Saako minulla olla oma tietokone?

Äiti sanoi että tietokonetta ei saisi käyttää kun netissä voi olla kiusaajia. Tahdon kavereita ja niitä on vain netissä mutta äiti kieltää kaverit. Auttakaa. Tahdon kavereita joiden kanssa leikkiä my little ponyja!!!!

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi "Sofia"!

Kiitos kysymyksestäsi! Kiva, että tulit juttelemaan mietteistäsi tänne.

Onpa ikävää, jos koet, että äitisi kieltää sinulta kaverit. Onko teillä aiemmin ollut epämiellyttäviä kokemuksia netissä surffailusta vai onkohan äitisi kenties vain kuullut tai lukenut jostakin, että netissä voi olla kiusaajia? Joka tapauksessa, olisi hyvä, että juttelisit vielä äitisi kanssa uudestaan tästä asiasta. Äitisi haluaa luultavasti suojella sinua ja se on hieno piirre vanhemmassa, näin tuleekin tehdä. Voit kiittää häntä siitä, mutta tuoda myös esille, että nykyään ne kaverit löydetään myös netin kautta, ei pelkästään esimerkiksi koulussa. Äitisi todennäköisesti myöskin odottaa sinun löytävän kavereita vain lähipiiristäsi, kuten on aina ennen netin tulemista tehtykin. Siksi hänelle voi olla hämmentävää, jos koet, että kavereita löytyy netistä, ei niinkään arkielämän kautta.

Äitisi on oikeassa siinä, että netissä tulee olla varovainen ja siksi netissä toisiin tutustuessa tai netissä omien asioiden julkaisemisessa tulee olla todella tarkkaavainen. Voisitte yhdessä vaikka tutustua Nuortenelämän Turvallinen netinkäyttö -artikkeliin, jolloin äitisi pystyy vielä käymään läpi kanssasi tärkeitä asioita ja sinä taas pystyt osoittamaan, että kuuntelet äitisi neuvoja ja ohjeita turvallisen netinkäytön suhteen. Mikäli halusit tutustua uusiin ihmisiin My Little Ponyn sivuilla, voit äidillesi näyttää vanhemmille tarkoitetun osion. Kiinnostipa sinua sitten My Little Ponyt tai muut sivustot, voitte sopia äitisi kanssa, että käytte kaikki sinua kiinnostavat sivut ensin yhdessä läpi ja sitten pääset itse vielä tarkemmin surffailemaan sivuilla. Jos haluat vielä helpottaa äitisi oloa, voitte sopia, että hän saa lopuksi aina tutkia sivuhistorian, jolloin hän tietää, että olet käynyt vain niillä sivuilla, joista olitte sopineet.

Voitte myös sopia, että kerrot hänelle heti, jos sinua tai jotakuta muuta kiusataan, syrjitään, haukutaan tai nimitellään. Kiusaaminen on näet vakava asia ja tietenkin äitisi haluaa, että sinua ei kukaan kiusaisi. Nuortenelämän sivuilta voitte lukea vielä nettikiusaamisesta

Onko teillä tällä hetkellä yhteinen tietokone vai lähetitkö kysymyksesi meille puhelimella? Mietin, että jos teillä on tuo yksi kone, voisitteko sopia vuorot, jolloin olette koneella ja näin pääsisit ainakin välillä ystävystymään netissä? On jokaisen vanhemman oma asia, ostaako nuorelle oman koneen, mutta laillisesti siihen ei ole mitään estettä. Joillakin voivat painaa vaakakupissa enemmän esimerkiksi taloudelliset asiat ja siksi (toisen) koneen hankkiminen jää tärkeämpien hankintojen varjoon. Sopiiko äidillesi, jos itse tienaat ja säästät pienillä töillä kotona tai tuttaviesi luona ansaitut rahat tietokoneeseen? Siihen voi mennä aikaa, mutta eihän ole pakko ostaa uutta tietokonetta, myös käytettykin voi olla ihan sopiva tavalliseen netin käyttämiseen. Nämä ovat kuitenkin sen verran isoja hankitoja, joista olisi hyvä jutella äidin kanssa aina ensin.

Kerroit kysymyksessäsi, että kavereita on vain netissä. Koetko, että sinua syrjitään jollakin tavalla esimerkiksi koulussa tai mahdollisissa harrastuksissa? Mikäli näin on, on hyvä puhua asiasta äidin ja esimerkiksi opettajan kanssa. Yksin ei ole kivaa olla, mutta olisihan se mukavaa, että olisi ystäviä niin arkielämässä kuin virtuaalisestikin.  Ehkäpä äitisi yrittää kannustaa sinua hankkimaan kavereita arjessa, jotta sosiaaliset taitosi pysyvät yllä myös jatkoa ajatellen. Jos mietitte vielä kompromissia, voisihan yksi vaihtoehto olla sellainenkin, että aloitat(te) jonkin harrastuksen, jossa tapaa uusia ihmisiä ja tämän vastapainoksi saat myös tutustua uusiin ystäviin netissä.

Vai tarkoititko kenties, että äitisi kieltää sinulta kaverit kokonaan? Tässä tapauksessa olisi kerrottava jollekin toiselle aikuiselle ja miettittävä, voisitteko yhdessä puhua äidillesi, jos hän kieltäisi sinulta kokonaan kaverit niin netissä kuin arjessakin.

Olet varmasti ihana ja rakas tyttö äidillesi eikä hän halua, että sinuun sattuisi koskaan. Osoita fiksulla käyttäytymisellä, että sinuun voi luottaa ja miettikää, jos pääsisitte johonkin kompromissiratkaisuun. Toivottavasti löydät jotain kautta kavereita ja elätte äitisi kanssa sopusoinnussa tästä lähtien. Kivaa kevättä sinulle ja äidillesi! Toivoo Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

Riippuu ihan keiden kanssa juttelee. Kyllä netti on täynnä vaaroja, mutta se on vaan netti. Jos joku tulee aukomaan päätään nii ei välitä tai sanoo vaan "ok"