Miten voisin päästä vaihto-oppilaaksi

Eli siis niinkuin otsikosta huomaa, olisin kiinnostunut menemään vaihtoon ulkomaille. Huono puoli tässä on se, ettei meidän perhe ole mistään rikkaimmasta päästä joten vanhemmat eivät voi tarjota minulle tätä mahdollisuutta. Mietin sitten tässä muita vaihtoehtoja ja päädyin mm. Stipendin hankkimiseen/saamiseen.

Miten semmoisen melkein koko vaihdon aikaisen stipendin voisi saada (ei siis tarvitse olla ihan koko summaa, kuitenkin suurimmaks osaks)?
Jos stipendiä ei voisi saada niin voisinko saada jostain muualta rahallista tukea vaihto-oppilaaksi lähtemiseen?

Olen siis miettinyt vaihtoon lähtemistä hyvin monta vuotta ja nyt olisi hyvä aika saada se unelma toteutumaan, siitä olisi kuitenkin niin paljon hyötyä ja saisi kokemusta. Ja siis vielä lisäyksenä tuohon stipendijuttuun niin siis ei ole sinänsä väliä että onko semmoinen vuoden kestoinen vai sitten joku lyhyt kurssi.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että pyrit toteuttamaan haaveitasi! Erityisesti opiskelijoille onkin runsaasti mahdollisuuksia lähteä ulkomaille. Usein vaihto-oppilaaksi lähdetään esimerkiksi lukion aikana.

Erilaisista apurahoista löydät tietoa Maailmalle.netin sivuilta. Suora lainaus sivulta:

”Suomessa on monia vaihto-oppilasjärjestöjä ja kaupallisia yrityksiä, joiden kautta voi hakea vaihto-oppilaaksi eri puolille maailmaa. Vaihtarivuonna opiskelet tyypillisesti yhden lukuvuoden ulkomaisessa koulussa, asut isäntäperheessä, osallistut perheen arkeen ja vietät vapaa-aikaa paikallisten nuorten kanssa. Vaihto-oppilasvuoden jälkeen jatkat lukiota Suomessa siitä, mihin lähtiessä jäit. Vaihtarivuoden opinnot eivät siis yleensä korvaa Suomessa suoritettavia opintoja. Lisätietoja saat suoraan järjestöiltä ja yrityksiltä, joita on listattu mm. Opetushallituksen verkkopalvelussa.

Vaihto-oppilasvuodesta aiheutuu kuluja, jotka pitää maksaa itse. Jotkin vaihto-oppilasjärjestöt tarjoavat mahdollisuuden hakea apurahaa, joka kattaa osan vaihto-oppilasvuoden kustannuksista. Opetushallituksesta ei voi hakea apurahaa vaihto-oppilasvuoden kustannuksiin.

Lukiovaihtoja järjestetään eniten Pohjoismaihin, Baltiaan ja muualle Eurooppaan, sillä koulut voivat saada rahoitusta niitä varten Nordplus- ja Erasmus+ -ohjelmista tai Pohjola Nordenin nuorisoliiton kautta. Koulusi henkilökunta hoitaa vaihtoihin liittyvät hallinnolliset asiat ja auttaa sinua hakuun liittyvissä kysymyksissä.”

 

Peruskoulun aikana vaihtoon lähteminen voi siis olla hiukan vaikeampaa, mutta lukio- tai ammattikouluaikaan se on huomattavasti helpompaa! Koulun henkilökunta (esim. opettaja tai opinto-ohjaaja) osaa sanoa, miten juuri teidän koulun opiskelijat ovat tavallisesti lähteneet vaihto-oppilaaksi.

Yksi vaihtoehto on, että haet vaihto-oppilaaksi YFU:n kautta. Sivulla on Stipendit-osio, josta löydät lisätietoa myöntämisehdoista. Sivulta löytyy myös selkeät ohjeet, kuinka hakeminen vaihto-oppilaaksi tapahtuu.

Myös Euroopan nuorisoportaalista saat tietoa erilaisista apurahoista, stipendeistä ja ulkomailla opiskelusta.

Kela myöntää opintotukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Siitäkin on varmasti iso rahallinen apu, jos lähdet vaihto-oppilaaksi.

Esimerkiksi paikkakuntasi Ohjaamossa voit käydä keskustelemassa eri vaihtoehdoistasi lähteä vaihto-oppilaaksi ja siitä, miten rahoittaisit vaihto-opiskeluaikasi. Ota siis rohkeasti yhteyttä Ohjaamoon! Palvelu on maksutonta. Myös nuorisotyöntekijät esim. nuorisotiloilla auttavat sinua varmasti!

Hauskaa uutta vuotta sinulle!

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi