Onko mahdollista?

Hei!

Olen täyttänyt juuri 14 ja haluaisin tietää olisiko jo minun ikäisenä mahdollista asua itsekseen?
Jos se on mahdollista niin mitä lupia siihen tarvitaan ja miten sitä rahaa olisi mahdollista tienata minun ikäisenä?
Sekaantuvatko siihen myös sosiaalityöntekijät?
Viihdyn kotona kyllä hyvin, mutta luulen, että viihdyisin enemmän jos asuisin yksin.
Ja taloudellisia ongelmia ei tulisi, koska olen muutenkin hoitanut niitä asioita kotona jo monta vuotta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Kiitos kysymyksestäsi! Muuttaminen omilleen on aina iso juttu missä iässä tahansa. Hienoa kuulla, että haluat ottaa asioista selvää.

Koska olet vielä alaikäinen, muuttamisesta tulisi keskustella vanhempiesi kanssa. Suomen lainsäädäntö edellyttää vuokrasopimuksen tekijältä täysi-ikäisyyttä. Joskus, esimerkiksi opiskeluiden aloittaminen toisella paikkakunnalla voi edellyttää muuttoa pois lapsuuskodista alaikäisenä. Tällaisissa tilanteissa asuminen järjestyy joko valvotussa oppilasasuntolassa tai vanhempien allekirjoittamalla vuokrasopimuksella. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alaikäinen voi muuttaa asumaan itsenäisesti vanhempiensa vastuulla ja valvonnassa.

Taloudellinen pärjääminen alaikäisenä voi olla vielä haasteellista. Opintorahaan alkaa oikeus, kun opiskelija täyttää 17 vuotta, siihen asti hänestä maksetaan vielä lapsilisää. Opintotuen asumislisää kylläkin voi saada jo alle 17-vuotias opiskelija, joka asuu itsenäisesti. Vanhempien tulot vaikuttavat kuitenkin asumislisään siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta. Tämä tarkoittaa, että mikäli vanhemmilla on hyvät tulot, voi alaikäisen asumislisä olla mitätön.

Omaan kotiin muutto tuo mukanaan myös erilaisia isoja menoeriä, joita ei välttämättä tule aina ensin ajatelleeksi. Näitä ovat vuokranmaksun lisäksi muun muassa sähkö-, vesi- ja vakuutusmaksut sekä tietenkin ruokaan ja kulkuneuvoihin kuluvat menot. Näitä menoja voit hahmotella ja laskea yhteen budjettilaskurilla.

Monet nuoret rahoittavat vuokra-asumisensa ainakin osittain työnteolla. Laki alaikäisen työhön ottamisesta on sinun iässäsi kuitenkin vielä varsin rajoittava. Tämä tarkoittaa, että työnantaja voi ottaa pidempiaikaiseen työhön nuoren, joka on täyttänyt 15 vuotta, ja joka on suorittanut oppivelvollisuutensa. 14 vuotta täyttäneen henkilön voi ottaa sellaiseen kevyeen työhön, joka ei vahingoita hänen terveyttään tai kehitystään eikä aiheuta haittaa hänen koulunkäynnilleen. Käytännössä sinulla olisi siis jo nyt mahdollisuus tehdä pienimuotoisia työtehtäviä.

Suosittelen, että selvitellet ja keskustelet vielä yhdessä vanhempiesi kanssa omaan kotiin ja muuttamiseen liittyvistä seikoista, niin et joudu pähkäilemään isojen asioiden kanssa yksin. Olet lämpimästi tervetullut myös keskustelemaan muuttamisesta omaan kotiin, töihin menemisestä tai yleisesti raha-asioista ja taloudesta Turun Ohjaamon Tieto- ja neuvontapalvelu NuortenTurkuun

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Iloista syksyn alkua, toivoo Tommi / Tietopalveluohjaaja NuortenTurku​

En luule että onnistuu ennen kun täytät 16 ja voit tehdä osa-aika työtä. 17 vuotiaana saa sitten myös opintotukea jne. En kyllä ole 100% varma asiasta mutta näin minulle joku joskus kertoi.