Ystävän itsetuhoisuus vihastutti

Mun parasystävä joutu sairaalaan koska se viilteli itteään niin pahasti. Tiesin ett se sairastaa masennusta, mut silti jotenki oudosti suutuin ku sain tietää ett se joutu sairaalaan tämmösen takii. Haluisin nyt hetken vaa pysyy loitolla siitä, sellanen mykkäkoulu, kai jotta se tajuais ett se oikeesti pahotti mun mielen. Me puhuttii täst kyll viesteillä sinä päivänä ku se tapahtu, ja kerroin sille ett suutuin siit. Mut jotenki must tuntuu ett mun pitäis olla ankarampi. Etenki ku oon tähän asti ollu ymmärtäväinen sen itsetuhosuutta kohtaan, enkä suuttunu sille mistään. Onko mun viha oikeutettua??

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Hazel! 

Kiitos viestistäsi. Kaikki tunteet ovat sallittuja. Omia tunteita voi tarkastella ja sanoittaa. On tärkeää kiinnittää huomiota, miten tunteita käsittelee ja ilmaisee. Mistä esimerkiksi johtuu, että olet vihainen ystäväsi itsetuhoisuudesta? Voiko se johtua esimerkiksi siitä, että ystäväsi on sinulle tärkeä, etkä tahdo, että kukaan (edes hän itse) satuttaa häntäVai johtuuko se jostain aivan muusta? 

On luonnollista järkyttyä ystävän itsetuhoisuudesta. Oman kaverin epätoivoa ja pahaa oloa voi olla tuskastuttavaa seurata vierestä. Mykkäkoulun pitäminen ei silti yleensä johda mihinkään. Se voi pahentaa tilannetta ja aiheuttaa molemmille entistä huonomman mielen. Sen sijaan avoin ja rakentava keskustelu voi tuottaa hedelmää. 

Viiltely on vakava oire. Jos ihminen satuttaa itseään noinkyseessä on yleensä viesti pahasta olosta ja sisäisestä tuskasta. Mielenterveystalon mukaan viiltely on keino selviytyä sietämättömältä tuntuvasta tunnetilasta, jotta henkilö voi viiltelyn jälkeen taas toimia normaalisti ja jatkaa elämäänsä. Viiltelyyn voi myös jäädä riippuvaiseksi. Lue halutessasi lisää viiltelystä Mielen sivuilta. 

Kerroit, että ystäväsi kärsii masennuksesta. Masennus on sairaus, jonka oire voi olla viiltely. Masennus ei ole kenenkään syytä. Kuka tahansa voi sairastua masennukseen. Masennuksen oireet ovat osa sairaudenkuvaa, eikä esimerkiksi viiltelyä ole välttämättä lainkaan helppo lopettaa, vaikka masennukseen sairastunut haluaakin parantua. Masennukseen on tärkeää hakea ammattilaisen apua terveydenhuollosta.  

Ystäväsi on osoittanut sinua kohtaan suurta luottamusta, kun on kertonut masennuksesta ja viiltelystä. Olet hänelle varmasti tärkeä. Voit kysyä häneltä, miten voisit olla parhaiten hänen tukenaan. Yleensä merkityksellistä on jo se, että kuuntelee ja välittää, viettää aikaa yhdessä ja on tukena avun hankkimisessa.  

Pidäthän huolta omasta jaksamisestasi ja haethan itsellesikin tarvittaessa apuaMasennuksesta kärsivien läheisille on olemassa esimerkiksi tuki- ja vertaistoimintaa. Lue halutessa lisää Läheiseni on masentunut –sivulta. 

Tsemppiä ja jaksamista sinulle 

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi 

Olen itse viilellyt paljon ja viimeinen juttu mitä haluisin jos olisin sun kaverin kengissä on se, että minun paras ystävä olisi vihainen mulle. Jos oikeesti haluat auttaa hänet ole hänen lähellä kun hän sitä tarvitsee. Viha ei korjaa mitään, mutta rakkaus ehkä voi!