Lukiossa omaan kotiin?

Menen syksyllä ysille ja ysiluokan jälkeen olisi tarkoitus lähteä vähän suurempaan kaupunkiin lukio-opiskelijaksi, koska olen todella hyvä koulussa ja koen, että oman paikkakunnan pikkulukio ei ole sellainen jossa haluaisin opiskella ja lisäksi haluan itsenäistyä jo vihdoin ja viimein kotoa. Ainut mikä huolettaa kamalasti on se, että miten saan vuokrat ja laskut maksettua omillani?? Vanhempani ovat luvanneet auttaa huonekalujen ostossa mutta vuokraa, laskuja ja ruokailua yms eivät tietenkään rahoita. Olen syntynyt loppuvuodesta ja olen siis lukion aloittaessani yhä 15-vuotias ja käsitykseni mukaan tukia voi alkaa saada Kelasta vasta täytettyään 17 vuotta. Siihenkö asti minun pitäisi elellä lapsilisillä?? Mitä tukia siis voin saada opiskellessani lukiossa?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei tuleva opiskelija! 

Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että suunnittelet opiskelemaan lähtöä ja omillaan asumista jo hyvissä ajoin. Hyvä suunnittelu helpottaakin varmasti uudelle paikkakunnalle muuttoa ja itsenäistä asumista. 

Kela myöntää taloudellista tukea tarvitseville opiskelijoille erilaisia tukia15-16-vuotiaana sinun voi olla mahdollista saada opintotukeen kuuluvaa opintorahan oppimateriaalilisää sekä opintolainan valtiontakauksen, jos vanhemmillasi on pienet tulot 

Jos saat opintotukea, voit saada myös yleistä asumistukea. Asumistuen määrään vaikuttaa esimerkiksi asunnon paikkakunta ja vuokra.  

Kun täytät 17 vuotta ja lapsilisien maksaminen päättyy, voit saada myös muuta opintorahaa kuin oppimateriaalilisää.  

Lähteenä vastauksessa käytin Kelan sivuja, joilta saat lisää tietoa tuistaSivuilta löytyy muun muassa laskureita, joilla voit laskea, paljonko saisit tukia. Voit myös olla yhteydessä Kelaan ja saada maksutonta neuvontaa asiantuntijalta Kelan tukiasioihin liittyen.  

On myös yleistä, että lukio-opintojen aikana tehdään ilta- ja viikonlopputöitä tai keikkatöitä - eli töiden teko on yksi keino tienata rahaa omillaan asumisesta aiheutuvien kulujen maksamiseksi.  

Nuorisoasuntoliitto NALin Omaan kotiin –opas voi olla sinulle hyödyksi suunnitellessasi itsenäistymistä ja omilleen muuttoa.

Tsemppiä ja ihanaa kesää! :)

Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi