pettymys demokratiaan

en äänestä vaaleissa koska koen että politikka on elitisten vain ne menestyy politikkoina jotka ymmärtää lakia ja on eksovertteja mikä on epäreilua ite oon introvertti demokratian pitäisi olla kansanvaltaa ps voiko kehitysvammainen menestyä politiikassa jos ei tuntuu epäreilulta koska sanotaan että nuoret on omien asioiden asiantuntuoita sama pätee kehitysvammaisiin

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

 

On totta, että oman elämän asiantuntijoita ovat ne, jotka elävät sen kanssa päivittäin. Siksi onkin tärkeää, että juuri sinä vaikutat sinun elämässä oleviin asioihin.


Voit vaikuttaa sinulle merkityksellisiin asioihin monella eri tavalla. Voit esim. toimia aktiivisena jäsenenä yhdistyksissä ja järjestöissä, jotka puhuvat sinulle tärkeiden asioiden puolesta ja saada muutosta aikaan sitä kautta. Voit myös esimerkiksi äänestää ehdokasta päättämään asioista sinun puolestasi tai voit pyrkiä itse ehdokkaaksi, ja vaikuttaa siten päätöksentekoon.

 

Mitä tulee poliitikkoihin: erilaisia poliitikkoja tarvitaan puhumaan erilaisten asioiden puolesta, ja kuka vain voi lähteä mukaan politiikkaan. Poliitikot ovat kaikki yksilöitä ja erilaisia ihmisiä, jotka puhuvat eri asioiden puolesta. Esim. kansanedustajia löytyy laidasta laitaan, kuten esim. ekstroverttejä, introvertteja, vähemmistön edustajia, yksinhuoltajia, nuoria tai vanhoja.

Osalla poliitikoista on vuosien kokemusta ja osaamista lakeihin liittyvistä asioista, osalla ei ole ollut aiempaa kokemusta lakiasioista lainkaan ennen edustajaksi valintaa. Tärkeimpiä ominaisuuksia poliitikolla onkin oma persoona ja arvot, joiden puolesta poliitikko puhuu, sekä se, että hänelle löytyy kannattajia, eli äänestäjiä jotka puhuvat samojen asioiden puolesta. Poliitikkojen tehtävä on viedä eteenpäin omia ja heitä äänestäneiden ihmisten arvoja osallistumalla poliittiseen keskusteluun ja vaikuttamalla päätettäviin asioihin.

 

Vammainen edustaja kunnanvaltuustossa ja eduskunnassa on edelleen valitettavan harvinainen näky, mutta heitä kuitenkin Suomen historiasta löytyy. Ehkä menestynein vammainen poliitikko Kalle Könkkölä toimi kansanedustajana vuosina 1983-1987, ja hän puhui kansanedustajana vammaisiin liittyvien asioiden puolesta ja pyrki saamaan siten muutoksia aikaan. Kalle Könkkölä on vaikuttanut vammaisten asioihin myös erilaisissa yhdistyksissä kuten esim. Kynnys ja Abilis- säätiö.

 

Vammainenkin voi siis menestyä politiikassa.

 

Miten sitten oikeasti vaikutetaan asioihin?

Mikäli haluat tosissaan vaikuttaa asioihin, niihin voi vaikuttaa usealla eri tavalla. Yleisimmin mieleen tulevat tavat ovat äänestäminen vaaleissa tai puolueen edustajana toimiminen. Edustajat päätöksentekoon valitaan äänestämällä erilaisissa vaaleissa. Voit siis joko itse asettua ehdolle näihin vaaleihin tai äänestää sopivaa ehdokasta vaaleissa.

 

Erilaisia vaaleja on useita, ja ne on yleensä määritelty sen mukaan, miten laajalti muutosta halutaan tehdä. Aluksi tuleekin miettiä, miten laajasti haluat muutoksen tapahtuvan?

Kuntavaalit keskittyvät oman asumiskunnan asioihin, ja koskettaa siten lähiten sinun arkipäivästä elämää. Kuntavaaleissa valitaan edustajat kunnanvaltuustoon. Kunnanvaltuusto päättää omassa kunnassa tapahtuvista asioista kuten siitä, mihin kunnalla olevat rahat käytetään ja millaisia palveluita kunta tarjoaa. Eduskuntavaaleissä äänestään kansanedustaja eduskuntaan. Eduskunnan tehtävä on säätää Suomen lakeja ja päättää valtion rahan käytöstä. Europarlamenttivaaleilla valitaan edustajat Euroopan parlamenttiin. Euroopan parlamenttti on osa EU:n lainsäädäntöelimistä ja sen tehtävä on säätää EU maissa olevia lakeja ja säädellä rahojen käyttöä. Mitä isommasta ja laajemmasta päätöselimestä on kyse, sitä huonommin voit vaikuttaa paikallisiin asioihin, mutta sitä suuremmat mahdollisuudet sinulla on vaikuttaa ison mittakaavan asioihin.

Kun olet miettinyt, miten laajasti haluat asioihin vaikuttaa, voit sen jälkeen äänestää sopivissa vaaleissa tai asettua itse ehdokkaaksi sinulle sopiviin vaaleihin.

 

Äänestäminen on hyvä tapa vaikuttaa.

 

Päätitpä äänestää esim. kunta- tai edustakuntavaaleissa, on ennen äänestämistä tärkeää löytää henkilö, joka ajaa samoja asioita eteenpäin politiikan avulla kuin minkä puolesta itse puhut, ja mihin haluaisit muutoksia. Äänestämällä sinulle sopivaa henkilöä, henkilö voi saada valtaa ja sitä kautta puhua ja vaikuttaa niiden asioiden puolesta, jotka ovat myös sinulle tärkeitä. Siten henkilö, jota äänestit voi saada aikaan sinulle tärkeitä muutoksia.

Siksi tärkeää olisikin, että jokainen henkilö äänestää, jotta jokaisen ääni tulee kuuluviin. Erityisen tärkeää olisikin saada esim. vammaisten, vähemmistöjen ja yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien ääni kuuluviin, jotta heihin liittyviä asioita voidaan muuttaa parempaan suuntaan. Äänestämällä siis annat jo äänesi asioille, joihin haluaisit muutosta.

Kannattaa siis tutustua vaaliehdokkaisiin tarkoin: vain tutustumalla voi tietää, voisiko ehdokkaista löytyä henkilö, jonka arvot vastaavat omiasi ja joka taistelee samojen asioiden puolesta. Esim. vaalikoneet voivat auttaa eri kysymysten avulla löytämään ehdokkaan, jonka arvot sopivat sinulle. Sen lisäksi vaalien alla järjestetään usein erilaisia ehdokkaiden tapaamisia esim. toreilla tai muissa tapahtumissa, joissa pääsee keskustelemaan eri ehdokkaiden kanssa ja kyselemään heiltä, millaisiin asioihin he haluaisivat muutosta. Muista, että vain äänestämällä voit tukea kyseistä henkilöä. Jos henkilö saa tarpeeksi ääniä, hänet voidaan valita edustajaksi, ja sitä kautta viemään muutosta eteenpäin.

 

Jos sopivaa ehdokasta ei löydy, voit asettua myös itse ehdokkaaksi.

 

Jos päätät itse ryhtyä ehdokkaaksi on hyvä pohtia miten laajasti haluat vaikuttaa? Jos haluat muutoksia omassa kunnassasi tapahtuviin asioihin, voit hakea ehdokkaaksi kunnanvaltuustoon, johon äänestetään edustajat kuntavaalien kautta. Jos haluat muutosta koko Suomen laajuudella, voit hakea ehdokkaaksi eduskuntaan, jolloin äänestys tapahtuu eduskuntavaaleilla.

 

Jotta voit asettua ehdokkaaksi eri vaaleihin, sinun tulee täyttää tietyt kelpoisuuden perusteet ja sinun tulee olla joko puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokas. Eli toisin sanoen puolue tai valitsijayhdistys asettaa sinut viralliseksi ehdokkaaksi vaaleihin. Kun olet puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaana vaaleissa, ihmiset voivat äänestää sinua edustajaksi. Jos saat vaaleissa tarpeeksi ääniä, voit päästä edustajaksi ja viemään sinulle tärkeitä muutoksia eteenpäin.

 

Tästä voit lukea vielä tarkemmin, miten ehdokkaaksi pääsee: https://vaalit.fi/miten-ehdokkaaksi-

 

Jos haluat vielä lisää tietoa vaaleista, kannattaa tutustua tarkemmin vaalien sivustoon: https://vaalit.fi/

 

 Tsemppiä poliittiseen vaikuttamiseen!

- Po1nt koordinaattori Asta / Po1nt

 

osan mielestä introvertti ja vammainen ei voi pärjätä politiikassa ps miksi vammaisia on harva eduskunnassa


Hei

Politiikassa tarvitaan erilaisia ihmisiä, kuten kaikissa yhteiskunnallisissa tehtävissä. Erilainen osaaminen ja asiantuntemus tuo monipuolisuutta politiikkaan ja päätöksentekoon. Politiikassa toimitaan eri tavoin ja politiikkaa tehdään eri keinoin. Uskon, että jokainen politiikassa mukana oleva löytää itselleen sopivimman tavan tehdä politiikkaa. Näin ollen voisi ajatella, että emyös introvertti löytää itselleen sopivan tavan toimia ja vaikuttaa.

Eduskuntaan valitaan joka neljäs vuosi 200 kansanedustajaa ympäri Suomea, eri vaalipiireistä. Moni hyvä ehdokas ei valitettavasti pääse läpi eduskuntaan. Äänestäjien antamat äänet ratkaisevat sen kuka pääsee eduskuntaan.

terveisin, Mika - Nuortenelämä.fi

en ehkä oo diplomattinen mut tahon ajaa muutosta


kuulemma ihmiset ei äänestäisi ehokasta jolla on kehitysvamma


Moi! Mistä olet kuullut sellaista? :/

keskustelin hän kertoi että vaikka kehitysvammainen olis ehokkana häntä ei valittaisi osan mielestä kehitysvammainen ei voi menestyä politikkona koska se diagnoosi littyy älyyn musta se tuntuu epäreilulta mun arvot on reiluus ja tasa arvo


Henkilöä ei voida jättää valitsematta sen takia, että hänellä on kehitysvamma. Äänestäjien antamat äänet ratkaisevat sen, kuka pääsee eduskuntaan. 

osan mielestä kehitysvammainen ei voi menestyä politikkona koska se diagnoosi littyy älyyn musta se tuntuu epäreilulta mun arvot on reiluus ja tasa arvo