Aineenopettajan koulutus

Moi, haluaisin opiskella aineenopettajaksi. Haluaisin opettaa historiaa, yhteiskuntaoppia, biologiaa ja maantietoa. Ne aineet on mulla kymppejä ja mä tykkään niistä tosi paljon ja mä oon aina halunnut olla opettaja. Mulla on muutama kysymys tähän koulutukseen liittyen, eli kuinka kauan se koulutus yleensä kestää, paljonko se maksaa ja missä siihen ammattiin voi opiskella? Lisäks mua mietityttää että miten ehdin tehdä kaiken koska mä haluaisin olla vaihto-oppilaana ja sitten mä haluaisin olla vapaaehtoistyössä, käydä armeijan ja lähteä ehkä rauhanturvaajaksi joksikin aikaa vaikka olenkin tyttö. Miten se vaihto-oppilashomma toimii, että milloin vaihto-oppilaaksi voi päästä, et onks se niinku lukion aikana vai yliopiston aikana ja miten siihen voi päästä? Sitten vielä et onko vapaaehtoistyö yleensä silleen että siitä ei saa mitään palkkaa? Mä haluaisin ehkä eniten päästä johonkin rescueyhdistykseen auttamaan kodittomia eläimiä tai sitten jonnekin kehitysmaihin auttamaan lapsia...
Missä välissä ja millä rahalla ehtisin hoitaa kaiken?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei Minttu!

Kiitos viestistäsi!

Haluaisit opiskella aineenopettajaksi. Kysyt, kauan koulutus yleensä kestää, paljon se maksaa ja missä aineenopettajaksi voi opiskella. Haluaisit olla vaihto-oppilaana ja vapaaehtoistyössä, käydä armeijan ja lähteä rauhanturvaajaksi. Kysyt, miten vaihto-oppilashomma toimii, milloin siihen voi päästä ja miten. Kysyt myös, onko vapaaehtoistyö yleensä sellaista, ettei siitä saa mitään palkkaa. Pohdit, miten ehdit tehdä kaiken ja millä rahalla.

Aineenopettajaksi

Aineenopettajaksi opiskellaan yleensä viidessä vuodessa. (Esim. Biologian tutkinto-ohjelma: luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri 3v + 2v). Aineenopettajaksi peruskouluun tai lukioon voi opiskella suorittamalla ylemmän korkeakoulututkinnon, joka useimmiten sisältää kahden koulussa opetettavan aineen opinnot sekä opettajan pedagogiset opinnot. Aineenopettajaksi voi opiskella eri yliopistoissa ja koulutus on maksuton. Toki itse joutuu maksamaan esim. opinnoissa tarvittavat kirjat (niitä kuitenkin voi usein lainata kirjastosta) sekä muut opiskelutarvikkeet.

Vaihto-oppilaaksi

Lukiossa opiskeleva nuori voi lähteä opintojensa aikana vaihto-opiskelijaksi ulkomaille. Vaihto-opiskelijavuoden aikana opiskelija asuu isäntäperheessä ja käy paikallista koulua yleensä yhden lukuvuoden ajan. Opinnot Suomessa jatkuvat vaihto-opiskelijavuoden jälkeen siitä, mihin ne lähtiessä jäivät.

Myös korkeakoulussa opiskeleva voi lähteä vaihtoon. Vaihtoon hakeudutaan yleensä oman yliopiston tai ammattikorkeakoulun kautta. Tunnetuimpia vaihto-ohjelmia ovat Erasmus+ ja Nordplus. Vaihtoon voi saada opintotukea, jonka lisäksi ohjelmiin kuuluu usein apuraha omasta korkeakoulusta. Vaihtojakso kestää yleensä yhden lukukauden tai lukuvuoden. Korkeakoulut saattavat järjestää myös muutaman viikon pituisia kansainvälisiä intensiivikursseja. 

Lähtöä suunnittelevan kannattaa selata nettiä ja kuulostella vaihto-oppilaana jo olleiden kokemuksia: minne kannattaa ehdottomasti mennä ja mikä kannattaa jättää välistä? Vaihtoon lähdöstä kannattaa jutella oman koulun opettajan/opinto-ohjaajan kanssa, joka kertoo sinulle tarkemmin, kuinka vaihtoprosessi koulusi kautta etenee.

Vapaaehtoistyö

Hienoa, että sinua kiinnostaa vapaaehtoistyö! Vapaaehtoistyöstä ei makseta palkkaa, vaan tärkeämpänä pidetään esimerkiksi toisten auttamista tai hyvän asian edistämistä. Vapaaehtoistyöntyöntekijä hyötyy itse. Vapaaehtoistyössä saa hyvän mielen toisten auttamisesta, kivaa tekemistä sekä uusia kavereita ja merkinnän ansioluetteloon, mistä voi olla etua työnhaussa. Toiminnassa oppii uutta ja oma käsitys maailmasta avartuu. Lue lisää vapaaehtoistyöstä ja eri mahdollisuuksista täällä MLL:n nuortennetissä.

On olemassa erilaisia ohjelmia ja hankkeita, jotka helpottavat nuorten lähtemistä ulkomaille vapaaehtoistöihin. Tutustu esimerkiksi Euroopan solidaarisuusjoukkoihin heidän sivuillaan.

Miten ja millä rahalla:

Tässä yksi esimerkki, kuinka ehdit tehdä kaiken haluamasi:

Peruskoulun jälkeen lukioon, jonka aikana vaihto-oppilaaksi ulkomaille. Lukion ohella voit tehdä jonkin verran palkkatöitä, jotta raha-asiat helpottuisivat. Myös Kela maksaa opiskelijalle tukia; tavallisimmin opintotukea ja asumistukea.

Lukion jälkeen armeija. Armeijan jälkeen ulkomaille vapaaehtoistöihin ja sen aikana valmistautuminen ja hakeminen yliopistoon. Sitten yliopistoon ja sen aikana halutessasi uudelleen vaihtoon. Opintojen ohessa voit tehdä vapaaehtoistyötä ja/tai palkkatöitä ja Kelakin tukee opiskelijaa (opintotuki ja asumistuki). Yliopiston jälkeen haku töihin tai rauhanturvaajaksi. Haku rauhanturvaajaksi on käynnissä ympäri vuoden.

Tämä siis vain yksi esimerkki. Itse valitset, miten ja milloin lähdet toteuttamaan suunnitelmiasi! Varmasti ehdit elämäsi aikana tehdä paljon sinulle tärkeitä asioita. Saat lisää neuvoa ja vastauksia näihin asioihin esimerkiksi koulusi opinto-ohjaajalta tai paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä. :)

Tässä lähteitä, joita käytin vastauksessa. Voit etsiä niistä myös lisätietoa sinua kiinnostavista aiheista.

Hienoa, että sinulla on haaveita ja tavoitteita elämässä! Tsemppiä ja intoa niiden saavuttamiseen! :)

Ihanaa syksyä sinulle! Terkuin, Riina – Nuortenelämä.fi