Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Työnteko alaikäisenä

15-vuotias saa solmia työsopimuksen vakituisesta työstä ja työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäiselläkin. Ehtona on, että perusopetuksen oppimäärä on suoritettu.

14-vuotias tai saman kalenterivuoden aikana 14 vuotta täyttävä saa työskennellä tilapäisesti tai korkeintaan puolet koulun loma-ajasta. Töiden on oltava kevyitä ja ne eivät saa vaarantaa nuoren terveyttä ja kehitystä. Työpäivän pituus saa olla enintään 7 tuntia. Ylityöt tai työskentely öisin eivät ole sallittuja.

Alle 14-vuotiasta ei voi palkata töihin. Tässä iässä on kuitenkin mahdollista tienata taskurahoja esimerkiksi leikkaamalla nurmikkoa tai ulkoiluttamalla lemmikkejä. Alle 14-vuotias voi esiintyä ja avustaa tilapäisesti taide- ja kulttuuriesityksissä tai niihin rinnastettavissa tapahtumissa aluehallintoviranomaisen poikkeusluvalla.

Alle 18-vuotiaalla ei saa teettää erityisen haitallisia töitä. Haitalliseksi katsotaan esimerkiksi työ, joka aiheuttaa kohtuutonta rasitusta tai sisältää suurta vastuuta omasta tai toisten turvallisuudesta. Jos nuori työskentelee ammattitaitoisen henkilön valvonnassa ja työ liittyy nuoren koulutukseen, tiettyjä erityisen haitallisia töitä on mahdollista tehdä. Tällaisia ovat esimerkiksi kuolleiden käsittely ja kuljetus sekä teurastustyö.

Ennen työsuhteen aloittamista kannattaa tutustua työsuojeluhallinnon sivuihin (avautuu uuteen välilehteen). Sivuilla neuvotaan työntekijää työsopimuksen solmimisesta aina sen päättämiseen saakka, työpaikan työsuojelutoiminnasta, ammattitaudeista ja muista tärkeistä ja huomioitavista seikoista. Lisäksi sivuilla annetaan toimintaohjeita ongelmatilanteisiin.

Esimerkkejä 14-vuotiaalle sopivista töistä löydät Finlexin nettisivuilta (avautuu uuteen välilehteen).

Lue lisää nuorten työnteosta Tyosuojelu.fi-sivustolta (avautuu uuteen välilehteen).

Terveellinentyö.fi-sivulla pääset kurkistamaan työelämään (avautuu uuteen välilehteen). Sivulta löydät tietoa siitä, mitä kaikkea työpaikalla voi kohdata, mitä oikeuksia ja velvollisuuksia nuorella työntekijällä on, miten innostua työstä, mitä on vuokratyö ja mitä tehdä, jos töissä kiusataan.

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi hmiset & osoitteet -valikon kautta.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Sivu päivitetty viimeksi 3.10.2022.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 10/04/2021 - 08:48
Heippa! 15-vuotiaana peruskoululaisena sinun on mahdollista tehdä sellaista kevyttä työtä, joka ei vahingoita terveyttäsi tai kehitystäsi eikä aiheuta haittaa koulunkäynnillesi. Esimerkkejä tällaisista töistä löytyy tältä sivulta: www.nuortenelama.fi/toita-14-vuotiaalle

Myös tästä sivusta voi olla sinulle hyötyä: www.nuortenelama.fi/toita-15-vuotiaalle - sivulta löytyy esimerkiksi linkkejä eri työnhakusivustoihin. Töitä voi myös hakea suoraan sinua kiinnostavasta paikasta, vaikka siellä ei olisikaan ilmoitettu avoimista työpaikoista. Monet tekevät amiksen ohessa esimerkiksi opiskeltavaan alaan liittyviä töitä iltaisin tai viikonloppuisin. Esimerkiksi kiireapulaisia, sijaisia, keikkatyöntekijöitä tai ilta- ja viikonlopputyöntekijöitä tarvitaan monella alalla, monessa työpaikassa.

Mukavaa syksyä! t. Riina | Nuortenelämä.fi
To, 06/24/2021 - 01:44
Moi! Minkä ikäisenä pystyy mennä jäätelökiskalle kesätöihin? Täytän nyt kesällä 13✨
Ma, 06/28/2021 - 09:45
Moi! Kiva kuulla, että työ jätskikiskalla kiinnostaa. Palkkatöihin voi päästä sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta. Eli sinä voisit päästä ensi vuonna esimerkiksi jäätelökiskalle töihin.
Hauskaa kesää! Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
To, 05/13/2021 - 16:05
Onko 12 vuotiialle mitään kesä töitä
Pe, 05/14/2021 - 10:37
Moikka! 12-vuotias ei valitettavasti voi vielä päästä kesätöihin.
Töihin voi päästä sinä vuonna, kun täyttää 14 vuotta. Voit kuitenkin tehdä jotain pieniä hommia esimerkiksi sukulaisille tai tutuillesi ja tienata sillä tavalla taskurahaa. Myös esimerkiksi sieniä ja marjoja poimimalla sekä pulloja ja tölkkejä keräämällä ja palauttamalla voi tienata kivoja summia.

Katso tältä sivulta vinkit taskurahan tienaamiseen: www.nuortenelama.fi/miten-saada-taskurahaa

Mukavaa viikonloppua! Aurinkoisin terveisin, Riina | Nuortenelämä.fi
Su, 03/28/2021 - 19:24
Hei olen 9 v ja säästän mopoon
Ti, 08/23/2022 - 23:09
Wow ketä kiinnostaa
Ma, 03/29/2021 - 13:05
Hei!
Hieno juttu, että olet jo nyt alkanut säästämään. Mopo ei ole halpa ostos. Kun olet ajoissa aloittanut säästämisen, sinulla voi olla jo tarvittavat rahat kasassa, kun täytät sen verran, että voit hankkia mopokortin ja mopon.

T. Sini – Nuortenelämä.fi
Ma, 02/08/2021 - 15:27
Olen 15- vuotias ja täytän parin viikon päästä 16, mutta kyselisin mistä löytäsin Vantaalta tai nurmijärveltä viikonloppu työn, joks olidi kaupan tai siivous- alan työtä
Ti, 02/09/2021 - 09:07
Moi Ellen!

Kannattaa kurkata vinkit täältä Nuortenelämä.fi:n artikkelista Ilta- ja viikonlopputyö. Kaupan- ja siivousalan töitä voit etsiä eri työnhaku sivustoilta, kuten:
- Duunitori.fi
- Oikotie.fi
- Avointyöpaikka.fi
Voit myös käydä paikkakuntasi Ohjaamossa juttelemassa, sieltä saat apua työn etsimiseen ja työnhakemiseen. Voit etsiä lähimmän Ohjaamosi ohjaamot.fi-sivuston kautta.

Tsemppiä työnhakuun ja synttäri onnittelut!:)

T. Sini – Nuortenelämä.fi

Sivut