Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 08/22/2019 - 14:33
Moikka! Voit saada vinkkejä tilanteeseesi tästä artikkelista: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.
Tässä myös joitakin vinkkejä ikäisellesi sopivista töistä Espoossa:
-Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi.
-Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta nuoret voivat saada keikkatöitä: www.workpilots.fi.
-Voit saada töitä opiskelijoille tarkoitetun Tiitus-työnhakusovelluksen avulla: www.tiitus.fi/opiskelijalle.
-Voit kysyä töitä 4h-yhdistykseltä: www.pks4h.fi.
-Voit etsiä töitä myös näiden sivujen avulla: Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi, TE-palvelut, Oikotie.fi, Monster.fi, Duunitori.fi.
-Töitä opintojen ohelle voi hakea myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta.
-Työmahdollisuuksia kannattaa kysellä myös tutuilta.

Jos kaipaat lisää neuvoja/apua työnhakuun, voit käydä keskustelemassa tilanteestasi Espoon Ohjaamotalossa: www.espoo.fi/ohjaamotalo.
Tsemppiä työnhakuun! :) T. Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 05/20/2019 - 02:10
Hei,olen 15 vuotias poika Vantaalta ja etsin jotain fyysistä työta osaisko joku ehdottaa jotain.On myös aikasempaa työkokemusta.
Ke, 05/29/2019 - 13:29
Hei, kiva että etsit töitä! Kokemuksestasi on varmasti hyötyä työpaikan saamisessa! Lue vinkit ikäisillesi sopivista töistä täältä: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle. Sivulta löydät myös eri hakukoneita, joiden kautta voit etsiä avoimia työpaikkoja. Kannattaa myös olla rohkea ja ottaa yhteyttä suoraan sinua kiinnostavaan työpaikkaan. Voit kertoa hieman itsestäsi ja kiinnostuksestasi työpaikkaa kohtaan ja kysyä, onko sinun mahdollista työllistyä kyseiseen paikkaan. Työhaastatteluun kannattaa aina valmistautua hyvin.

Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta voi päästä keikkatöihin vaikkapa urheiluseuroihin: www.workpilots.fi. Osoitteessa pikaduuni.fi voit valita kaupungiksi Vantaan ja jättää työhakemuksen. Voit hakea sitä kautta mm. siivoustöitä, pihatöitä tai pieniä remonttitöitä. Voit päästä töihin myös 4h-yhdistyksen kautta: www.pks4h.fi.
Saat lisää neuvoa sekä apua työnhakuun Ohjaamosta: ohjaamot.fi/web/ohjaamo-vantaa. Palvelu on maksutonta.

Tsemppiä työnhakuun, toivottavasti tärppää! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Pe, 03/01/2019 - 03:44
Voiko 13 vuotiaana päästä töihin
Pe, 03/01/2019 - 16:23
Alle 14-vuotiasta ei voida vielä palkata töihin. Poikkeuksena: Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. Lue vinkkejä yllä olevasta artikkelista!

Lisäksi, 13-vuotias voidaan palkata töihin, mikäli hän täyttää saman vuoden aikana 14 vuotta. Sen ikäinen saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Kouluvuoden aikana töitä voi tehdä yhteensä 12 tuntia viikossa. Lue lisää yllä olevasta artikkelista.

13-vuotiaana on mahdollista tienata taskuraa esimerkiksi kolaamalla pihan lumesta, leikkaamalla nurmikkoa tai tekemällä muita pihatöitä, auttamalla kotitöissä tai vaikkapa ulkoiluttamalla lemmikkejä. Syksyllä voi hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Lue lisää taskurahan tienaamisesta osoitteesta www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa.
Hauskaa viikonloppua! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 11/18/2018 - 15:09
Hei! Olen 17 vuotias tyttö, ja etsin töitä Kuopiosta kouluun jälkeen ja viikonlopuiksi.
Ti, 12/04/2018 - 11:14
Hei Kseniia! Mukava kuulla, että etsit töitä! Näiltä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen työhön liittyvistä artikkeleista saat paljon vinkkejä työnhakuun, joten niitä kannattaa lueskella! :)
Jos kaipaat apua työnhakuun, voit kysyä sitä vaikkapa omalta vanhemmalta tai muulta sinulle tutulta aikuiselta. Myös paikkuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti mielellään löytämään sinulle sopivan työpaikan opintojen oheen. Täältä löydät tietoa Kuopion nuorisopalveluista ja nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot: www.kuopio.fi/nuoret.

Tsemppiä työnhakuun! :)
Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
La, 11/03/2018 - 21:16
Hei!
Olen 15 vuotias poika Helsingistä.
Onko mahdollista mennä töihin viikonloppuisin tai jopa koulun jälkeen. Olen itse ettinyt töitä mutta en ole löytäny.
To, 11/22/2018 - 09:45
Hei Kiyan! Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Kyllä vain, sinun on mahdollista mennä töihin viikonloppuisin ja/tai koulun jälkeen. Nämä Töitä 14-vuotiaalle -osion vinkit ja tiedot työnteosta pätevät myös sinuun, jos käyt vielä peruskoulua: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Työn tulee olla kevyttä ja sellaista, että se ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Koulun jälkeen voit tehdä enintään 2 tuntia töitä päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Vapaapäivinäsi sinun on mahdollista tehdä korkeintaan 7 tuntia töitä päivässä.

Näiltä muiltakin Elävää elämää -tietoalueilta, jotka liittyvät työnhakuun ja -tekoon, voit saada hyviä vinkkejä tilanteeseesi. Voit myös kysyä apua työnhakuun esim. huoltajaltasi tai Helsingin Ohjaamosta: http://ohjaamo.hel.fi/

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa loppuvuotta sinulle! :)
Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
To, 10/25/2018 - 22:12
Hei!
Olen Muzammil ja olen 14( vähän alle kaksi kuukautta niin täytän 15 )etsisin yhdeksi päiväksi töitä koulun kautta taksvärkkiin ajatus on siis se että oppilas menisi töihin päivän ajan johonkin josta saisi min. 15€ ja auttamiskohde on Indonesiassa oleva Yayasan lapsikoti. Olisi kiva saada jostain töitä ja auttaa muita jotka ovat avun tarpeessa.
Muzammil Mumtaz

Sivut