Muutto omille

Saako minä ja minun kaveri muuttaa omaan kimppa kämppään minä ja minun kaverin ikä on 16 ja kaverin ikä 15 saako

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Asumisneuvoja Heidin vastaus:

Hei Gg,

Kiitos viestistäsi. Pohdit, että saisitteko sinä ja kaverisi muuttaa omaan kimppakämppään. Kerroit, että olette 16- ja 15-vuotiaita.

Voitte muuttaa yhdessä kimppakämppään, mutta tämä edellyttää tiettyjä asioita. Koska olette kummatkin vielä alaikäisiä, niin tarvitsette muuttamiseen luvan vanhemmilta/huoltajiltanne. Alaikäinen ei voi vielä itse allekirjoittaa vuokrasopimusta, vaan vanhemman/huoltajan tulee allekirjoittaa vuokrasopimus. Tämä tarkoittaa sitä, että allekirjoittanut henkilö on vastuussa loppukädessä kaikesta (esim. asunnon kunnosta sekä vuokranmaksusta).

Suosittelen, että tutustutte vielä Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC -materiaaleihin, jotka löydätte NALin sivulta. Sieltä saatte paljon tietoa omilleen muuttamisesta sekä budjettilaskurin, jolla voitte suunnitella omaa talouttanne. Tärkeintä omilleen muutossa on suunnitelmallisuus. Voitte miettiä valmiiksi, mistä tulette saamaan rahaa vuokranmaksua varten, osaatteko laittaa ruokaa itsellenne ja kehen tulee olla yhteydessä ongelmatilanteen sattuessa.

Kun olette valmistautuneet muuttamaan omillenne, niin jutelkaa asiasta vanhempienne/huoltajienne kanssa. Hyvin suunniteltuna omilleen muuttaminen menee varmasti hyvin!

Terveisin, Heidi (asumisneuvoja) – Nuortenelämä.fi