Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että oppivelvollisuus on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin. Niillä neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta.

Käy lukemassa lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi -nettisivuilta.

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään. Poimi vastaukset ehkä sinuakin mietityttäviin kysymyksiin tutustumalla 17-vuotiaan Hildan tarinaan. Jutussa kerrotaan, kuinka Hilda on päässyt ensimmäiseen työpaikkaansa ja mitkä perusasiat tulee ottaa huomioon työnhaussa ja -teossa. Lisäksi saat vastauksen siihen, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan. Tästä pääset Hildan mukana tutustumaan työelämän ulottuvuuksiin.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 11.9.2019.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ke, 11/20/2019 - 12:09
Moikka! Ilta- ja viikonlopputyö -sivulta (www.nuortenelama.fi/ilta-ja-viikonlopputyo) löydät eri hakukoneita ja erilaista työn hakuun liittyvää tietoa. Lisäksi voit käydä kysymässä alueesi palveluista, esimerkiksi ruokakaupoista, Postista jne. löytyisikö sieltä työpaikkaa.
Kannattaa myös kysyä sukulaiset ja tuttavat läpi, löytyisikö heiltä jotain työtä.
Onnea työnhakuun!
Marja-Leena
Ke, 11/06/2019 - 21:25
Moi! Olen 14-vuotias tyttö, ja etsin töitä Jyväskylästä viikonloppuisin. Aihealueena eläimet ja niiden hoito kiinnostaa!
To, 11/07/2019 - 08:54
Hei Isla!
Jyväskylässä toivomaasi eläintenhoitoon liittyvää viikonlopputyötä voisi löytyä Jyvässeudun 4H yhdistyksen kautta: https://jyvaskyla.4h.fi/toita/
Kannattaa kysyä asiaa tarkemmin suoraan 4H:lta, niin he osaavat kertoa, kuinka lemmikinhoitajaksi voisi päästä. Puhelinnumero 040 585 6605 (ma,ke ja to klo 9-14) ja sähköpostiosoite tyopalvelu(ät)jyvasseudun4h.fi

Toinen vaihtoehto ikäisellesi voisi olla 4H-yrittäjäksi ryhtyminen: https://jyvaskyla.4h.fi/4h-yritys/mikaon/
4H-yrittäjä saa apua ja tukea yrityksen asioiden hoitoon 4H-yhdistyksestä ja silloin voisit tarjota lemmikinhoitoa ja halutessasi myös muita vastaavia palveluita omatoimisesti asiakkaille. Yrityksen perustamisesta kiinnostuneille nuorille on tulossa kurssi ke-to 27.-28.11. klo 16:30-19:30, mikäli tällainen mahdollisuus sinua innostaa.
Lisätietoa 4H-yrityksestä voit kysyä vielä suoraan puhelimitse 044 770 8508 tai sähköpostilla nuorisotoiminta(at)jyvasseudun4h.fi.

Terveisin,
Rita / Nuorten Jyväskylä
Ke, 10/30/2019 - 18:35
Hei. Oon 16v poika kalajoelta ja hankin joululoma töitä saadaakseni rahaa kouluun varten. Mielellään menisin kaupaan töihin.
Ma, 11/11/2019 - 18:54
Moi! Voisit selvittää alueesi kaupat ja mennä paikan päällä käymään. Voit esitellä itsesi ja kysyä kaupan työntekijältä kauppiaan yhteystietoja tai voiko päästä samoin tein hänen juttusille.
Kannattaa myös pitää mieli avoimena muillekin työvaihtoehdoille, koska näin joulun alla kiireapua voidaan tarvita muuallakin, esimerkiksi Postissa. Kannattaa myös kysellä kaikki tutut ja sukulaiset läpi, josko heillä olisi vinkata työpaikkaa.

Erilaiset hakukoneet, joita löytyy esimerkiksi Töitä 15-vuotiaalle -osiosta (www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle), auttavat työn etsimisessä. Samalla sivulla on myös tietoa yli 15-vuotiaan työajasta ja -sopimuksista.

Onnea työnhakuun!
Marja-Leena
Pe, 10/18/2019 - 15:24
Hei!
Olen 13 vuotias tyttö Kannuksesta ja yritän etsiä palkallista työtä lapsenvahtina,
Mistä saisin töitä?
Pe, 10/18/2019 - 15:44
Hei!
Valitettavasti alle 14-vuotiasta ei voida vielä palkata töihin. Voit etsiä lastenhoitotöitä täytettyäsi 14 vuotta osoitteessa babysits.fi. Myös 4H-yhdistyksen kautta nuoret voivat tehdä lastenhoitotöitä: https://4h.fi/toita/hanki-toita/.
Nyt kun olet vielä 13-vuotias, voit kysyä sukulaisiltasi, muilta läheisiltäsi, naapureilta ja tutuiltasi, joilla on lapsia, voisitko vahtia lapsia silloin tällöin sopivaa rahasummaa vastaan.

Terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 08/11/2019 - 14:37
Moi!
Oon 16-vuotias tyttö Espoosta ja yritän ettiä opiskelun ohelle töitä mutta se on vaikeaa tän ikäisenä, tuntuu siltä että mistään ei löydy... oisko mitään vinkkejä?
To, 08/22/2019 - 14:33
Moikka! Voit saada vinkkejä tilanteeseesi tästä artikkelista: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle.
Tässä myös joitakin vinkkejä ikäisellesi sopivista töistä Espoossa:
-Voit hakea lehdenjakajaksi: www.jakajaksi.fi.
-Voit tutustua Workpilots-sovellukseen, jonka kautta nuoret voivat saada keikkatöitä: www.workpilots.fi.
-Voit saada töitä opiskelijoille tarkoitetun Tiitus-työnhakusovelluksen avulla: www.tiitus.fi/opiskelijalle.
-Voit kysyä töitä 4h-yhdistykseltä: www.pks4h.fi.
-Voit etsiä töitä myös näiden sivujen avulla: Avointyöpaikka.fi, Indeed.fi, TE-palvelut, Oikotie.fi, Monster.fi, Duunitori.fi.
-Töitä opintojen ohelle voi hakea myös henkilöstövuokrausfirmojen kautta.
-Työmahdollisuuksia kannattaa kysellä myös tutuilta.

Jos kaipaat lisää neuvoja/apua työnhakuun, voit käydä keskustelemassa tilanteestasi Espoon Ohjaamotalossa: www.espoo.fi/ohjaamotalo.
Tsemppiä työnhakuun! :) T. Riina | Nuortenelämä.fi
Ma, 05/20/2019 - 02:10
Hei,olen 15 vuotias poika Vantaalta ja etsin jotain fyysistä työta osaisko joku ehdottaa jotain.On myös aikasempaa työkokemusta.

Sivut