Kysyttävää

Haluaisin kysyä onko normaalia jos äiti ja isäpuoli sanovat että on sairasta olla Skypessä enemmän kuin 3 tuntia, jos ainoat kaverit ovat siellä ja heille jutteleminen rauhoittaa ja auttaa jaksamaan? Ja onko normaalia että koulukodin sääntöjä otetaan käyttöön kotona?

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Hei

Kiitos viestistäsi ja kysymyksistäsi.

Äitisi ja isäpuolesi tarkoittavat varmasti hyvää sillä, että sanovat sinulle pitkistä Skypetyksistä. Ehkä se mitä juttelet ja teet kavereidesi kanssa Skypessä on heille vierasta ja siksi he ilmaisevat huolensa asiassa. Eli varmaan kannattaa kertoa heille lisää kavereistasi, joiden kanssa keskustelet Skypessä ja siitä miksi heidän kanssa jutteleminen on sinulle erityisen tärkeää.

Moniin kavereihin pidetään yhteyttä erilaisten kanavien kautta. Se on nopeaa, aikaa säästyy ja etäisyyskään kavereihin ei ole ongelma. Myös monista asioista on netissä helpompi keskustella kuin kasvotusten. On hyvä kuitenkin myös miettiä sitä olisiko paikallaan myös olla kavereita, joita tapaa ihan kasvotusten, IRL. Runsas tietokoneen ja erilaisten päätelaitteiden käytön on todettu aiheuttavan erilaisia fyysisiä oireita (niskakipu, pääkipu) ja se voi myös vaarantaa sosiaalisten taitojen kehityksen. Olisi siis tärkeää, että olisit myös kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa ikäistesi nuorten kanssa.
Nettiystävyydestä voit lukea lisää muun muassa: http://www.nuortenelama.fi/elavaa-elamaa/ihmissuhteet-ja-seurustelu/nettiyst%C3%A4vyys-496

Et viestissäsi kertonut tarkemmin niistä säännöistä, joita sinulla on kotona. En siis voi ottaa tarkemmin kantaa, koska en tiedä mitä tarkoitat koulukodin säännöillä. Vaikka olet itsenäistyvässä iässä, niin tarvitset kuitenkin tukea, huolenpitoa sekä aikaa äidiltäsi ja isäpuoleltasi. Vanhempien on huolehdittava nuoren turvallisuudesta. Jos sinulle asetetut säännöt ja rajat ovat mielestäsi liian tiukkoja, niin niistä kannattaa keskustella. Mieti omia perusteluja miksi säännöt ovat mielestäsi liian tiukkoja, voit myös miettiä omia ehdotuksia niiden tilalle. Uskon, että löydätte varmasti keskustelemalla hyvän ratkaisun tilanteeseen.

terveisin,

Mika - Nuortenelämä.fi

Tilanne ei ole minulle tuttu mutta minusta on väärin jos he eivät anna sinun puhua tai\ja "haukkuvat" sitä. Itse olen koneella puolet päivästä. Voit kertoa vanhemmillesi että he ovat ainoita ystäviäsi ja heille puhuminen rauhoittaa sinua.