asunnon hakeminen

Moi! Olen lukiolainen ja asun lukion asuntolassa nyt. Paikkakuntani ahdistaa minua, haluan muutta isompaan kaupunkiin kovasti. Mutta en löytänyt lukioita, joilla voisi olla asuntola opiskelijoille. Vuokraminen on kallista minulle, siksi haluaisin löytää halvan asuntolan tai ihmisiä, jotka myöskin etsivat vuokra-napureita. Onko jotkit internet-sivut tai - ryhmät, joista löydän informaatiota?
( Ja vielä, olen venäläinen, jos on tärkeää )

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka!

Muutto toiselle paikkakunnalle on aika iso juttu, ja se kannatttaa suunnitella huolella. Esimerkiksi nyt on hyvä valmistella asioista niin, että voit seuraavan lukukauden alussa jatkaa koulua uudella paikkakunnalla.

Lukioilla on harvoin omia asuntoloita. Voit kuitenkin hakea opiskelija-asuntoa, jos opiskelet paikkakunnalla. Esimerkiksi Rovaniemellä niitä välittää DAS ja Oulussa PSOA. Huone soluasunnossa/kimppakämpässä on yleensä edullisempi kuin oma asunto. Yksityisten vuokranantajien asuntoja ilmoitetaan mm. vuokraovi.com ja oikotie.fi-sivustoilla sekä tori.fi:ssä ja Facebook-ryhmissä (esimerkiksi Vuokra-asunnot Rovaniemi).

Ennen asunnon etsimistä kannattaa kuitenkin varmistaa opinto-oikeuden siirtäminen uuteen oppilaitokseen. Siitä voit keskustella esimerkiksi lukiosi opon kanssa.

Mieti myös, kuka aikuinen voisi auttaa sinua muuttoon liittyvissä asioissa. Nuoren itsenäistyminen saattaa olla huoltajalle iso ja pelottavakin juttu, mikä voi aiheuttaa vastustusta. Jos et itse hermostu ja osoitat, että olet ottanut asioista selvää ja suhtaudut itsenäistymiseen realistisesti, on helpompi saada aikuinen uskomaan asiaasi. Voit myös kysyä neuvoja nuoriso-ohjaajalta tai ottaa yhteyttä oman paikkakunnan etsivään nuorisotyöntekijään ja keskustella suunnitelmista hänen kanssaan. Etsivän nuorisotyöntekijän yhteystiedot löydät kunnan verkkosivuilta tai goolettamalla.

Olet itsekin miettinyt raha-asioita ja vuokra-asumisen kalleutta. Sinun kannattaa laskea, miten paljon rahaa tarvitset, ja miettiä, mistä saat kasaan riittävän summan kuukaudessa. Kelan laskureilla pystyt ennakoimaan opintotuen ja asumistuen määriä. Mieti, pitääkö sinun nostaa opintoilainaa tai etsiä osa-aikaista työtä opintojen ohella.

Jos sinulla on oleskelupa Suomessa tai Suomen kansalaisuus, ei venäläisyydellä ole vaikutusta, vaan sinulla on samat oikeudet kuin täällä syntyneillä Suomen kansalaisilla. Työnhaussa venäjän kielen osaamisesta on varmasti hyötyä.

Tsemppiä kevääseen ja suunnitelmien toteuttamiseen!

Terveisin,
Nina / Nuorisotiedotuspiste Poppari

https://www.nalasunnot.fi

https://www.nuorisosaatio.fi

https://www.hoas.fi (opiskelijat)

https://www.facebook.com/groups/235368102105/?ref=br_rs (Vuokra-asunnot Helsingissä)

https://www.facebook.com/groups/651072355351265/ (Vuokra-asunnot Helsinki, Vantaa, Espoo) <- Etsi oman paikkakuntasi vuokra-asuntoryhmä Facebookista. Moni ihminen etsii itselleen myös kämppistä.


Perustietoa, neuvoja ja vinkkejä asumiseen: https://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/omaan-kotiin

sekä esim. https://www.kunkoululoppuu.fi/munelama/muutto-omaan-kotiin/ <-Täällä hyviä linkkejä eri sivuile.