Sattuuko verikoe?

Hei! Oon 13v tyttö. Mä pelkään ja jännitän kaikkee pistämistä tosi paljon. Esim. rokotuksii ja hemoglobiinin mittausta. Mulle ei oo ikinä tehty verikoetta.
Mulla ei oo nyt tiedossa, et tulis mitään verikokeita. Kuitenkin ehkä haluaisin ottaa verikokeen, koska haluan tietää että kaikki on kunnossa. En kuitenkaan usko että pystyisin voittamaan pelkoani ja meneään verikokeeseen omasta tahdostani.
Sattuuko verikoe? Tai miltä se tuntuu? Tuntuuko se samalta ku rokotus vai sattuuko enemmän? Ja mitä verikokeessa tarkallen ottaen tapahtuu? Menenkö sinne, ja heti pistetään? :(
En haluaisi puhua tästä vanhemmilleni, enkä tiedä kenelle voisin puhua tästä.

Toivon, että osaatte vastata edes johonkin kysymyksiini.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei, nimimerkki Minä ja kiitos kysymyksestäsi.

Huippua, että löysit Nuortenelämä- sivuston ja tulit kysymään asiasta, joka mietityttää.

On varsin yleistä ja täysin normaalia, että vieras ja ennestään kokematon asia pelottaa ja jännittää. Olet varmaan lapsena saanut normaalit rokotukset, mutta silloin ihminen on niin nuori, ettei tuolta ajalta juuri ole muistikuvia.

Verikoe ei juurikaan eroa muista mainitsemistasi piikitystilanteista. Kipua ei pitäisi tuntua sen enempää kuin hemoglobiinin mittauksessakaan. Ajallisesti verikokeen otto kestää yleensä hieman kauemmin, mutta kesto riippuu paljon siitä, millaisia tutkimuksia sinulle tehdään ja kuinka monta näytettä hoitaja ottaa kerrallaan.

Käytännössä verikokeeseen pääsee lääkärin lähetteellä ja tilanne on nopea ja mutkaton. Kun saavut verikokeen ottopaikkaan, sinut kutsutaan sisään hoitajan luo. Hän tarkistaa henkilöllisyytesi kysymällä sosiaaliturvatunnuksesi ja saat istua alas. Olisi hyvä kertoa hoitajalle, että sinua jännittää, jotta hän voi ottaa sen huomioon ja tehdä tilanteestasi ja olostasi mahdollisimman mukavan. He kohtaavat jännittäviä ja piikkikammoisia asiakkaita varmasti paljon ja osaavat hyvin rauhoitella ja kertoa, mitä tulee tapahtumaan. Saat tarvittaessa käydä myös sängylle makaamaan. Hoitaja tarkistaa lähetteeltä, millaisia näytteitä sinulta on määrätty otettavaksi ja laittaa välineet valmiiksi.

Näyte otetaan kyynärtaipeesta ja hoitaja käyttää suonen löytämiseksi pientä kiristyssidettä. Heti, kun sopiva suoni on löytynyt, hoitaja poistaa kiristyssiteen ja desinfioi pistoalueen.

Neula on muutaman millin ohuinen ja pituudeltaan muutamia senttejä. Hoitaja kertoo, kun hän on sinua pistämässä, ja parhaiten toimenpide onnistuu, kun olet niin rauhassa kuin mahdollista. Verta kerätään näytepurkkiin muutamia millilitroja ja sen jälkeen hoitaja ottaa neulan pois. Pistokohtaa kannattaa painaa paperilla hetken aikaa, jotta verenvuoto tyrehtyy kunnolla ja pistokohtaan ei tule mustelmaa. Kun olet saanut laastarin tai pienen haavataitoksen pistokohtaan, hoitaja varmasti kyselee, mitä olitte lääkärin kanssa tulosten kuulemisesta sopineet ja varmistaa, että vointisi on hyvä. Mikäli sinulla tulee missään vaiheessa huono olo, kerro siitä rohkeasti hoitajalle, niin näytteenotto voidaan tarvittaessa keskeyttää.

Kun hoitaja on varmistunut, että vointisi on hyvä, eikä sinulla ole enää kysyttävää, olet valmis lähtemään kotiin. Muutaman tunnin päästä voit irrottaa laastarin ja pistokohta paranee nopeasti itsestään.

Toivottavasti tämä pitkä sepustus antoi sinulle muutamia vastauksia kysymyksiisi. Voit lähettää uuden viesti, jos vielä joku asia jäi mietityttämään. Oman koulusi terveydenhoitajan kanssa voit myös puhua piikkikammostasi ja verikoetilanteista, jos mikä tahansa asia on mielenpäällä. Myös vanhempien kanssa voit ottaa jännityksesi puheeksi, hekin varmasti osaavat auttaa ja kuulla sinua.

Rentouttavaa joulun odotusta ja talven jatkoa sinulle!

Jenni, nuoriso-ohjaaja / Nuortenelämä Lappi

se sattuu hirveesti. ne ottaa sen tosi isolla neulalla ja pistää kovaa


Kuten tuossa aiemmassa kommentissa todetaan, neula, jolla verikoe otetaan, on hyvin ohut ja vain muutaman sentin mittainen. Pistos itsessään nipistää vähän, mutta ei satu paljoa.

Jenni / Nuortenelämä Lappi

Sen verikokeen jälkeen käsi tuntuu puutuneelta. Eikä se satu paljon paitsi jos heiluu tai kuvittelee että se sattuu tosi paljon.