Rasismia

Löysin tänne Googlen avulla. Asun nykyään Venäjällä, Moskovassa. Mun isä on suomalainen ja äiti venäläinen. Oon asunut nuorena monta vuottaa suomessa ja sit venäjällä. Ollaan taas muttamassa suomeen. Mua mietityttää se, että onko suomessa paljon rasismia. Mun isä sanoo, että venäläisistä ei kauheasti tykätä suomessa. Mutta ku mä osaan hyvin suomea ja melkein näytän suomalaiselta.

Kommentoi
Näytä vastaukset

Nuortenelämä.fi vastaa

Kiitos "Russia" viestistäsi ja kysymyksestäsi.

Kuten viestiäsi kommentoinut henkilö toteaa, niin Suomessakin törmää suvaitsemattomattomaan käytökseen. Sellaista ei pidä hyväksyä. Jos sellaista osuu kohdalle, niin siihen pitää puuttua, esimerkiksi kertomalla asiasta koulussa joissa löytyy yleensä toimintatapa sellaisiin tilanteisiin. Tärkeää on tietysti, että löydät itsellesi kavereita, joiden kanssa voit viettää aikaasi. Kaverit ovat myös tukenasi kotiutuessasi Suomeen. Kerroit, että osaat hyvin suomea, joka varmasti helpottaa kavereiden saamisessa. 

Nuortenelämä.fi palvelussa oli rasismiin liittyvä kysymys 8.10.2013, johon kokosimme alla olevaa tietoa rasismista. Nämä tiedot sopivat sinunkin kysymykseen. 

Kannisen ja Markkulan R-sana kirjassa (s.24) sanotaan rasismista seuraavaa: "Rasismia on ihmisen tai ihmisryhmän asettaminen muita alempiarvoiseen asemaan esimerkiksi hänen ihonvärinsä, kulttuurinsa, etnisen taustansa, äidinkielensä tai uskontonsa vuoksi. Rasismia on myös väite, että ihmiset, joilla on esimerkiksi eri ihonväri tai jotka ovat kotoisin eri maasta kuin puhuja itse, olisivat vähempiarvoisia, esimerkiksi siten, että heillä olisi vähemmän oikeuksia kuin valtaväestöllä".

Rasismin ilmenemisen taustalla voi olla ei vain tietoinen, mutta myös tarkoituksellinen toiminta. Joskus myös totutuissa tavoissa voi olla sellaista mitä emme huomaa. Yksi tottumus on esimerkiksi nimittely. Totuttujen sanojen käyttäminen nimittelynä ei ole puolustus rasismin jatkamiselle. Meillä jokaisella on oikeus sananvapauteen, mutta siihen liittyy rajoituksia. Esimerkkinä rajoituksesta on, että ihmisarvoa loukkaavien ilmaisujen käyttäminen ei kuulu sananvapauden piiriin. (Kanninen & Markkula, R-sana.)

Lisätietoa rasismiin liittyen löydät seuraavista nettiosoitteista:

http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/rasisminvastainen-tyo/

http://www.keks.fi/rasisminvastainennuorisotyo/mitarasismion

http://www.luovuennakkoluuloistasi.fi/sisalto/keskeiset-k%C3%A4sitteet

http://fi.wikipedia.org/wiki/Rasismi

jos kerran puhut hyvin suomea ja näytät melkein suomalaiselta niin ei mitään hätää, tottakai törmäät vihaajiin mutta kyllä löydät kavereitakin. Itse olen rasismia vastaan!


Aika myöhään tulee tää kommentti, mutta ajattelin sen kuitenkin tänne kirjoittaa:


Kyllä Suomessa ollaan aika suvaitsevaisia tästä kylmästä ja kolkosta paikasta tykkääviä ulkomaalaisia kohtaa, etenkin semmoisia joilla on suomalainen tausta ja hyvä kielitaito, joten tervetuloa vaan. On kuitenkin pakko mainita, että joillakin (etenkin vanhemmilla yksilöillä) on ongelmia tottua ajatukseen, että ruotsalaisten ja (etenkin) venäläisten kanssa voisi olla hyvää pataa, mutta minun puolestani uudemmat sukupolvet voisivät yhdessä korjata nämä välirikot.