Omilleen muuttaminen ja rahatilanne

Hei.
Olen 18v ja olen löytänyt juuri sopivan vuokra asunnon läheltä kouluani. Asunto on juuri sopivan kokoinen minulle ja koiralleni (asunnossa lemmikit sallittu), vuokra sopiva eikä minun tarvitsisi tehdä isoja hankkeita muuttaessani. Vanhempieni luo on n. 20km joten esim viikonloppuisin saisin käydä kylässä jne mutta rahallisesti he eivät voi auttaa enkä sitä viitsi pyytääkkään. Olen laskenut että kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan, mutta oma rahatilanne on erittäin huono sillä tili on melko tyhjä. Pärjäisin erinomaisesti omillani muuten, mutta mietinkin kuinka paljon rahaa pitäisi olla omasta takaa esim. muuttaessa ja onko mahdollista elää vuoden pelkillä tuilla viimeisen lukiovuoteni?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei 18 v! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että olet suunnitellut omilleen muuttoa ja omaa talouden hoitamista itsenäisesti asuessasi. Olet siis laskenut, että Kelan tuet riittäisivät elämiseen ja vuokraan. Pärjäisit omillasi muuten erinomaisesti, mutta mietit, kuinka paljon rahaa pitäisi olla muuttaessa. Kysyt myös, onko mahdollista elää pelkillä tuilla viimeinen lukiovuotesi.  

Omilleen muuttamista varten on hyvä säästää rahaa, sillä muuttoon liittyy erilaisia rahallisia kulujaTässä lista rahallisista kuluista, jotka kannattaa huomioida ennen omilleen muuttamista: 

  • Takuuvuokran/vuokravakuuden maksaminen. (Yleensä 1-3 kk vuokran suuruinen summa.) 
  • Kotivakuutuksen hankkiminen.  
  • Sähkösopimuksen solmiminen. 
  • Nettiyhteyden hankkiminen. 
  • Huonekalujen hankkiminen. 
  • Muuttoauton vuokraaminen tai muuttofirman palvelut, mikäli läheistesi apu muutossa ei riitä. Hintoja voit katsella netistä esimerkiksi hakusanalla muuttoauto + paikkakuntasi.  

Kannustan sinua selvittämään noiden menojen hintoja etukäteen ja laskemaan, paljonko tarvitsisit näihin rahaa. Se, paljonko kyseiset menot maksavat, voi vaihdella suurestikin. On esimerkiksi iso ero, ostaako huonekalut uutena vai kirpparilta, vai saako osan kenties sukulaisilta.  

Muuttaessa omilleen on hyvä olla rahaa säästössä myös yllättäviä kuluja varten (esim. eläinlääkärikulut). Tai vähintäänkin suunnitella vanhempien kanssa, kenen puoleen voit kääntyä, jos yllättäviä kuluja tulee. 

Yleisesti ottaen on mahdollista elää viimeinen lukiovuosi pelkillä Kelan tuilla. Kela siis myöntää taloudellista tukea tarvitsevilleomillaan asuville opiskelijoille yleensä opintotukea (johon kuuluu opintolainan valtiontakaus ja opintoraha) sekä yleistä asumistukea. Näillä tuilla on mahdollista pärjätä lukiovuosi. Siihen vaikuttaa kuitenkin paljon oma rahankäyttösi ja esimerkiksi vuokrasi suuruudella on asiaan vaikutusta. Hyvä suunnittelu ja budjetointi edistävät asiaa. :)

Tsemppiä omilleen muuttoon ja ihanaa viimeistä lukiovuotta!  

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi