lastensuojelu täysikäisenä

Hei,
Haluaisin asumaan pois kotoa paikkaan jossa edelleen huolehditaan, siis perhekoti/laitos/tms. Kotonani on rankkaa, ei kuitenkaan niin pahasti asiat, että välitön sijoitus tarpeellista. Voimaa ei ole oikein mihinkään. Täytän tämän vuoden puolella 18. Yksin en pysty vielä asumaan, en jaksaisi hoitaa itseäni (ruokaa, siivousta yms). Kuitenkin kotona on todellla rankkaa (riitaa, kotityöt vastuullani suuresti).
Haluan kuulla, onko mahdollisesti jotain asumismuotoa, jossa myös täysikäne voi asua autetusti? Myöskään "osasto hoidon tarpeessa" en ole. Koti tilanteeni ei ole paranemassa.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Heippa! 

Kiitos kysymyksestäsi. Haluaisit pois kotoa esimerkiksi perhekotiin tai johonkin laitokseen. Kotona sinulla on rankkaa: esimerkiksi riitaa ja iso vastuu kotitöistä. Kysyt, olisiko asumismuotoa, jossa täysi-ikäinen voisi asua autetusti.  

Ikävä kuulla, että sinulla on rankkaa omassa kodissasi. Hienoa, että haet tilanteeseesi apua. 

Esimerkiksi Nuorisoasuntoliiton NAL-palvelut tarjoavat tuetun asumisen palvelua 16–25-vuotiaille itsenäistyville nuorille ja nuorille aikuisille. Asiakkaina voi olla esimerkiksi mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, lastensuojelun jälkihuollon asiakkaat, vaikeasta kotitilanteesta alaikäisenä itsenäistyvät nuoret, asunnottomat nuoret ja nuoret maahanmuuttajat. 

Jotta pääsee tällaiseen tuettuun asumiseen, vaatii se sosiaalityön suunnitelman ja päätöksen tuetusta asumisesta. Tuetun asumisen tarpeen kartoittaminen aloitetaan oman kunnan sosiaalitoimesta, eli aivan aluksi pitäisi soittaa sosiaalitoimistoon 

Sinun on mahdollista saada apua ja helpotusta tilanteeseesi. Sinulla on siihen myös oikeus. Kannustan sinua olemaan aivan aluksi yhteydessä etsivään nuorisotyöhön: 

Työn lähtökohtana on aina sinun itsesi asettamat tavoitteet. Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista. Ota rohkeasti yhteyttä. 

Kovasti jaksamista sinulle, oli jo hyvä askel parempaa, kun laitoit meille viestiä. Etsivä nuorisotyöntekijä auttaa sinua tilanteessasi yhä eteenpäin. <3 

Tsemppiterkuin, Riina | Nuortenelämä.fi