Voinko muuttaa 14 vuotiaana?

Moi. Riitelen usein perheenjäsenteni kanssa ja mun isoveli käyttää fyysistä väkivaltaa muhun. Tänään karkasin kotoa kaverille yöksi, koska riidasta tuli tappelu. Isovanhemmat oli ''lapsenvahtina'' kun vanhemmat ovat lomalla. Veljeni on jo lähes täysi-ikäinen. Tämän päivän riita tapahtui veljen kanssa, jossa isovanhemmat olivat mukana, hieman fyysisesti mutta enemmän sosiaalisesti, tietenkin veljeni puolella kaikessa. Veljeni tuhoaa tavaroitani kun suuttuu asioista joita en tee hänelle, hakkaa mua ja äiti ja isä ovat hänen puolellaan. Soitin, että olen kaverillani yötä sillä en tunne olevani turvassa talossa jossa isovanhemmat ja velikin tappelevat minua vastaan. En haluaisi laitokseen, tai mitään sossujuttuja. Haluaisin vain muuttaa erilleen, mutta mietin olisiko se mahdollista 14 vuotiaana? Miten? Vanhempani eivät todennäköisesti suostuisi, koska eivät käsitä asioita niinkuin ne ovat. Terapioista ei olisi hyötyä, koska vaikka mitä sanon he eivät usko asioita vaan väittävät kaiken olevan minun vikani. En tiedä mistä saisin vuokraan rahaa, saisko kelasta tms tukea? En enää jaksa elää jos joudun elämään näin. Olen siis 14 vuotias tyttö.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei nimimerkki Ahdistunut nainen ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot olevasi 14-vuotias ja halustasi muuttaa pois kotoa. Kirjoitat, että riitelet usein perheenjäsentesi kanssa ja, että isoveljesi on sinua kohtaan väkivaltainen. Kirjoitat myös, että olet viettänyt yön kaverisi luona, koska et koe olevasi turvassa kotona. Käsitän viestistäsi, että olet käynyt asian suhteen terapiassa, mutta et ole kokenut siitä olevan sinulle hyötyä. Kirjoitat myös, että et haluaisi sotkea asiaan lastensuojelua.

Tosi hyvä kuulla, että pyydät apua! Väkivalta ei ole ikinä oikein missään muodossa. Lastensuojelun tehtävänä on auttaa ja tukea koko perhettä, joten pyydän sinua kertomaan tilanteestasi välittömästi jollekin ammattilaiselle aikuiselle kuten esimerkiksi koulukuraattorille tai ottamalla itse yhteyttä lastensuojeluun. Lastensuojeluun yhteydenotto ei tarkoita suoraan sitä, että sinut huostaanotettaisiin vaan se tarkoittaa, että sieltä otetaan sinuun ja perheeseen yhteyttä sekä yhdessä lähdette etsimään ratkaisuja. Lastensuojelua ei siis kannata pelätä, he ovat olemassa juuri sinua ja perheitä varten.

Vantaan lastensuojelun yhteystiedot:
Tähän numeroon voit soittaa ma-pe klo 8-16 (pyydä yhdistämään lastensuojeluun) p. 09 83911 
Tähän numeroon voit soittaa mihin aikaan tahansa (kriisi- ja sosiaalipäivystys) p. 09 8392 4005.

Jos et halua olla yhteydessä suoraan lastensuojeluun, voit soittaa Vantaan Perhekoutseille, jotka auttavat perheitä selvittämään perheen sisäisiä pulmia. Perhekoutsien puhelimeen voit soittaa ma-pe klo 10-18 p. 043 826 6279 (voit laittaa myös tekstiviestin tai vastaajaviestin heille milloin vain).

Kerrot, että et koe oloasi turvalliseksi kotona. Vantaan nuorten turvatalo auttaa sinua löytämään tilanteeseen ratkaisuja sekä tarjoaa myös turvallisen maksuttoman yöpymisen, ruokaa ja keskusteluapua. Turvatalo sijaitsee Vantaalla Rekolassa ja sinne voi olla yhteydessä puhelimitse tai voit vain mennä suoraan paikalle Turvatalolle (ma-su klo 17 alkaen).

Turvatalon osoite: Sairaalakatu 3, (Rekola) Vantaa

Turvatalon numeroon voit soittaa ympäri vuorokauden (paitsi la ja su klo 10-17) p. 09 871 4043 (pyydä yhdistämään Vantaan Nuorten turvataloon)

Turvatalon nettisivut.  

Ota rohkeasti yhteyttä auttajiin! He auttavat sinua etsimään ratkaisuja ja huolehtivat siitä, että olet turvassa ja saat tarvittavat avun.

Voit ottaa yhteyttä myös minuun, mikäli tarvitset tukea yhteydenottoon. Voit laittaa minulle esimerkiksi WhatsApp-viestiä p. 043 827 2776.

Terveisin, Tiina Vantaan nuorisopalveluista

Vaikea on tilanne kyyllä lasten suojelu on sinulle paras paikka kuitenkin.Vaikka se tuntuisikin väärältä niin on kuitenkin paraspaikka on laki ja turva sinun kanaltasi ja eihän huostaan otto ole pysyvä tila ,kun pääset omillesi vain muutama vuosi ja saat olla niinkuin tykäät.

Siellä saat ajan mukaiset kuteet.Ihan varmasti on näkemystä asian laadusta ja pidosta.

Olen seuranut ystävän kautta näitä tapauksia ainakin Lahdessa ja ympäristössä ne toimivat.

Olet nyt 14-parivuotta eteen päin oletkin jo 16 -en tiedä todelisia lukuja mutta uskon että viimeksi mainittu antaa jo varat tulevaan.Sun pitää vaan asia päättää tänään huominen on varmaan jo parempi.

Näin uskon asian oikeaksi.