Töihin ulkomaille

Hei! Minulla on mahdollisesti välivuosi edessä, ja haluaisin lähteä töihin ulkomaille. Mistä ja miten voisin lähteä etsimään töitä? Kannattaako laittaa suoraan esim. joillekin hotelleille ja kahviloille/ravintoloille työhakemuksia? Minulla ei ole juurikaan työkokemusta, mutta onko silti mahdollista päästä esim. jonkinlaiseen hotellityöhön tai ravintolaan apulaiseksi? Kielitaitoa löytyy, mutta olen kuullut, että esimerkiksi Espanjassa ja Ranskassa pitää oikeasti ostata sitä kieltä, että saa töitä. Mietin siis, että pärjäisiköhän siis vaikka Espanjassa ihan espanjan kielen perusteilla? Kiitos jo etukäteen vastauksesta :-)

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ”unelmoija”!

Kiitos viestistäsi. Suunnittelet lähteväsi töihin ulkomaille, sillä edessäsi on mahdollisesti välivuosi. Pohdit, mistä ja miten voisit lähteä etsimään töitä. Mietit myös, onko sinun mahdollista päästä vaikkapa jonkinlaiseen hotellityöhön tai ravintolaan apulaiseksi, vaikka sinulla ei ole juurikaan työkokemusta. Mietit lisäksi, pärjäisikö esim. Espanjassa espanjankielen perusteilla.

Hienoa, että suunnittelet jo etukäteen mahdollista välivuottasi. Voit hyvin lähettää hakemuksia suoraan työpaikkoihin, joihin haluaisit päästä töihin. Myös avoimia työpaikkoja kannattaa etsiä verkosta. Esim. TE-palveluiden hakukoneen avulla löytyy useita avoimia työpaikkoja, joissa tosin osassa vaaditaan työkokemusta, mutta osassa se ei ole välttämätöntä. Valitse hakukoneessa sijainniksi ulkomaat, niin näet avoimia työpaikkoja mm. Espanjasta.

Allianssin nuorisovaihdon kautta ikäisesi voi hakea töihin, vapaaehtoistöihin tai kielikurssille ulkomaille. Esimerkiksi Go Britain –ohjelman kautta voit lähteä Isoon-Britanniaan töihin eri hotelleihin erilaisiin tehtäviin. Voit työskennellä esim. ravintolassa, baarissa, kahvilassa, keittiössä, huonesiivouksessa, portieerina, kuljettajana, kiinteistöhuollossa tai vastaanotossa, riippuen omista toiveistasi ja taidoistasi. Joihinkin tehtäviin vaaditaan aiempaa työkokemusta, mutta ei kaikkiin. Halutessasi voit lukea lisää Go Britain –ohjelmasta Allianssin nuorisovaihdon sivuilta. Samoilta sivuilta löytyy myös tietoa muista ohjelmista, joiden kautta voisit lähteä ulkomaille välivuotenasi.

TE-palveluiden sivuilta löydät vinkkejä työnhakuun ulkomaille. Sivuilla on tietoa eurooppalaisesta työnvälitysverkostosta (EURES), joka palvelee työnhakijoita, jotka haluavat tehdä töitä EU- tai ETA-alueella tai Sveitsissä. Eka EURES-työpaikka –hanke  auttaa 18–35-vuotiaita nuoria löytämään työn toisesta EU-maasta. Hankkeen kautta on myös mahdollista saada rahallista tukea. Kannattaa siis tutustua hankkeeseen ja tuen hakemiseen paremmin, jos vain kiinnostuit. Paikkakuntasi TE-toimisto varmasti auttaa sinua työnhaun kanssa. Myös Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää-elämää –tietoalueelta voit lukea lisää ulkomailla työskentelystä.

Kerroit, että sinulta kyllä löytyy kielitaitoa. Hienoa, siitä on aivan varmasti paljon hyötyä tulevaisuudessa niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Useissa maissa pärjää melko hyvin englanninkielen taidolla ja kohdemaan kielen perusteilla. Joissakin maissa kuitenkin englanninkielen taitotaso on melko heikko, jolloin paikallisen kielen tunteminen on erityisen tärkeää. On myös aina eduksi, jos kohdemaan kieltä osaa hyvin, mutta kieltä kyllä oppii sitten käytännön tilanteissakin. Uskon siis, että pärjäisit Espanjassa arkielämässä ihan espanjankielen perusteilla. Puhetta voi tarvittaessa sitten tilanteesta riippuen täydentää englanninkielellä, kuvilla ja eleillä. Verkostakin löytyviä sanakirjoja kannattaa tietenkin myös hyödyntää. Riippuu ihan työnantajasta ja työnkuvasta, tarvitseeko sinun osata työssäsi kohdemaan kieltä, ja kuinka sujuvasti. Yleensä työpaikkailmoituksissa on kerrottu vaatimukset kielitaidon suhteen. Työpaikasta voi toki myös erikseen tiedustella asiaa.

Toivottavasti vastauksesta on sinulle hyötyä. Tsemppiä työnhakuun!

Terveisin, Riina – Nuortenelämä.fi