Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
To, 09/03/2020 - 14:59
Moi! Kielitaito on varmasti eduksesi työnhaussa. Jos kaipaat tietoa ja vinkkejä työnhakuun, suosittelen tsekkaamaan nämä sivut:
www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle
ja
www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo

Jos tahdot henkilökohtaisempaa ohjausta työnhakuun, suosittelen sinua olemaan yhteydessä paikkakuntasi Ohjaamoon. Ohjaamojen yhteystiedot löytyy osoitteesta:
https://ohjaamot.fi

Tsemppiterkuin, Riina
Ma, 08/10/2020 - 12:05
Hei olen 14-vuotias poika ja etsin töitä Imatran alueella ja puhun myös hyvin venäjää.
To, 09/03/2020 - 14:50
Hei Elias! Kielitaidostasi on varmasti etua työnhaussa. :)
Jos kaipaat tietoa tai vinkkejä työnhakuun ikäisenäsi, niitä löytyy paljon tältä Töitä 14-vuotiaalle -sivulta: https://www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle. Suosittelen tsekkaamaan!

Jos sinulla on jotain kysyttävää työnhakuun liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: https://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa. Kysymyksiin vastataan viiden arkipäivän kuluessa.

Kivaa syksyä! T. Riina
Su, 08/02/2020 - 20:06
hei olen 15v ja kohta 16 kahden kuukauden kuluttua. Haluan olla työssä jolloin tulee mieleen minkä lainen on työ elämä
To, 09/03/2020 - 14:21
Hei!
Kiva kuulla, että haluat töihin. Voit lukea yllä olevassa jutussa olevien linkkien takaa tietoa siitä, millaista on työelämä ja mitä kaikkea siihen liittyy. :)
Jos tarvitset neuvontaa tai lisää tietoa työelämään liittyen, voit kirjoittaa kysymyksesi Kysyttävää-palstalle: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa

Jos tarvitset apua työnhaussa, paikkakuntasi nuorten tieto- ja neuvontapalvelu tai Ohjaamo auttaa sinua. Etsi paikkakuntasi palveluja, jotka tarjoavat sinulle henkilökohtaista ohjausta: www.nuortenelama.fi/ihmiset-ja-osoitteet

Onnea työnhakuun! Terveisin, Riina
Ma, 04/20/2020 - 22:58
Olen 14 v. Täytän pian 15. Puhun venäjäksi sujuvasti. Etsin töitä Kuopiosta viikonloppuisin.
Haluan ansaita rahaa ja voin työskennellä useissa pienissä osa-aikaisissa töissä, kuten postin toimittamisessa, töissä jossain kaupassa, istua lasten kanssa, kävellä eläinten kanssa jne.
Ti, 04/21/2020 - 11:00
Hei! Kiva kuulla, että etsit töitä. Oletkin jo hyvin miettinyt, millaisia työtehtäviä voisit tehdä. Sitten vain hakemuksia tekemään! Jos kaipaat tietoa tai neuvontaa työnhakuun, voit olla yhteydessä alueesi tieto- ja neuvontapalvelu Po1nttiin: www.po1nt.fi.
Voit myös halutessasi kirjoittaa kysymyksen Kysyttävää-palstalle, johon Po1ntin Sanni vastaa sinulle viiden arkipäivän kuluessa: www.nuortenelama.fi/kysyttavaa.

Tsemppiä työnhakuun! Terkuin, Riina
Su, 11/24/2019 - 23:44
Hei olen 16.v Espoosta etsin työpaikkaa tammikuuhun asti, mutta on hankala löytää työpaikkaa tän ikäisenä.
Ke, 12/04/2019 - 09:13
Hei,
lyhytkestoiseen työhön suosittelen tutustumaan keikkatyösovelluksiin kuten WorkPilots, jonka kautta voit hakea pieniin keikkaluonteisiin töihin. Voit myös hakea esimerkiksi jakajaksi.fi kautta jakamaan mainoksia ja kaupunkilehtiä. Voit myös käydä suoraan kysymässä esimerkiksi kaupoista, olisiko heillä tarvetta kausiapulaiselle näin joulun aikaan.

terveisin,
Nuorten elämä Espoo
Pe, 11/22/2019 - 23:20
Moi
Olen 13v poika Helsingistä ja etsisin itselleni töitä. Minua ei kiinosta minkälainen työ se on kunhan saa rahaa. Olisi kiva saada edes joku työ. :)

Sivut