Miten tienata rahaa 13 vuotiaana

Moi miten tienaisi rahaa 13 vuotiaana, kerään rahaa uuteen puhelimeen ja mun pitää itse kerätä rahat niin mistä saisin

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka,

Kiitos viestistäsi! Hienoa, että olet valmis näkemään vaivaa puhelimen saamiseksi. Viestistäsi ei selvinnyt, täytätkö 14 tänä vai vasta ensi vuonna. Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei saa palkata töihin, mutta mikäli täytät tämän vuoden aikana 14 vuotta, voit hakea palkallisia töitä. Alla muutamia eri mahdollisuuksia:

13-28-vuotiaille suunnattu 4H-yrittäjyys

Voit tutustua siihen paremmin 4H:n verkkosivuilla.

4H-yhdistyksen kautta kesätöihin

Paikkakunnallasi toimii 4H-yhdistys, joten voit ottaa yhteyttä yhdistykseen ja jutella eri työmahdollisuuksistasi. Paikkakuntasi 4H-yhdistyksen yhteystiedot löydät 4h:n sivuilta valitsemalla oman paikkakuntasi.

Tutustu työelämään ja tienaa –kesätyöharjoittelu

Kyseessä kahden viikon mittainen palkallinen kesätyökokemus nuorille. Palkka oli kesällä 2019 kahdesta viikosta yhteensä 350 euroa (kesän 2020 neuvottelut ovat vielä käynnissä, ja palkkaa ei vielä tiedetä). Lue lisää TTT:stä täältä.

Keikkatöitä työnhakusovellusten kautta

Voit tutustua työnhakusovelluksiin Tiitus sekä WorkPilots, joiden kautta 14-vuotiaat ja sitä vanhemmat nuoret voivat hakea töitä oman mielenkiinnon mukaan.

Lisää vinkkejä nuorille sopivista työtehtävistä löydät Nuortenelämä.fi:n Elävää elämää -tietoalueelta. Kannattaa olla suoraan yhteydessä eri työpaikkoihin, vaikka he eivät työntekijöitä aktiivisesti hakisikaan.

Työnteko ilman varsinaista palkkatyöpaikkaa

Mikäli sinulla ei ikäsi puolesta vielä ole mahdollisuutta päästä töihin, voit hankkia rahaa puhelinta varten muilla tavoilla. Tiedustele, olisiko vanhemmillasi, sukulaisillasi tai tuttavaperheillä jotain sellaista tavallista isompaa kotityötä tai projektia, johon he tarvitsisivat apua ja josta he olisivat valmiita hieman maksamaankin. Tällaisia töitä voisivat näin kesän kynnyksellä olla erilaiset pihatyöt haravoinnista nurmikon leikkaamiseen. Ympäri vuoden tehtäviä töitä ovat vaikkapa varaston ja auton siivous, halkotyöt, kauppareissulla avustaminen, remontissa avustaminen, lemmikkien ulkoiluttaminen, lastenhoito yms. Nämä vinkit ja lisätietoja löydät Nuortenelämä.fi sivustolta Miten saada taskurahaa?-artikkelista

Myös vanhemmiltasi, muilta läheisiltä aikuisilta tai paikkakuntasi nuorisotyöntekijöiltä saat varmasti apua työnhaussa.

Tsemppiä työnhakuun :)

Aurinkoisin terveisin,

Pauliina / Nuortenelämä.fi