Omaan asuntoon

Olen 14-vuotias ja käyn siis 8.luokkaa. Onko 16-vuotiaana mahdollista muuttaa omaan asuntoon vaikka vanhemmat asuisi samalla paikkakunnalla? Mitkä laskut jäisi minulle? Mitä äiti maksaisi? Saisinko mistään rahaa ja kuinka paljon? (Äitini eikä isäni käy töissä). Haluisin muuttaa omaan kotiin tai kaverin kanssa kämppiksiksi vaikka kotonakin on hyvä olla mutta haluaisin ottaa haasteita. Olen ajatellut mennä lukioon peruskoulun jälkeen.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Moikka "ihminen" ja kiitos kysymyksestäsi! Hienoa, että olet lähtenyt selvittämään asumismahdollisuuksia jo hyvissä ajoin!

Omaan kotiin muuttaminen on aina iso askel kohti itsenäisempää elämää. Sinun on mahdollista muuttaa omaan kotiisi joko yksin tai kämppiksen kanssa 16-vuotiaana, vanhempien asuinpaikkakunnan ei pitäisi vaikuttaa asunnon tai tukien saamiseen. Koska 16-vuotias on kuitenkin lain edessä alaikäinen, tulee huoltajan allekirjoittaa joko vuokrasopimus tai antaa suostumuksensa erillisellä liitteellä.

Sinulla luultavastikin olisi oikeus asumislisään, mutta lisän saamiseen liittyy tiettyjä ehtoja, joihin voit tutustua Kelan sivuilta: http://www.kela.fi/opintotuki-asumislisa . Valitettavasti alle 17-vuotias ei voi saada opintorahaa, sillä 16-vuotias on oikeutettu vielä lapsilisään. Lisää voit lukea opintorahasta täältä: http://www.kela.fi/opintotuki-opintoraha . Kelan myöntämiin tukiin tai lisiin vaikuttavat myös vanhempien tulot, jotka katsotaan aina tapauskohtaisesti. Luultavasti sinun tapauksessasi vanhempiesi saamat mahdolliset tuet eivät vaikuttaisi ollenkaan -tai ainakaan paljon- saamiisi tukiin. Koska tukiin ja lisiin vaikuttavat muutamat muutkin asiat, kannattaa laskea vaikka yhdessä vanhempien kanssa Kelan laskurien avulla, paljonko pystyisit saamaan tukia. http://www.kela.fi/laskurit Ihanteellisessa tilanteessa pystyisit kustantamaan omat menosi omista palkkatuloistasi, mutta noin nuorena on hyvä pääasiassa keskittyä kouluun ja miettiä, pystyisikö esimerkiksi viikonloppuisin tekemään töitä tai kesäisin tienaamaan rahaa talteen. Voit olla yhteydessä myös Jämsän sosiaalitoimistoon ja selvittää, olisiko sinulla oikeutta toimeentulotukeen. http://www.jamsa.fi/asiointi-ja-neuvonta

Oman asunnon vuokraamisen lisäksi menoja syntyy myös muista asioista, kuten esimerkiksi sähköstä, vedestä, kotivakuutuksesta, puhelinlaskusta, mahdollisista harrastuksista ja sitten tietenkin ruoasta sekä hygieniatuotteista tai muista päivittäin tarvittavista tuotteista. Myös lukion kirjoista tms. oppimateriaalista saattaa syntyä kustannuksia, mutta tämä on lukiokohtaista. Jos on mahdollista, voi jo valmiiksi selvitellä esimerkiksi opinto-ohjaajan kanssa, millaisia kustannuksia lukiosta voi syntyä.

On vaikea ulkopuolisena sanoa, mitkä laskut jäisivät sinulle, sillä se on viime kädessä sinun ja vanhempiesi välinen asia. Jotkut nuoret pyrkivät maksamaan kaikki laskut, mutta se voi osoittautua ilman kunnon tuloja hankalaksi. Siksi olisi hyvä, jos asiasta juteltaisiin kotona jo valmiiksi, niin pystyy jo näin etukäteen kartoittamaan, onko itsenäiseen elämiseen vielä varaa.

Mukavaa kuulla, että viihdyt kotonakin. Kuinka äitisi ja isäsi suhtautuvat tulevaisuuden suunnitelmiisi? Koska itsenäisessä elämässä riittää haasteita, on hyvä jo valmiiksi miettiä, millaisia tukiverkkoja itsellä on ja kenen puoleen kääntyy, jos jokin tuntuu vaikealta. Yksin ei tarvitse pärjätä ja siksi kannattaakin konsutoida mahdollisimman monen alan taitajaa ja tietäjää. Koska itsenäinen elämä on suuri elämänmuutos, on sitä hyvä miettiä rauhassa. Demin sivuilla on leikkimielinen lista, johon on kerätty eri merkkejä siitä, milloin tietää olevansa valmis muuttamaan pois kotoa. Tässä linkki: http://www.demi.fi/lehti/artikkelit/10-merkkia-etta-olet-valmis-muuttamaan-pois-kotoa . Voit myös sivuillamme tutustua Elävää elämää -osion alta "Omaan kotiin"- ja "Oma talous"-tieto-osioihin. Lisäksi Jämsän kaupungin sivuilla on nuorille tarkoitettu oma tietopankki, josta löytää muun muassa tietoa eri asumismuodoista: http://www.jamsa.fi/nuoriso/tietopankki?showall=1 .

Vaikutat vastuuntuntoiselta ihmiseltä, kun olet jo nyt ottanut selvää itsenäiseen elämään liittyen. Toivottavasti löydät mukavan kodin itsellesi, tulipa sen aika parin vuoden päästä tai myöhemmin. Onnea uuteen elämänvaiheeseen sinulle ja hyvää loppusyksyä!

Maija, sosionomi/seksuaalineuvoja - Nuortenelämä.fi

Hei! Asun itse koulun tiloissa, mutta on todellakin mahdollista muuttaa omilleen. Meinaan itse muuttaa tästä lähiaikoina ja olemme sopineet porukoitten kanssa, että he maksavat alkuun laskut. Kannattaa tietenkin pyytää kaikkia tukia mitä on saatavilla ja tarvitsee :)