Milloin voin muuttaa ulkomaille

Eli siis onko mahollista muuttaa ulkomaille ihan minkä ikäisenä vain? Oon miettiny että voisin muuttaa pois Suomesta 16 tai 17 vuotiaana mutta en sitten tiiä että onko se iän puolesta mahdollista.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Kysyt, onko ulkomaille muuttaminen mahdollista minkä ikäisenä vain. Olet miettinyt, että muuttaisit pois Suomesta 16- tai 17-vuotiaana.

Alle 18-vuotias tarvitsee huoltajan suostumuksen kotoa pois muuttoon, koska huoltajat ovat vastuussa alaikäisestä lapsestaan. Eli jos saat huoltajiltasi luvan muuttaa pois kotoa ulkomaille, on se silloin periaatteessa mahdollista. Juttele siis asiasta huoltajiesi (tavallisimmin äiti ja isä) kanssa.

Kotoa pois muutto on aina iso itsenäistymisen askel. Muutto omilleen tuo mukanaan paljon vastuuta. Alla asioita, jotka sinun kannattaa huomioida kotoa ulkomaille muuttoa suunnitellessasi.

  • Mikä on suunnitelmasi? Lähdetkö kenties aluksi vaihto-oppilaaksi, joka on yleistä 16-17-vuotiaille toisen asteen opiskelijoille. Elävää elämää –tietoalueelta löydät tietoa eri vaihtoehdoista, joiden kautta lähteä ulkomaille. Myös TE-palveluiden sivulta kannattaa tsekata, mitä vaihtoehtoja nuorilla on ulkomaille lähtöön.
  • Missä aiot asua ja kauan? Vuokra-asunnossa? Isäntäperheessä? Muutatko pidemmäksi aikaa vai vain esimerkiksi työssäoppimisen ajaksi?
  • Huomioi kulut: Rahaa kuluu omaan vuokra-asuntoon muuttaessa esimerkiksi sähköön, vuokraan, vuokravakuuteen, vesimaksuihin, netti- ja puhelinlaskuihin, kotivakuutukseen, huonekaluihin, hygieniatarvikkeisiin, ruokaan ja vaatteisiin. Esimerkiksi isäntäperheessä asuessa kulut ovat huomattavasti pienemmät. Huomioi myös, että rahaa kuluu matkustamiseen.
  • Mistä saat rahaa, jotta voit maksaa kulut? Onko sinulla säästöjä tai pystytkö alkaa säästää nyt ulkomaille lähtöä varten? Teetkö töitä ulkomailla? Tukevatko huoltajasi itsenäistä asumistasi rahallisesti? Myöntääkö Kela sinulle tukia? Kelan sivuilta lisätietoa tuista. Voit myös varata maksuttoman ajan ja keskustella Kelan asiantuntijan kanssa mahdollisuuksistasi, kun muutto on ajankohtaisempi.
  • Lisää tietoa. Voit halutessasi lukea omaan kotiin muuttamisesta lisää Nuortenelämä.fi-verkkopalvelumme Elävää elämää –tietoalueelta. Jos aloitat syksyllä toisen asteen opinnot tai jatkat peruskoulua, kannattaa sinun käydä juttelemassa koulusi opinto-ohjaajan kanssa ulkomaiden mahdollisuuksistasi osana opintojasi.

Voit halutessasi tehdä Oletko valmis muuttamaan pois kotoa? –testin. Testiin ei pidä kuitenkaan suhtautua liian vakavasti, mutta sen avulla saat ainakin vinkkejä omillaan asumiseen. Kyseisellä sivustolla on lisäksi muutakin hyödyllistä tietoa itsenäiseen asumiseen liittyen.

Hienoa, että suunnittelet hyvissä ajoin ulkomaille lähtöä.

Ihanaa kesää sinulle! :)

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi