auttakaa

Moi oon 17vuotias tyttö oon syntyny suomessa mut kansalaisuudeltani olen virolainen. Oon ollut 3vuotta todella madentunut, oon satuttanut itseäni ja ajatellut montakin kertaa kuolemaa. Tunnen itteni ahdistuneeksi ja vangituksi enkä tunne olevani onnellinen. Mun lapsuudessa on ollut paljon traumaattisia asioita jotka seuraa mua vielä tänäkin päivänä. Mun koulu menee huonosti, opintotukea halutaan varmaan veloittaa multa takaisin koska opinnot eivät etene. Mua ahdistaa asua kotona koska puol-isä on alkoholisti ja vanhemmat riiteleväy usein joka purkautuu minuun ja otan asioita tosi henkisesti mikä johtaa itsensäsyyttelyyn ja mun huonoon oloon. Kavereita mulla on mutta ei ystäviä. Mulla ei oo ketään kelle voin puhua tai purkaa oloani että helpottais tai ketään kuka olisi mun tukena. Oon kokeillut terapeutteja ja vaikka mitä mutta ahdistus on liian iso. Haluan siis pois kotoa haluan muuttaa yksin asioita haluan tuntee oloni vapaaksi ja antaa aikaa itselleni ja elää itseäni varten mikä kuulostaa tosi itsekkäältä mut mä oon henkisesti ja fyysisesti tosi väsynyt ja mun elämän halu vaan vähenee ja vähenee. haluaisin yksiön koulun luota niin ehkä sekin helpottaisi jos olisi vähän lyhyempi matka. Mutta entiedä miten sen voin hankkia tai mistä saisin rahaa asumiseen kun vanhemmat eivät minua elättäisi :( voisitteko auttaa mua

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moi!

Kiitos kysymyksestäsi! Onpa ikävää kuulla, että sinulla on ollut kaikenlaista murhetta elämässäsi. On hyvä, että otit meihin yhteyttä ja uskalsit kertoa täällä asioistasi.

Et kuulosta lainkaan itsekkäältä, on ymmärrettävää, että sinun iässäsi haluaa muuttaa pois kotoa. Et ole isäpuolesi hoitaja ja sinulla on oikeus muuttaa omillesi, mikäli koet sen tekevän terveydellesi hyvää. Itsenäinen asuminen tuo mukanaan erilaisia velvollisuuksia ja menoja, joten on hyvä, että lähdit jo valmiiksi miettimään rahatilannettasi. Sinulla on luultavasti oikeus Kelan kautta saataviin eri tukiin. Joihinkin niistä voi vaikuttaa huoltajan tulot, mutta eri laskureiden kautta voit ottaa selvää, olisiko huoltajan tuloilla sinun tilanteessasi vaikutusta. Opintotukea jo toistaiseksi saatkin, mutta tämän linkin kautta löydät linkit opintotuen lisäksi myös muun muassa opintorahaan ja asumislisään liittyviä tietoja. Mikäli nämä tulot eivät riitä, voit tarkastella vielä toimeentulotuen mahdollisuutta. Joissain tapauksissa Kela voi myöntää toimeentulotukea muuttokustannuksiin tai vuokravakuuteen. Ota yhteyttä rohkeasti Kelaan ja kysy, millaisia vaihtoehtoja sinulla on saada tukia. Kela on koonnut ihan sinua varten myös opiskelijoille tarkoitetun tietopaketin, johon pääset täältä.  

Lisäksi kannattaa miettiä, voisiko koulun ohella ottaa ilta- tai viikonlopputyön, josta saisi rahaa asumiseen sekä elämiseen. TE-palvelujen sivuilta näet tällä hetkellä avoimina olevia työpaikkoja, myös itse voit kysellä ympäristössäsi, olisiko jollakin antaa työtä esimerkiksi pihatalkkarina, lastenhoitajana, iäkkäiden kauppa- tai apteekkiapuna tai vaikkapa koiranulkoiluttajana. Voit halutessasi tutustua myös Nuortenelämän Oma talous- ja Omaan kotiin -artikkeleihin, jotta saat laajempaa kuvaa, mihin kaikkeen tulee varautua omaan kotiin muutettaessa.  

Omaa asuntoa voi kysellä mahdollisten perhetuttujen tai omien kavereiden kautta. Myös netti- ja lehti-ilmoituksia kannattaa selata päivittäin. Hoasin sivuilta voit löytää erilaisia asumisvaihtoehtoja ja lisää löydät googlettamalla esimerkiksi "opiskelija-asunnot pääkaupunkiseutu". Lisäksi joillain oppilaitoksilla on omia opiskelija-asuntoja, joten tarkista, voisiko koulullasi olla tarjolla jotakin asumispaikkaa. Soluasunnot ovat halvempia kuin yksiöt, joten niitäkin voi ensihätään harkita, kunnes saa rahaa enemmän säästöön.

Voit tutkia, olisitko oikeutettu koulumatkatukeen, sitten kun löydät itsellesi sopivan asunnon. Ota huomioon, että muuttaessasi pois kotoa alaikäisenä sinulla tulee olla huoltajan suostumus kirjallisena. Toivotaan, että tämä kuitenkin onnistuu. Olisiko sinulla jotakuta perhetuttua, joka voisi toimia tukenasi, kun kerrot huoltajallesi? Myös opettajalle, kuraattorille, terveydenhoitajalle tai koulupsykologille kannattaa jutella huolistasi. He osaavat valaa sinuun uskoa ja heiltä saat tukea vaikeissa tilanteissa. Heidän kanssaan on hyvä keskustella myös opintojesi etenemisestä. Voisiko sinulle sopia oman henkilökohtaisen oppimissuunnitelman laatiminen?

Oletko hakenut apua masennukseesi tai itsetuhoisiin ajatuksiisi nyt hiljattain? Sinua varmasti hyödyttäisi paljon, jos hakisit apua näiden tilanteiden hoitamiseen terveydenhoitajalta tai psykologilta. On hyvä, että aiemmin oletkin jo käynyt terapeutilla, mutta olisi sinun etusi mukaista, jos jatkaisit noita käyntejä. Terapeuttia voi vaihtaakin, jos siltä tuntuu. Myös Nuorten Mielenterveystalon kautta löydät paljon tietoa sekä auttavia tahoja niin omalta paikkakunnaltasi kuin valtakunnallisesti.  Lisäsin paikka -ja palveluhakuun oman kotipaikkakuntasi, mutta voit laajentaa sekä tarkentaa halutessasi hakua. Sivuilta löytyviä omahoito-oppaitakin kannattaa testata. Ne voivat pitkällä aikavälillä saada sinut voimaan paremmin yhdessä lääke- tai keskusteluavun kanssa. Sekasin247 -chatissa tai Kriisipuhelimessa voit myös käydä juttelemassa, jos joskus tuntuu ahdistavalta.

On hienoa kuulla, että sinulla on edes kavereita, vaikka koetkin, etteivät he ole ihan ystävien tasolla. Mikäli haluat juttuseuraa ja uusia tuttavuuksia, voit käydä esimerkiksi Tyttöjen Talolla katsomassa, millaisia kivoja ihmisiä sieltä löytyy. 

Alkoholismi on vakava sairaus ja koskettaa koko perhettä. Olisi hyvä, jos pystyisit itse tai jonkun muun avustuksella puhumaan omista tunteistasi kotona. Tämä kuitenkin saattaa olla vaikeaa. Sinua voisi hyödyttää Al-Anon, joka tarjoaa vertaistukea alkoholistien läheisille. Et ole tilanteessasi yksin ja heidän kauttaan voit saada apuja ja neuvoja kotona olevan tilanteen ratkaisemiseksi. 

Et ole syyllinen vanhempiesi riitoihin ja sinut tulisikin jättää niistä pois. Jos tilanne äityy pahaksi ja et uskalla sanoa vastaan, lähde vaikkapa pienelle kävelylle tai mahdollisuuksien mukaan mene omaan huoneeseesi hetkeksi, kunnes tilanne rauhoittuu. Et maininnut, onko teillä kotona henkeä uhkaavia tilanteita, mutta sellaisissa tapauksissa soita hätänumeroon (112). Sinulla on myös oikeus tehdä itsestäsi lastensuojeluilmoitus, jolloin sosiaalihuolto tutkii, millaisia tukipalveluja teidän perheenne voisi tarvita.

Olet arvokas nuori ihminen ja toivon, että kaikki muuttuisi vielä hyväksi. Tsemppiä sekä onnea itsenäiseen elämään ja oman kodin rakentamiseen! Parempaa jatkoa sinulle toivoen, Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja -Nuortenelämä.fi

kelasta toimeentulotukea sekä takuuvuokra hakemus sekä omalta paikkakunnalta/opiskelu paikkakunnalta nuorisoasuntoon asuntohakemus. Näin se meillä toimi ja asunto tuli.