Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Huoli itsestä tai ystävästä

Jokaisella on välillä huolia. Niistä selviytyminen helpottuu, kun huolet voi jakaa toisen kanssa ja niistä pystyy puhumaan. Toisen huolia ei saa koskaan vähätellä eikä niille saa nauraa. Huolia ei voi laittaa arvojärjestykseen. Mieltä kalvava asia voi muuttua yhä suuremmaksi ja suuremmaksi, jos siihen ei löydä ratkaisua.

Mitä vakavammasta huolesta on kysymys, sen tärkeämpää on, että siitä kertoo eteenpäin ja pyrkii saamaan apua. Toisinaan jo kaveri voi auttaa, mutta joskus ongelmanratkaisijaksi kaivataan aikuista asiantuntijaa, kuten kouluterveydenhoitajaa, koulukuraattoria tai nuorisotyöntekijää. Hyvä kaveri tukee toista ja kannustaa häntä etsimään itselleen apua.

Toisen huolet voivat muodostua myös omaksi taakaksi, jos hän ei osaa etsiä apua ja ongelma ei ota helpottaakseen. Jos vaikeiden asioiden kanssa painiskeleva kaveri ei itse kykene hakemaan ulkopuolista apua eikä kuuntele kavereiden kehotuksia, on asiasta syytä kertoa luotettavalle aikuiselle. Ketään ei tule jättää yksin.

Jos huoli itsestä tai kaverista on kova, voi apua saada monista paikoista. Nuorisotyöntekijä kuuntelee ja auttaa tarvittaessa eteenpäin. Apua voi saada myös sosiaalityöntekijältä tai rikosta epäiltäessä poliisilta. Jos tilanne ajautuu sellaiseksi, ettei siitä enää mitenkään omin voimin selviä, voi Mielenterveysseuran Kriisikeskukseen ottaa yhteyttä tarvittaessa vaikka nimettömänä. Apua on tarjolla – et koskaan ole yksin.

Alueelliset kriisikeskukset löydät Suomen Mielenterveysseuran kriisikeskusverkostosta.

Katso Nuortennetistä, mistä löydät apua netissä. Nuortenelämä.fi:n tuki- ja kriisipalvelut ovat myös apunasi.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin. Voit vinkata myös kaverillesi Zekistä.

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

 

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

 

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 05/25/2020 - 15:34
m
La, 03/14/2020 - 09:02
Paras ystäväni puhuu, että ei osaa hyväksyä itseään sellaisena kuin on, eikä voi tehdä asialle mitään. Sanoin siitä hänelle, että yrittäisi etsiä itsestään positiivisia puolia, koska tiedän, että hänessä on niitä erittäin paljon. Vähän aika sitten tuli riitaa kavereiden kanssa, ja hän on erittäin ahdistunut ja vihoissaan siitä. Hän haukkuu itseään rumaksi, vaikka on super kaunis. Hän on erittäin perfektionisti, eikä ole koskaan tyytyväinen omiin töihinsä. Musiikki on hänellä vahvuus, sitä hän tekee paljon. Mikä avuksi, että hän voisi oppia hyväksymään itsensä?
Ma, 06/01/2020 - 12:23
Hei, pahoittelut alkuun, että saat vastauksen kommenttiisi vasta nyt. Meille ei jostain syystä tullut ilmoitusta kommentista, minkä vuoksi se jäi aiemmin huomiotta.

Nuoruudessa, erityisesti murrosiässä itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on, voi olla monesta syystä haastavaa. Kokemus itsestä voi vaihdella paljonkin ja itseä vertaillaan herkästi muihin, mikä voi lisätä tyytymättömyyttä omaan itseen. Jos itsetunto on koko ajan heikko, eikä itsessä näe mitään hyvää, on silloin syytä keskustella asiasta luotettavan aikuisen kanssa (esimerkiksi huoltajan, terkkarin tai psykologin kanssa). Myös nuorten chatit voivat olla avuksi: www.netari.fi/avoimet-chatit.

Niin kuin hienosti olet keskustellut asiasta ystäväsi kanssa, jokaisessa on sellaisia ominaisuuksia, joihin voi olla tyytyväinen. Aina niitä ominaisuuksia ei näe, mutta niitä on tarpeen etsiä itsestä.
Itsetuntoa voi tietoisesti koettaa vahvistaa. Vinkkejä siihen löytyy muun muassa
Hyvä kysymys -palvelusta: www.hyvakysymys.fi/artikkeli/miten-itsetuntoa-voi-vahvistaa
sekä Nyytin sivuilta: www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa

Saat noilta sivuilta vinkkejä ja tukea keskusteluihin ystäväsi kanssa. Voit myös linkata noi sivut ystävällesi.

Tsemppiterkuin, Riina