Kysymys jälkiehkäisystä

Hei! Mitä pitäis tehä, jos on ollut yhdynnässä ja kondomi on vahingossa mennyt rikki, ja syö säännöllisesti ja huolella e-pillereitä? Pitääkö jälkiehkäisypilleri ottaa siitä huolimatta, vaikka syökin e-pillereitä?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei. Kysyit viestissäsi, että pitääkö sinun ottaa jälkiehkäisypilleri, koska kondomi on mennyt rikki mutta syöt säännöllisesti e-pillereitä. Jälkiehkäisyä eli yhdynnän jälkeistä ehkäisyä tarvitaan tilanteissa, joissa ehkäisymenetelmä on pettänyt, esimerkiksi kondomi rikkoutunut, tai yhdynnässä on oltu ilman ehkäisyä. Hormonaalisten jälkiehkäisytablettien teho on parhaimmillaan 12 tunnin sisällä suojaamattomasta yhdynnästä otettuna.


Sinulla on kuitenkin käytössä e-pillerit, jotka suojaa raskaudelta mikäli niitä on käytetty pakkausohjeen mukaisesti. Kerroit, että syöt e-pillereitä säännöllisesti ja huolella, jolloin raskauden mahdollisuus on epätodennäköinen. E-pilleri ei suojaa kuitenkaan sukupuolitaudeilta joten jos kumppanisi ei ole tuttu, voit käydä varalta sukupuolitautitesteissä. Niitä tehdään opiskelijaterveydenhuollosta ja hyvinvointikeskuksissa. Näin kesäaikaan voit olla yhteydessä omaan hyvinvointikeskukseesi. Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Mukavaa kesää!