdottaa kondomia jo ennen kuin lakanoihin päädytään. Näin pelin henki on molemmille selvä eikä epätietoisuus pääse pujahtamaan kolmanneksi pyöräksi sänkyyn. Kun suhde on vakaalla pohjalla ja molemmat osapuolet on todettu terveeksi, voi kondomin käytön halutessaan vaihtaa esimerkiksi e-pillereihin.

E-pillerit ja muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät suojaavat raskaudelta, mutta eivät seksitaudeilta. Niiden käyttö aloitetaan aina lääkärin tapaamisen jälkeen ja joskus itselleen sopivaa merkkiä voi joutua etsimään jonkin aikaa. Hormonaalinen ehkäisy toimii oikein, kun ohjeita noudatetaan tarkasti eikä esimerkiksi pillerin ottamista unohdella.

Hyvässä suhteessa näistä asioista voi puhua avoimesti. Ne voivat aluksi tuntua vaikeilta, mutta ovat osa jokaisen ihmisen elämää. Et ole kysymystesi äärellä yksin: kaikki miettivät samoja asioita jossakin vaiheessa.

Satoja mieltä askarruttavia kysymyksiä seksuaalisuudesta, seksistä ja seksitaudeista sekä asiantuntijoiden vastauksia niihin löydät Hivpointin nettineuvonnasta ja Sexpon nettineuvonnan sivuilta

Lisätietoa nuorten seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa saat Väestöliiton Hyvä kysymys -palvelusta.

Lue lisää nuorten seksuaalisuudesta Nuortennetistä.

Erilaisista ehkäisykeinoista saat tietoa Ehkäisynetistä

Tee Naimamaisteri-testi Fressis.fi-sivulla

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 09/12/2018 - 19:19
Tässä nykyisessä ajassa, mietin auttaisiko sekä tyttöjä että poikia se, jos (tytön ja naisen) seksuaalisuus ymmärrettäisiin anatomisestikin tällä tasolla kuin Foreplay Demystified -puhe (suomeksi ”poistetaan salaperäisyys seksuaalisen lämmittelyn ja valmiuden ympäriltä”) sen esittää: https://www.youtube.com/watch?v=GnbuszLEbtg

Ja eikö tytön ja naisen seksuaalisuuteen liittyvän mielihyvän tuottamiseen vaikuttavat tekijät näin tarkalla tasolla olisi hyvä ottaa jo ihan peruskoulun oppimäärään yläasteelle? Siis sekä pojille että tytöille. Ja miesten seksuaalisuuden herkkyysä oppimäärään yhtälailla. Missä me muuten nämä asiat opimme jos emme koulussa?

Eikö vuorovaikutus ja parisuhde olisi monin verroin helpompaa, mitä aiemmin tietoa saisi? Uskon, että olisi.

Toivotaan, että kaikkinainen tutkittu tieto tämänkin aihealueen osalta lisääntyy ja yleistyy. Silloin voittavat kaikki. Tarvitsemme laadukasta ja syvää, hyvää opetusta näistä aiheista.
Ke, 03/01/2017 - 23:05
Täältä apua ja tukea kriisiraskauteen ja abortin jälkeen: http://ituprojekti.net/fi/
Ti, 10/20/2015 - 00:28
Voinko kysyä?
Ke, 10/21/2015 - 08:14
Moikka. Kysymykset kannattaa jättää Nuortenelama.fi/kysyttavaa -sivulla. Siellä löytyy Kysyttävää-palvelumme ja lomake jolla voit esittää kysymyksiä.