Kun tarvitset tietoa ja neuvontaa, nämä palvelut eri puolilla Suomea ovat apunasi:

Asumisen kulut

Ensimmäinen oma vuokra-asunto on yleensä yksiö tai huone soluasunnossa. Solu on edullisin vaihtoehto, sillä siinä asumiskulut jakautuvat useiden asukkaiden kesken. Yksiö on usein neliöhinnaltaan kallein asumismuoto.

Asunnon vuokraan vaikuttavat monet seikat. Jos asunnon sijainti on keskeinen, se on uudehko tai vasta remontoitu ja neliöitäkin löytyy runsaasti, pitää asukkaan olla valmis maksamaan enemmän vuokraa kuin hieman syrjemmällä olevasta vanhemmasta asunnosta. Myös mukavuudet kuten sauna vaikuttavat vuokran suuruuteen. Lisäksi kaupungilla on väliä: toisissa kaupungeissa asuminen on kalliimpaa kuin toisissa.

Vuokralla asumiseen liittyy pelkän vuokran maksamisen lisäksi myös muita kuluja. Vesimaksu maksetaan joko suoraan vuokran mukana tai erikseen kulutuksen mukaan. Kulutusta seurataan vesimittarilla. Maksu voi olla myös kiinteä taloyhtiön määräämä summa, joka yleensä kerrotaan asunnon asukkaiden määrällä. Jos vesimaksu on esimerkiksi 15 euroa henkeä kohden ja asunnossa asuu kaksi, summa on 30 euroa.

Asunnon uusi asukas tekee sopimuksen sähköyhtiön kanssa. Tämän voi tehdä netissä tai puhelimitse. Sähkölasku koostuu kulutetun sähkön ja sen jakelun hinnasta. Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen verkonhaltija, mutta energiantuottajan voi halutessaan kilpailuttaa. Sähköstä maksetaan usein etukäteen ja summa perustuu arvioon. Summa tasataan tietyin väliajoin (esim. vuosittain) tasauslaskussa, joka perustuu sähkömittarin mukaiseen todelliseen kulutukseen. Asunnon sähkösyöppöjä ovat sauna, lattialämmitys sekä vanhat ja mahdollisesti vialliset kodinkoneet.

Opiskelija-asunnoissa on usein ilmainen nettiyhteys. Jos nettietua ei ole, nettiyhteyden voi hankkia itse operaattorilta. Hintavertailu kannattaa.

Jokaisen tulee maksaa Yle-veroa (entinen televisiolupamaksu), joka kerätään automaattisesti riippumatta siitä, omistaako televisiota vai ei. Maksu menee jokaiselta taloudessa asuvalta ja sen suuruus riippuu tuloista.

Kuluja tulee muuton aikana myös uusista huonekaluista ja kodinkoneista, astioista, liinavaatteista ja muista tarpeellisista tavaroista. Monen ostoksen hinta pienenee, kun etsii käytettyä mutta toimivaa tavaraa kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta.

Moni vuokranantaja vaatii kotivakuutuksen ottamista. Vakuutusyhtiöitä kannattaa kilpailuttaa ja etsiä itselleen sopiva vakuutus. Jos jotakin hajoaa, vakuutuksen ottanut asukas maksaa vain omavastuun.

Tukea asumiskuluihin voi hakea Kelalta. Tukinimikkeet ovat yleinen asumistuki, eläkkeensaajan asumistuki ja sotilasavustuksen asumisavustus.

Lisätietoa erilaisista asumistukimuodoista saat Kelan nettisivuilta.

Nuorisoasuntoliiton budjettilaskurilla voit arvioida onko sinulla varaa muuttaa omillesi. 

Tietoa vuokrasopimuksesta saat Nuorisoasuntoliiton Vuokrasopimus-sivulta.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilta voit lukea lisää asuntolainasta.

Ymparisto.fi-palvelusta saat tietoa ASP-säästämisestä. Mitä se tarkoittaa, miten se toimii?

 

Saat lisää tietoa ja neuvontaa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä nuorten tieto- ja neuvontapalveluista. Etsi lähin palvelusi Ihmiset & osoitteet -valikon kautta.

Sivu päivitetty viimeksi 25.03.2021.

Voit jakaa omat ajatuksesi ja kommenttisi aiheesta, hyödyntäen alla olevaa kenttää.

Alla olevassa laatikossa voit kommentoida aihetta. Ylläpito hyväksyy ja julkaisee kommentit.
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Hei Mauri,

Ylläolevaan kysymykseen on vastattu Nuortenelämän Kysyttävää-palstalla, osoitteessa http://www.nuortenelama.fi/comment/reply/1522 . Kiitos kommentistasi.
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Hei. Vastaamme kysymyksiin Kysyttävää-palstan puolella. Olemme siirtäneet kysymyksen sinne vastattavaksi, --> http://www.nuortenelama.fi/kysyttavaa
Elävää elämää -tietoalueen kommenttikentissä voi jakaa ajatuksiaan aiheesta jne.
T. Mika / Nuortenelämä.fi
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Pystyykö 17-vuotias nuori muuttamaan pois kotoa opiskelujen perässä, vaikka vanhemmat eivät antaisi lupaa yksin asumiseen tai ei olisi varaa omaan kämppään edes kelan opintotuilla? Vanhempani eivät suostu maksamaan vuokraa kämpästä toisella paikkakunnalla sillä asun tällä hetkellä kotona ja opiskelen kotikaupunkini lukiossa joka tulee halvemmaksi. En kuitenkaan viihdy lukiossani ja minulla ei ole kavereita. Enkä myöskään viihdy nykyisellä paikkakunnalla. Itsenäistymisen halu on suuri ja toiseen kouluun vaihtaminen olisi uusi alku. Kotona on kuitenkin asiat hyvin ja vanhempani eivät halua minun vielä muuttaman pois..
To, 03/07/2019 - 14:17
Minun mielestäni olen asunut
pitkään hyvässä paikassa
olen viihtynyt paitsi minulla on ollut pelkoja ja harhoja joskus mutta siinä ja siinä mutta kumminkin monesti mietin onko vanhemmistani isä huostaanottamassa minut kotiin koska niin haluisin asua isäni tykönä taikka veljien kanssa koska minulla on kaksi veljeä heidän nimensä on Iivar ja Eerik he ovat minusta vanhempia iältänsä haluaisin heiltä lupapapetit tähtisadetikkuihin mutta he kun ovat minun veljiä niin harmi en voi saada
Ma, 02/09/2015 - 10:04
Minä ainakin vanhempana kannustaisin lastani itsenäistymään. Jos olet mielestäsi tarpeeksi "kypsä" muuttamaan omillesi?, ja huolehtimaan itsestäsi?, ymmärrän hyvin ajatuksesi. Olet kuitenkin alaikäinen, joten vanhemmillasi on oikeus, ja velvollisuus päättää asioistasi ja huolehtia sinusta. Keskustele vanhempiesi kanssa. Osoita olevasi luottamuksen arvoinen. Kerro asiallisesti mielipiteesi ja ajatuksesi. Uskoisin että vanhempasi ainakin ajattelevat asiaa tosissaan. Asiallinen rakentava keskustelu avaa silmät. Vanhempien huoli on ymmärrettävää, mutta lapseen tulee myös luottaa.