Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että oppivelvollisuus on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin. Niillä neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta.

Käy lukemassa lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi -nettisivuilta.

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään. Sivulta voit löytää vastauksen siihen, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 23.03.2021.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Pe, 03/01/2019 - 16:23
Alle 14-vuotiasta ei voida vielä palkata töihin. Poikkeuksena: Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla. Lue vinkkejä yllä olevasta artikkelista!

Lisäksi, 13-vuotias voidaan palkata töihin, mikäli hän täyttää saman vuoden aikana 14 vuotta. Sen ikäinen saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Kouluvuoden aikana töitä voi tehdä yhteensä 12 tuntia viikossa. Lue lisää yllä olevasta artikkelista.

13-vuotiaana on mahdollista tienata taskuraa esimerkiksi kolaamalla pihan lumesta, leikkaamalla nurmikkoa tai tekemällä muita pihatöitä, auttamalla kotitöissä tai vaikkapa ulkoiluttamalla lemmikkejä. Syksyllä voi hankkia taskurahaa marjoja poimimalla. Lue lisää taskurahan tienaamisesta osoitteesta www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa.
Hauskaa viikonloppua! :) Terkuin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 11/18/2018 - 15:09
Hei! Olen 17 vuotias tyttö, ja etsin töitä Kuopiosta kouluun jälkeen ja viikonlopuiksi.
Ti, 12/04/2018 - 11:14
Hei Kseniia! Mukava kuulla, että etsit töitä! Näiltä Nuortenelämä.fi-palvelun Elävää elämää -tietoalueen työhön liittyvistä artikkeleista saat paljon vinkkejä työnhakuun, joten niitä kannattaa lueskella! :)
Jos kaipaat apua työnhakuun, voit kysyä sitä vaikkapa omalta vanhemmalta tai muulta sinulle tutulta aikuiselta. Myös paikkuntasi nuorisotyöntekijät auttavat sinua varmasti mielellään löytämään sinulle sopivan työpaikan opintojen oheen. Täältä löydät tietoa Kuopion nuorisopalveluista ja nuorisotyöntekijöiden yhteystiedot: www.kuopio.fi/nuoret.

Tsemppiä työnhakuun! :)
Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
La, 11/03/2018 - 21:16
Hei!
Olen 15 vuotias poika Helsingistä.
Onko mahdollista mennä töihin viikonloppuisin tai jopa koulun jälkeen. Olen itse ettinyt töitä mutta en ole löytäny.
To, 11/22/2018 - 09:45
Hei Kiyan! Hienoa, että otat selvää sinua mietityttävistä asioista. Kyllä vain, sinun on mahdollista mennä töihin viikonloppuisin ja/tai koulun jälkeen. Nämä Töitä 14-vuotiaalle -osion vinkit ja tiedot työnteosta pätevät myös sinuun, jos käyt vielä peruskoulua: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Työn tulee olla kevyttä ja sellaista, että se ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Koulun jälkeen voit tehdä enintään 2 tuntia töitä päivässä. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia. Vapaapäivinäsi sinun on mahdollista tehdä korkeintaan 7 tuntia töitä päivässä.

Näiltä muiltakin Elävää elämää -tietoalueilta, jotka liittyvät työnhakuun ja -tekoon, voit saada hyviä vinkkejä tilanteeseesi. Voit myös kysyä apua työnhakuun esim. huoltajaltasi tai Helsingin Ohjaamosta: http://ohjaamo.hel.fi/

Tsemppiä työnhakuun ja mukavaa loppuvuotta sinulle! :)
Terkuin, Riina - Nuortenelämä.fi
To, 10/25/2018 - 22:12
Hei!
Olen Muzammil ja olen 14( vähän alle kaksi kuukautta niin täytän 15 )etsisin yhdeksi päiväksi töitä koulun kautta taksvärkkiin ajatus on siis se että oppilas menisi töihin päivän ajan johonkin josta saisi min. 15€ ja auttamiskohde on Indonesiassa oleva Yayasan lapsikoti. Olisi kiva saada jostain töitä ja auttaa muita jotka ovat avun tarpeessa.
Muzammil Mumtaz
Pe, 11/16/2018 - 13:15
Hei!
Hienoa, että haluat auttaa muita! Mukavaa myös, että etsit itsellesi työpaikkaa taksvärkkipäiväksi. Sinun kannattaa aluksi miettiä, mihin työpaikkaan haluaisit päästä kaikista eniten. Sitten sä voit olla suoraan yhteydessä sinne vaikkapa puhelimitse tai soittamalla taikka käymällä paikan päällä kyseisessä paikassa. Kerro itsestäsi ja taksvärkkipäivästä ja voit myös perustella, miksi tahdot juuri kyseiseen paikkaan töihin taksvärkkipäiväksi. Uskon, että sinut otetaan varmasti mielellään vastaan!

Voit myös kysyä apua ja vinkkejä esimerkiksi opettajaltasi, paikkakuntasi nuorisotyöntekijältä, huoltajaltasi tai joltakin muulta sinulle tutulta aikiuselta.

Ihanaa loppuvuotta sinulle! :) Terkuin, Riina
Ti, 10/23/2018 - 18:35
Hei! Olen 14-vuotiast poika Vantaalta. Olisiko mahdollista tehdä jotain töitä viikonloppusin ja vapaa ajallani.
Koska tarvitsesin rahaa.
To, 11/08/2018 - 14:46
Hei Kevin! Kyllä vain se on mahdollista! :) Hienoa, että pyrit itse ansaitsemaan tarvitsemasi rahat. Täältä Töitä 14-vuotiaalle osiosta saat hyviä vinkkejä ikäisellesi sopivista töitä ja sieltä löytyy myös erilaisia kanavia, joiden kautta voit etsiä töitä: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle.

Lisäksi voit kysyä apua työnhakuun esimerkiksi vanhemmiltasi tai vaikkapa Vantaan kaupungin nuorisotyöntekijöiltä. Tässä linkki Vantaan kaupungin sivuille, joilta löytyy neuvoa ja apua tarjoavia tahoja nuorille: http://www.vantaa.fi/vapaa-aika/nuoret/tukea_neuvoa_ja_apua.

Tsemppiä työnhakuun! T. Riina
Ti, 10/16/2018 - 22:07
Moi! Olen 13-vuotias tyttö Kuopiosta, haluaisin jonkinlaisen työn, että voisin ansaita rahaa. Olen tietoinen siitä että alle 14 vuotiaita ei voi palkata töihin. Mutta olisiko mitään muuta, mitä voisin tehdä ansaitakseni tarvitsemani rahat? Lähiseudulla kukaan ei myöskään tarvitse lapsenvahtia tai mitään tämän kaltaista.

Sivut