Onko tämä epänormaalia?

Hei! Olen 15v tyttö, ja olen ollut lapsuudesta alipainonen, jä nytkin painan 50 kg ja oon 175.6 cm pitkä ja mun pitäis painaa mun painoon verrattuna joku 65 kg. Olen kuitenkin syönyt aina kunnolla ja välillä jopa aikuisen kokoisen annoksen, mutta en millään saa painoa, olen jopa aloittanut käyttää tuotteita joissa on enemmän rasvapitoisuutta ja juon vitamiineja jne. Minulla on vielä se ongelma että kun esim saan painoa eli joku 2 kg niin sit kun tulee kuukautiset niin multa lähtee parissa päivässä 4 kg ja mua on alkanu huolestuttaa, koska viimeiset kuukautiset olivat silleen että ne alkoivat ja sitten päivä ja ne loppu ja sit taas Alkoi eli aika epäsäännöllisesti. Halusin vaan kysyä että onko tämä normaalia? Koska syön kuitenkin lähes joka 2 tuntia ja välil tuun ottaa jotain pientä syötävää eli syy ei ole siinä etten söisi tai et mulla ei riitä esim vitamiineja. Voiko tämä johtua jostain sairaudesta tai jostain muusta?

Ps. Mua huolestuttaa vielä se että olen aika usein alkanu pyörtyilee esim kun kävelen tai jotain sellasta, ja mulla pimenee silmissä usein ja tulee tosi heikot olo.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Random, 

Sinulla on isoja ja vaikeita kysymyksiä mielessäsi. Pohdit painoasi, syömistäsi, epäsäännöllisiä kuukautisiasi ja pyörtyilyäsi. Hyvä, että uskalsit kysyä täältä apua. 

Sinulla on tässä monia kysymyksiä, mutta aloitan ensiksi painostasi ja syömisestäsi. Kuulostaa, että olet hoikka nuori ihminen, mutta nuoruusiässä vartalo vielä kehittyy ja muuttuu, joten painosikin saattaa vielä nousta. Onko vanhempasi tai muut lähisukulaisesi hoikkia? Kulkeeko hoikkuus suvussasi? Jotkut ihmiset pysyvät hoikkina, vaikka söisivät paljon, se riippuu myös esimerkiksi aineenvaihdunnasta. Muista jatkossakin huolehtia siitä, että syöt tarpeeksi monipuolisesti myös proteiineja ja hiilihydraatteja ja muista syödä tarpeeksi usein. Jos sinua mietityttää syömisessäsi jokin, kannattaa sinun ottaa yhteyttä koulusi terveydenhoitajaan ja pyytää jos hän voisi ohjata sinut ravintoterapeutille, jonka kanssa voitte yhdessä miettiä ruokailutottumuksiasi. Et mainitse kuinka paljon liikut, mutta paljon liikkuva yleensä tarvitsee myös enemmän ruokaa. Voisit myös kokeilla pitää ruokapäiväkirjaa parin viikon ajan. Kirjaa siihen mitä syöt ja mihin aikaan, ja ota ruokapäiväkirja mukaan kun menet terveydenhoitajalle, niin hänkin voi siitä katsoa miltä syömisesi vaikuttaa.  

Toinen asia, joka sinua mietityttää on kuukautisesi. Epäsäännölliset kuukautiset ovat täysin normaali asia erityisesti nuoruudessaMonella naisella on pientä tiputteluvuotoa yksi - kaksi päivää ennen varsinaisen kuukautisvuodon alkua tai heti kuukautisten jälkeen. Jos tiputteluvuotoa tulee muulloin kuin selkeästi varsinaisten kuukautisten yhteydessä, kannattaa sinun hakeutua lääkäriin. Usein vuotohäiriöt ei tarvitse hoitoa, mutta niiden syy on hyvä selvittää. Kannattaa myös opetella kirjaamaan ylös omat kuukautiset ja muita kuukautisiin liittyviä oireita. Väestöliiton nuorten sivulla on hyvää tietoa kuukautisista.  Painon vaihtelu kuukautisten aikana on normaalia. Usein paino nousee hieman juuri ennen kuukautisia ja niiden loppuvaiheessa tai loppuessa palautuu normaalille tasolle.  

Kerrot myös, että olet alkanut pyörtyilemään. Oletko jutellut vanhemmillesi tästä? Kulkeeko pyörtyily suvussasi? Nuorilla pyörtyily saattaa liittyä fyysiseen kasvuvaiheeseen tai  esimerkiksi siihen, että on seissyt pitkään yhtäjaksoisesti. Yleensä tajunnanmenetys kestää noin 20 sekuntia ja siitä toipuu alle parissa minuutissa. Riit­tävä juo­minen ja säännöl­linen ate­riointi aut­tavat usein, joten myös siitä syystä sinun kannattaa pitää huolta monipuolisesta ja säännöllisestä syömisestä. Jos kuitenkin pyörryt usein tai pyörtyilysi huolestuttaa sinuakannattaa siitäkin mennä juttelemaan terveydenhoitajalle tai lääkärille. Hän osaa ohjata sinut tarvittaessa oikeisiin tutkimuksiin   

Toivottavasti näistä vastauksista on sinulle apua, 

Ystävällisin terveisin Nuorten Elämä Espoo 

voin vastaa ainostaan tosta kuukautis jutusta. mulla oli yks kaveri jolla alkoi olla kuukautiset tosi epäsäännöllisiä. hän alkoi käyttää pillereitä. ne saivat hänen kuukautiset normaaliksi