Miten auttaa ystävää perheongelmissa?

Hyvällä ystävälläni on vaikea tilanne kotona, eikä hän uskalla puhua siitä muille kuin minulle. Hän toivoo että osaisin auttaa ja ratkaista tilanteen, mutta en tiedä mitä tehdä, joten kysyn täältä apua. Tilanne on siis tämä: ystäväni vanhemmat ovat eronneet ja ystäväni asuu vuoroviikoin äidillä/isällä. Ystäväni ei kuitenkaan haluaisi asua ollenkaan isänsä luona, koska ei voi luottaa isäänsä ja heidän välille syntyy usein riitoja. Ystäväni isä myös käyttäytyy erittäin narsistisesti, mitä ystäväni ei voi sietää. Mutta ystäväni äiti ei ole sen parempi vaihtoehto, sillä aina kun lapsi on isän luona äiti käy baareissa ja juo alkoholia. Ystäväni äiti on myös ollut välinpitämätön lastaan kohtaan. Tässä siis kysymykseni ystäväni sanoin: "haluan pois isän luota mutta äiti vaan juo eikä sitä kiinnosta lapsensa olemassaolo niin mihin voin muka mennä?"
Toivoisin että kertoisitte mitä ystäväni kannattaisi tehdä? Miten minä voisin häntä auttaa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Avuton! 

Kiitos kysymyksestäsi ja siitä, että autat ystävääsi. Olet hyvä ystävä.  

Ystäväsi tilanne kuulostaa hankalalta ja onkin hienoa, että haette tilanteeseen neuvoja. Ystäväsi ei tarvitse jäädä ikävään tilanteeseen ilman apua. Apua on kyllä saatavilla. Tässä vaihtoehtoja, miten kaverisi voi saada apua: 

Lisäksi: 

  • Keskustelu Varjomaailman ammattilaisen kanssa erityisesti vanhemman juomisesta ja sen aiheuttamista tunteista ja huolista. Kaverisi voi varata maksuttoman chat-keskustelun (45min) Varjomaailman sivulta. Keskustelu on luottamuksellista 

Toivottavasti kaverisi on rohkeasti yhteydessä mainitsemiini palveluihin. Ne ovat kaikki maksuttomia. 

Sinä voit puolestasi auttaa ystävääsi tukemalla ja kannustamalla häntä olemaan yhteydessä auttaviin tahoihin. Oletkin ollut ystäväsi apuna, kun kysyt hänen tilanteeseensa neuvoja. Häntä voi auttaa paljon jo se, että kuuntelet häntä ja olet hänen tukenaan avun hakemisessa.  

Jos vaikeassa tilanteessa oleva kaveri ei itse kykene tai halua hakea ulkopuolista apua eikä kuuntele kavereiden kehotuksia, on asiasta syytä kertoa luotettavalle aikuiselle. On aikuisten vastuulla auttaa.  

Tsemppiä hurjasti niin kaverillesi kuin sinullekin!  

Lämpimin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi