Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Hyvinvoinnin ja terveyden peruspilari on hyvä arki. Siihen kuuluvat riittävä uni, tasapainoinen ruokavalio, hyvät ihmissuhteet ja mielekäs tekeminen. Terve ja hyvinvoiva ihminen levittää hyvää mieltä myös ympärilleen.

Aina ei tietenkään voi olla hyvä mieli. Kasvuun ja kehitykseen mahdollisesti kuuluvat mielialanvaihtelut saattavat yllättää paitsi läheiset, myös sinut itsesi. Ikäkauteen kuuluvat muutokset niin luonteessa kuin ulkonäössäkin saattavat hämmentää ja aiheuttaa kysymyksiä. Asioista olisikin hyvä voida puhua vaikkapa kaverin tai vanhempien kanssa. Yksin ei pidä jäädä murehtimaan, jotta asiat eivät pääsisi kasvamaan oman pään sisällä liian suuriksi.

Muuttuviin elämäntilanteisiin on aina saatavilla apua. Jos omista asioista on vaikea puhua lähipiirilleen, on mahdollista kääntyä esimerkiksi nuoriso-ohjaajan tai kouluterveydenhoitajan puoleen. He opastavat tarvittaessa eteenpäin.

Huolehdithan myös kavereistasi: jos kaverin ongelma ei tunnu ratkeavan ja huolet kasaantuvat, hyvä kaveri kuuntelee eikä tee pilkkaa. Jokaisella meistä on toisinaan huolia iästä riippumatta. Ne ovat kuitenkin aina selätettävissä, vaikka aina ei siltä tuntuisikaan.

Miten sulla menee? Tsekkaa tilanteesi ja suunnista eteenpäin Zekki.fi-palvelun avulla. Zekissä vastaat 10 kysymykseen, jonka jälkeen saat yhteenvedon tilanteestasi ja siihen sopivista vaihtoehdoista jatkaa eteenpäin.

Oletko opiskelija ja kaipaat tukea henkiseen hyvinvointiin tai elämänhallintaan liittyvissä asioissa? Lue lisää opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävän Nyyti ry:n nettisivuilta

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalvelusta. Oman lähipalvelusi löydät Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.